Yemede zorluk, dışkılamada problem, gözlerde kızarıklık, öksürme gibi semptomlar veya rutin dışı davranışlar, köpeklerin bir problemi olduğu anlamına gelir. Eğer evinizdeki patili dostunuz bu problemleri yaşıyorsa vakit kaybetmeden bir veterinere danışmalısınız.
Köpeklerin üşüdüğünü anlamanın bir yolu da kulaklarını kontrol etmektir. Soğukta kalan ve üşüyen köpeklerin kulakları ve aynı zamanda karın bölgeleri soğuk olur. Üşüyen köpekler sızlanabilir, havlarken ağlar gibi ses çıkarabilir. Bazı köpeklerin sahiplerine havlayarak haber vermeye çalışması da muhtemeldir.
Bir köpeğin topallaması, ağrı ve rahatsızlığın göstergesidir. Bir köpek, eklem iltihabı, kas ağrısı, ligamentte oluşan bir zarar, sırt ağrısı, tutukluk, boyun ağrısı, eklem ağrısı ya da kırık kemik yüzünden topallayabilir. Salya akıtmak, karındaki ağrının ya da mide bulantısının belirtisi olabilir.
Halsiz köpekler normal, gündelik aktiviteleri yerine getirmekten uzak durur. İleri derecede halsiz olan köpekler normalden çok daha yavaş şekilde hareket eder. Diğer taraftan yorgun köpekler ise daha çok uykulu gibidir ancak en sevdiği ödül mamasını ya da oyuncağını ortaya çıkardığınızda bu halinden eser kalmaz.
Yaralı köpek başına gelen olay nedeniyle ürkmüşse ısırabilir. Bu durumlarda köpek sahibi hayvanın ağzını uygun bir bağla bağlamalı ya da burunluk takmalıdır. Yaralı köpek mümkün olduğu kadar az hareket etmelidir ve bir veteriner tarafından muayene edilene kadar hiçbir şey yedirilmemeli ve içirilmemelidir.
İlgili 33 soru bulundu
Tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeklerde de üşütmeye bağlı olarak burun akıntısı ve burunda tıkanıklık görülebilir. Hapşırık ve öksürük, üşüten köpeklerde sık görülen belirtilerdendir. Köpeklerde üşütmeye bağlı olarak pasiflik ve isteksizlik görülür.
Köpeklerde iç parazit enfeksiyonlarının belirtileri parazitin türüne, enfeksiyonun şiddetine ve köpeğin genel sağlık durumuna bağlı olarak değişebilir. En yaygın görülen belirtilerin arasında ishal, kusma, kilo kaybı, anemi, göbekli görünüm, öksürme ve kaşınma yer alır.
Kulaklar, patiler, koltukaltı ve karın gibi tüy yoğunluğunun az olduğu bölgelerden çıplak elle ateş hissedilebilir. Ancak; durumun aciliyetini anlamamız için vücut ısısını termometre ile rektal yoldan ölçmemiz gerekir. Ölçüm için; oral veya rektal termometre kullanılmalıdır , kulak termometreleri uygun değildir.
Köpeğinizin durgun davranıp davranmadığını fark etmek genellikle gayet kolaydır. Vetinfo, aşırı uyku, düşük enerji, heyecan eksikliği ve geç tepki vermenin aşırı halsiz bir köpeğin açık belirtileri olduğunu ifade etmektedir.
Parasetamol, aspirin, advil zehirlenmeleri ne yazık ki çokça görülmektedir. Evcil hayvanların ve insanların vücutları farklı yaşam formları olması nedeniyle aynı ilaçları kullanmaları sakıncalıdır. Böbrek ve mideyi etkileyen bu ilaçlar kan dolaşımını etkileyerek, kalp sorunlarının baş göstermesine neden olabilir.
Karın ağrısı: Şişkinlikle ilişkili ağrı nedeniyle, köpeğiniz sızlanıyor veya uluyor olabilir, rahatlamakta veya uzanmakta zorlanabilir ve sık sık ayakta durabilir veya yeniden konumlandırılabilir. Köpeğinizin sırtının kambur olduğu da görünebilir. Hızlanma ve huzursuzluk genellikle en erken belirtilerden biridir.
Karprofen, meloksikam ve tepoksalin köpeklerde yangılı durumları düzeltmek için, iskelet kas sistemi ağrılarında ve postoperativ ağrıları kontrol altına almak için yaygın olarak kullanılmaktadır.
Gözlerin şaşı olması Köpekler baş ağrısı çektiğinde normalden daha sessiz hale gelirler. Hiper-reaktivite – dokunduğunuzda, özellikle de başlarına veya boynuna dokunduğunuzda, abartılı bir şekilde tepki verirler. Köpekler sinirli olur ve ürkerler.
Köpeğiniz üşüdüğünde de titrer, sızlar veya hareketlerinde yavaşlama olursa bu davranışları üşüdükleri anlamına gelebilir. Eğer sizin köpeğinizde de bu belirtiler var ise onu en kısa zamanda sıcak bir yere götürmeniz, hatta battaniye veya köpek kıyafeti ile de vücudunu hızla ısıtmaya yardımcı olmalısınız.
Nedeni tam olarak bilinmese de, Distemper virüsü, havadan ya da enfekte hayvanların salgılarından bulaşabilmektedir bu yüzden yaygın olarak tüm dünyada görülmesi mümkündür. Enfekte olmuş köpekler, öksürük, ateş, burun akıntısı, kas titremeleri, kusma, ishal ve nöbetler gibi belirtiler gösterebilmektedir.
Köpeğinizin soğuk algınlığı varsa, köpeğinizi bu durumdan kurtarmanın en basit yolu onu besleyici sıvılar ile beslemenizdir. Tavuk suyu, mesela köpeğiniz için harikalar yaratacaktır. -Buhar Terapisi: Köpeğinizin sinüslerinin açılması için su baharı solutmayı deneyebilirsiniz.
Köpekler bu anlarda rahat etmeye çalışır, uyuşuk bir halleri vardır, yorgun olurlar ve duyu kaybı gibi belirtiler yaşarlar. Ayrıca köpekler yaşamlarının sonuna doğru sahiplerinin yanında olmak isterler.
Köpek zehirlenmesi semptomları arasında kusma, ishal, huzursuzluk, iştahsızlık, aşırı salya, titreme, kasılma, bayılma ve solunum problemleri bulunur. Şayet köpeğiniz zehirlenme belirtileri gösteriyorsa, ilk olarak veterinerinizi arayın ve durumu belirtin. Veterineriniz size doğru bilgiyle yönlendirme sağlayacaktır.
Köpek dostunuzun iştahsızlık ve halsizlik gibi problemleri olduğunu düşünüyorsanız ilk olarak ona sevdiği yiyecekten vermeyi ve biraz iletişim kurarak oyun oynamaya çalışmayı deneyin. Eğer durum değişmezse mutlaka bir veterinerden destek almanız gerekmektedir.
Bir havlunun içerisine buz koyarak köpeğin göğüs ve karın bölgesine soğuk kompres yapmak da ateşin düşmesine yardımcı olur. Ayrıca köpeğinizi serin bir ortamda tutmanız gerekmektedir. Köpeğin ateşi yükseldiğinde kesinlikle insanlar için olan ateş düşürücülerden verilmemelidir.
Bu semptomlara ateş, idrarda güçlü bir koku, su tüketiminde artış, kusma, iştahta değişim, ağrı, halsizlik ve kilo kaybı gibi belirtiler eşlik edebilir. Bazı köpeklerde bu belirtilerin hiçbiri ortaya çıkmayabilir, bu durumda rutin veteriner hekim ziyaretleri sırasında yapılan testlerle enfeksiyon teşhis edilebilir.
- Alt tüy yapısı kalın ve sağlam olan ırklara göre kısa ve tek katman tüy yapısına sahip olan köpekler daha kolay üşürler. - Yavru ve yaşlı olan köpekler, genç ve olgun olanlara göre soğuğa daha dayanıksızdır. - Yetersiz ve az beslenen köpekler daha çok üşürler.
Dış Parazit Belirtileri Nelerdir ? Tüylerde dökülme, tüylerin canlılığını kaybetmesi, deride kızarıklık, kaşıntı, deri üzerinde yara oluşumu gibi belirtilerdir. Köpeklerde iç parazit daha çok dışkılarında fark edilir.
Köpekler parazitin larvalarını yutarak kancalı kurtlara yakalanabilir veya larvalar köpeğin derisine girer. Yavru köpekler kancalı kurtları annelerinden doğumdan önce veya meme emerken kapabilir. Zaten hasta ve zayıf olan köpekler kolay bir hedef oluşturur ve önlem alınmadığı takdirde ölüme kadar götürebilir.
İç ve dış parazit aşıları yapılmaması durumunda kedi veya köpeğinizle birlikte sizde parazitlere karşı savunmasız kalırsınız. İç parazitler özellikle mide, bağırsak ve karaciğer başta olmak üzere hayati organlarda tutunduğu için ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri