Zaleplon: En kısa süreli etki eden hipnotiktir; çok kısa sürede vücuttan elimine edilir. Etkisi 30 dakika içinde başlar. Gece boyunca sık uyanan (esas olarak uykuyu sürdürmede güçlük çeken) insomni olgularından çok, sadece uykuya dalma güçlüğü olanlarda tercih edilmelidir.
En az 7-8 saat uyumayı planlayan hastalar tarafından kullanılmalıdır. Zolpidem'in daha düşük dozlu dilaltı formu (Intermezzo), gece ortasında aniden uyanıp tekrar uykuya dalmada güçlük çekildiği durumlarda kullanılır; ancak hastanın ilacı aldıktan sonra en az dört saat uyuyacak zamanı olmalıdır.
Uyku ilaçlarının etkisi 2 hafta sonra azalmaya başlar. Sakinleştiricilerin gösterdiği etki de en fazla 8 haftadan sonra azalır. Bu nedenle uyku ilaçlarını en fazla 2, sakinleştiricileri ise en fazla 8 hafta kullanabilirsin.
Melatonin uyku sorunlarını çözen doğal bir uyku ilacıdır. Bu amaçla yatmadan 2 saat önce alınmalıdır. Bir çok hormonda olduğu gibi melatonin düzeyi de yaşlanmaya paralel olarak düşer.
Klasik uyku ilaçları oldukça popülerdir ancak bir dizi sorunla birlikte gelirler. Bir grup ilaç olan benzodiazepinler, gama-aminobütirik asit (GABA) adı verilen sakinleştirici bir nörotransmitterin etkisini artırarak çalışır. Bu kaygı azalmasına, kasların gevşemesine ve sedasyona neden olur.
İlgili 21 soru bulundu
Alprazolam (XANAX), lorazepam (ATİVAN), klonazepam (RİVOTRİL) bu amaçla kullanılmaktadır. Klonazepam ayrıca huzursuz bacak sendromu, periyodik kol bacak hareketleri, uyurgezerlik ve uykuda diş gıcırdatma gibi uyku bozukluklarında da etkilidir.
Doktorunuz tavsiye etmediği sürece uyku ilaçları ile uyku düzeninizi sağlamaya çalışmayın. Özellikle eczanelerden reçetesiz olarak “uyku düzenleyici” adıyla satılan uyku haplarını gelişigüzel kullanmaktan kaçının.
Araştırmalar, uyku haplarının kalp krizi, kemik kırılması, bunama ve enfeksiyon risklerini artırdığını ortaya koydu. Arizona Eyalet Üniversitesi uyku araştırmacılarından Shawn Youngstedt, CNN'e yaptığı açıklamada “Uyku hapları sağlık açısından aşırı derecede risk taşıyor.
ABD'nin Wyoming eyaletindeki Jackson Hole Centre for Preventive Medicine ve Kaliforniya'daki Scripps Clinic Viterbi Family Sleep Centre'da yürütülen araştırmada, uyku hapı verilen kişilerin, ilaç kullanmayan insanlara kıyasla, 2,5 yıllık süre içinde ölme olasılıklarının 4,6 kat fazla olduğu belirlendi.
Beynin uykuya dalamaması, bir hastalık olarak nitelendirilmeyen ve genellikle kaygı kaynaklı olup dönem dönem kişinin stres seviyesi arttıkça kendini gösteren bir problemdir.
Artan Kafein Etkisi:
Uyarıcı içeren ilaçlar, Kafein ile birlikte kullanılmamalıdır.
Uyku spreyleri, rahatlamayı teşvik eden doğal bileşenler içeren spreylerdir ve uykunun kalitesini artırmaya yardımcı olabilirler.
Uyku hapı ile birlikte çok fazla alkol tüketmek tansiyonun tehlikeli seviyelere inmesine, hatta nefes alma zorluğuna yol açabilir. Her ne kadar alkol insanların uykusunu getirse de aslında alkol almak uyku düzeninizi bozabilir ve gece daha sık uyanmanıza neden olabilir.
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız. PAROL içindeki etkin madde olan parasetamol anne sütüne az miktarda geçmektedir. PAROL emzirme döneminde, doktorun tavsiyesine uygun olarak kullanılabilir. Bazı hastalarda parasetamol kullanımına bağlı olarak baş dönmesi veya uyku hali görülebilir.
Dengeli beslenmek, aktif kalmak ve size keyif veren aktivitelerle meşgul olmak; stresi azaltmaya ve uykuyu iyileştirmeye katkı sağlar. Ayrıca bir terapist veya sağlık uzmanıyla konuşmak, stresinizi yönetmek ve ihtiyacınız olan uykuyu almak için daha iyi stratejiler geliştirmenize yardımcı olacaktır.
Rahat bir uyku için “papatya çayı, melisa çayı, rezene çayı, ıhlamur” gibi rahatlatıcı ve faydalı çayları içmen gerekiyor. Bu çayları uyumadan 1 veya 2 saat önce sıcak olarak içersen uyku kaliten artar ve kendini derin bir uykunun içinde bulursun.
Nörolog, semptomları değerlendirerek uyku günlüğünü ve tıbbi geçmişi inceleyerek nörolojik bir sorun olup olmadığını belirleyebilir ve uygun tedavi yöntemleri önerilebilir.
Benzodiazepin sınıfı ve Z tipi sakinleştirici ve uyku ilaçları bağımlılık yapabilir. Aşağıda İsviçre'de temin edilen ürünlerin tam listesi değil, doktorların çoğunlukla yazdığı ilaçların bir listesi yer almaktadır. (Aynı ilaçlar farklı ülkelerde farklı isimler altında satılmaktadır.)
Resûl-i Ekrem Efendimiz'in uyku vakti, genellikle yatsı namazından sonra ve sabah namazından önceki zamandır. Efendimiz, imkân varsa öğle namazından sonra bir saat kadar uyurdu.
Uyku uzmanı, tedaviye üç aydan fazla devam edilmesini önermiyor. Melatonin hapı veya damlası kullanan bazı kişiler, geceleri gerçekçi kabuslar görmekten şikayetçi. Uzmanlarsa şimdiye dek deneylerde bu yönde bir bulgu tespit etmediklerini söylüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri