Başta B12, D, B6 ve E vitaminleri olmak üzere farklı bileşenler uyku kalitemiz üzerinde ciddi anlamda etkili oluyor.
D vitamini özellikle uykuyu düzenleyen beyin bölgelerine etki edip, önemli bir uyku hormonu olan melatoninin yapımında rol almaktadır. Bu nedenle D vitamini düzeyi düşük olan kişilerde, uyku kalitesinin düşük olduğu ve uykuya dalmakta zorlandıklarını görebiliyoruz.
Sürekli uyku hali kansızlık problemi yaşayan kişilerde görülür. Kansızlığın temel nedeni de demir eksikliğidir. Zaman zaman kalsiyum eksikliği de sizi uyumaya teşvik eder. Ayrıca, B2 ve 12 vitaminleri ile aynı kategoride bulunan B6 vitamini eksikliği durumunda insan vücudunda uyku bozuklukları baş gösterebilir.
Yorgunluk ve halsizliğe iyi gelen vitaminler; B vitaminlerinin tümü ve D vitamini şeklindedir. B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12 vitaminleri ile D vitamini içeren besinler halsizliğe ve yorgunluğa iyi gelmektedir.
Sağlıklı ve Kaliteli Takviye ile Düzenli Uyku
Melatonin hap biyolojik yani içsel saatinizin düzenlenmesine katkı sağlar ve dolaylı olarak bedeniniz içerisindeki pek çok süreci etkiler. Bu sebeple melatonin kullananlar vücutlarının dinçleştiğini ve kendilerini enerjik hissettiklerini söyleyebilir.
İlgili 33 soru bulundu
Süt ve yoğurt uykuya dalmayı kolaylaştırıyor. Yatmadan 1-2 saat önce tüketebilirsiniz. Rezene, papatya ve kedi otu gibi bitki çayları da uykuya dalmanıza yardımcı olabiliyor. Alkolün uykuya dalmayı kolaylaştırıldığı düşünülse de, yapılan çalışmalarda uyku kalitesini bozduğu kanıtlanmış.
Uyku getiren içecekler arasında; ayran, süt ve bitki çayları almaktadır. Özellikle bitki çaylarından papatya, melisa çayı ve ıhlamur çayları önerilmektedir.
Tam da bu yüzden dinç olmak için hangi vitamine ihtiyacımız var sorusuna B vitamini cevabını verebilmekteyiz. Çünkü eksikliğinde ellerde ve ayaklarda yanma, uyuşukluk hissi, güçsüzlük, unutkanlık, kalp atışında hızlanma ve bununla beraber yorgunluk hissi beraberinde gelmektedir.
B12 vitamini uyku sorunları yaratmaz.
B12 değerlerinin biraz düşük olması bile kişide depresyon, odaklanma sorunu, bilinç kaybı, uykusuzluk ve hatta zaman zaman denge ve kansızlık sorunlarına neden olabilir.
Kalsiyum ve Magnezyum eksikliği uykusuzluğa neden olur. Kalsiyum, uykuya neden olan melatonin üretmek için triptofanla birlikte çalışır. Yeşillik, kuruyemiş ve tohum bakımından zengin bir beslenme ile magnezyum ve kalsiyum eksikliğinin önüne geçebilirsiniz.
Kronik yorgunluğun nedenleri kişinin yaş grubuna göre de değişiklik gösterebilir. Genç insanlarda iş stresi, kansızlık, depresyon veya düşük tansiyon gibi sebepler yorgunluğa neden olurken, daha yaşlılarda diyabet, börek, kalp ve karaciğer sorunları da yorgunluğa neden olabilir.
D ve B12 vitaminleri eksik olan bireylerde halsizlik ve yorgunluk gibi problemler görülmektedir. Aynı şekilde sabahları yorgun uyanmaktadırlar. O yüzden bu vitaminleri içeren yiyecek ve içecekler tüketilmelidir. D vitamini içeren yiyecekler arasında balık, yumurta, ciğer, mantar, havuç bulunmaktadır.
Enerji veren vitaminler dendiğinde ilk akla gelen vitaminlerden biri C vitaminidir.
En önemli D vitamini kaynağı güneştir. D vitamini bir miktar da hayvansal ve bitkisel gıdalarda bulunur. Kas ağrıları, yorgunluk ve halsizlik D vitamini eksikliği belirtileri arasındadır.
Akut uykusuzluk tedavisinde sıklıkla benzodiazepin grubu ilaçlar ve zopiklon (Imovane) tercih edilir. Kronik uykusuzluk tedavisinde ise günümüzde klasik uyku ilaçları yerine antidepresanlar kullanılmaktadır. Benzodiazepinler: Uykuya dalma süresini kısaltır, uyku sırasında uyanmayı önlerler.
Dengeli beslenmek, aktif kalmak ve size keyif veren aktivitelerle meşgul olmak; stresi azaltmaya ve uykuyu iyileştirmeye katkı sağlar. Ayrıca bir terapist veya sağlık uzmanıyla konuşmak, stresinizi yönetmek ve ihtiyacınız olan uykuyu almak için daha iyi stratejiler geliştirmenize yardımcı olacaktır.
Eğer uyku problemi yaşıyorsan en yakın market veya aktardan melisa, pasiflora, papatya, lavanta veya rezene çayı almalısın. Bu çayların her biri ayrı ayrı antidepresan etkili, sakinleştirici bitkilerden oluşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri