Uyku gerilemesi, ortalama 1 hafta içerisinde sonlanır. Ayrıca bunun bebeğinizin sağlıklı gelişiminin bir parçası olduğunu bilmeniz sizi sakinleştirebilir 🙂 . Çünkü uyku gerilemesinin yaşandığı dönemler, bebeğinizin zihinsel ve bedensel gelişimindeki kilometre taşlarıdır.
Ancak genellikle dördüncü ayına girdiğinde uyku düzeni değişir. Daha az ve daha kısa uyumaya başlayan bebeğin uyku düzeni sağlanamazsa ona bakan yetişkinler için kabus gibi günler ve geceler söz konusu olabilir 🙂 Daha sonra 8. ayda, 10. ayda, 18. ayda ve 24. ayda da uyku gerilemesi yaşanır.
Bebeklerde uyku gerilemesinin öncelikle dönemsel ve geçici bir durum olduğunu bilmekte yarar vardır. (genellikle 1 ile 4 hafta sürer) Bir anda gece boyunca uyuyan bebeğiniz ya da küçük çocuğunuz ortada hiçbir neden yokken gece uyanmaya başlayabilir, gündüz uykuları kısalabilir veya gündüz uyumayı tamamen reddedebilir.
4 Aylık Uyku Gerilemesi Ne Kadar Sürer? Bütünüyle bakıldığı zaman, uyku gerilemesi semptomları ortalama olarak iki hafta kadar sürebilir. Ve evet, bebeğinizin huzursuzluğunun ve iyi uyuyamama durumunun eninde sonunda ortadan kalkacağı (veya en azından iyileşeceği) doğrudur.
Bebeklerde en sık gerçekleşen uyku gerilemeleri 4. ay 6 ay 8-9 ay 12 ay 15-18 ay ve 2 yaş civarında olabilmektedir. Ama her bebek aynı aylarda uyku gerilemesi yaşamaz. Bazen daha erken veya daha geç uyku gerilemesi olabilir.
İlgili 35 soru bulundu
10 aylık bebeklerin 90%'ı tüm gece boyunca ve günde ortalama 10-13 saat uyurlar.
Bu ağlama çoğunlukla ayrılık kaygısındandır. Sağlıklı bir bebek bu dönemde uykusundan uyandığında ebeveynini yanında görmediğinde ayrılık kaygısı yaşayabilir. Bu durum gece uykudan önce de ortaya çıkabilir. Bunun nedeni bebeğinizin sizi bırakmak istememesidir ve oldukça sağlıklıdır.
9-12. ay arasındaki bebeklerin genellikle gece beslenme ihtiyacı ortadan kalkmıştır ve geceleri 11-12 saat kesintisiz uyuyabilirler. Eğer bebeğiniz hala geceleri sık sık uyanıyorsa ve gündüzleri yeterli besin aldığından eminseniz, bu uyanmaların nedeni büyük ihtimalle alışkanlıktır.
Bebekler geceleri genelde ilk 3 ay 3 kez, 3-6 ay arası 2 kez, 6-12 ay arası 1 kez beslenmek için uyanabilir. 1 yaşından sonra ise gece beslenmesinin kesilmesi ve bebeğin kesintisiz uyuması beklenir.
7 AYLIK BEBEK NEDEN UYUMAZ? Önceki aylarda olduğu gibi bebeğinizin sağlık problemi varsa ya da açlık, altının kirli olması, odanın çok sıcak ya da soğuk olması, gürültülü bir ortamda uyuması durumlarında sık sık uyanabilir. Diş çıkarma döneminde sık uyanma şikayetleri olabilir.
10 aylık bebeklerin günlük uyku ihtiyacı ortalama 14 saattir. Genellikle uyku dağılımı, 10-11 saat gece uykusu ve 3-4 saat gündüz uykusu şeklinde gerçekleşir. Bebeklerin hem gece hem de gündüz uykularının onuncu ayda belirli bir düzene oturmaya başlaması ve geceleri aralıksız uyuma sürelerinin artması beklenir.
Bebekler yorgun olduklarında ve uyumaya ihtiyaç duyduklarında; ağlama, sızlanma ve esneme gibi belirtiler gösterirler. Bebeğin verdiği sinyalleri kaçırmak ve onu uyanık tutmaya çalışmak uyku sürecinin uzamasına neden olur. Fazla uyarılmış ve çok yorgun bebekler uyumamaya direnirler.
Bununla beraber artık 3-4 ay arası dönemde gece uykusuna başlangıç saatini düzenli olarak 18.00-20.00 arası bir saat dilimi olarak belirleyip, bunu takip edebilirsiniz. Bu da o saatte yattıktan sonra sabah 6.00-7.00'ye kadar, 1 veya en fazla 2 gece beslemesi olacak şekilde neredeyse kesintisiz uyku demektir.
4 aylık bebeğinizin bezi günde 4-5 kez ıslanabilir ve bir kez kaka yapabilir. Sindirim sistemi hareketlerine bağlı olarak bebeğiniz birkaç günde bir de kaka yapabilir. Bebeğinizin kakasını yaparken zorlandığını fark ediyorsanız doktora danışmanızda fayda vardır.
4 aylık dönemde, geceleri daha uzun; gündüzleri daha kısa uyurlar. 6 aylık periyotta 5-6 saatlik uyku döngüsünde 1-2 kez uyanırlar. Uyandıktan sonra bebeklerin 1/3-1/2'si kendi kendine yeniden dalarlar. Günde toplam yaklaşık 11-14 saat uyurlar ve bu bebeklerin %84'ü tüm gece boyunca uyuyabilir.
0-2 yaş arasında akşam uykusuna yatış saati genellikle 18:30-19:30 civarında, 2-4 yaş arasında ise 20-20:30 civarında olmalıdır.
Özellikle 4'üncü ay gerilemesi genellikle bebeklerin uyku yapısındaki bir değişikliğe indirgenirken, bu değişiklik genellikle ilk 6 ayda herhangi bir zamanda gerçekleşir; kademeli bir değişim de olabilir.
BayBay Night Damla Melisa İçeren Takviye Edici Gıda, yüksek etkinlik sağlayarak orta ve güçlü aktiviteleri ile sirkadiyen ritmin düzenlenmesine destek sağlar. Ürünün içeriğinde doğal melisa, ıhlamur ve papatya bitki özlerinin birleşimi bulunmaktadır. Takviye edici gıdalar günlük beslenmenin yerine geçemezler.
Uyku terörü, parasomni grubunda bir uyku bozukluğudur. Derin REM dışı uyku döneminde oluşur. Uykunun ilk saatlerinde genellikle ağlama ya da yüksek sesli bir çığlıkla başlar. Kişi genellikle yatakta oturur pozisyonda ve dış uyaranlara karşı yanıtsızdır.
9 aylık bebekler için ortalama uyku süresi gece minimum 11 saat ve gündüz uykusu (iki gündüz uykusu) 3 saattir. Kesintisiz iki gündüz uykusu düzenine geçen 9 aylık bebeklerin çoğu üçüncü gündüz uykusundan ya vazgeçmek üzeredir ya da bunu tamamen bırakmıştır.
IK belirtileri genellikle bacakları karna çekme, yumrukları sıkma, kaşları çatma, yüzde ve alında kırışma ve karında sertleşmedir. Ağlama atakları ise bebeğin gaz çıkarması ya da ağlamaktan bitkin düşmesi ile son bulur. Kolik, bebek yaklaşık 6 haftalıkken geçmeye başlar ve 12 haftalık olduğunda tamamen geçer.
Aylık rutin kontrollerde çocuk hekimi, bebeğinizin boy ve kilosunu ölçerek size gelişim bilgisini verebilir. Kız bebekler ortalama 73 santimken, erkek bebekler de ortalama 75 santimdir. 11 aylık erkek bebek kilosu 8 ile 12 kilo arasındadır. 11 aylık kız bebek kilosu ise 7.5 ile 11 kilo arasında olur.
Özellikle artık bu dönemden itibaren hedef hep mümkün olduğunca sabah 7.00 ve akşam 19.00 arası bebeğinizin günlük süt ve ek gıda ihtiyacını gün içine yayarak gelişimi için ihtiyacı olan kalorileri almasını desteklemek ki, gece onun için çok çok faydalı olan kesintisiz uzun uykuları uyuyabilsin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri