"Cennet hurması, bir diğer bilinen adıyla Trabzon hurması birçok kişinin tadını dahi bilmediği, bilenlerin ise bayılarak yediği oldukça lezzetli bir meyvedir. Tatlı/kekremsi hoş bir tada sahip olan bu kırmızı ve turuncu karışımı meyvenin sağlığa olan harika yararlarına bir göz atalım."
Tatlı cennet hurması genellikle domatese benzer.
Trabzon Hurması Neden Ağzı Uyuşturur? Hurma cinsleri tatlı ve buruk şeklinde ikiye ayrılabilir. Trabzon hurmasının en güçlü içeriği olan tanen, olgunlaşmamış tüm hurmalarda mevcuttur. Bu sebeple olgunlaşmamış trabzon hurması tüketirken, ağız burkan bir tat alırız.
Fuyu cennet hurması tatlıdır (kekremsi değildir) ve sertken yenir. Hachiya cennet hurması olgunlaşmadığında tadı kekremsi (buruk) olur ve tamamen yumuşadığında yenilebilir.
Cennet hurması, diğer meyvelerden oldukça farklı bir yapıya sahiptir. Tek tip bir renge sahip olan cennet hurması, koyu portakal renginde sadece alt yüzü tüylü, diğer yerleri tüysüz bir meyva çeşididir. Yenilebilen bir meyve olan cennet hurması, ağaçta yetişir.
İlgili 33 soru bulundu
Cennet hurmasında bulunan antioksidanlar, oksidatif strese karşı koyarak hücre hasarını yavaşlatmaya önlemeye destek olur. Oksidatif stres diyabet, kanser, kalp hastalığı gibi kronik hastalıklarla ilişkilendirilir. Antioksidan bakımından zengin cennet hurması tüketmek bu hastalıkların riskini azaltmaya yardımcıdır.
Lif açısından çok zengin olduğu için diyet listelerinde tercih edilen besinlerden biridir. Kış hastalıklarına karşı bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Kuru cennet hurması; yüksek tansiyon, diyabet, kalp hastalıkları dahil birçok hastalık için faydalıdır.
Amino Asit İçeriği İle Cinsel Gücün Artmasına Katkıda Sağlayabilir. Klinik çalışmalar ayrıca hurmanın cinsel güce faydaları bulunduğuna işaret eder. Meyvenin içerisinde yer alan amino asitler, doğal afrodizyak işlevi görür. Bu yönü sayesinde özellikle erkeklerde cinsel dayanıklılığı artırdığı yönünde görüşler bulunur.
Ancak çok fazla tüketildiği zaman bütün besinler gibi aşırı tüketmekten kaçınılmak gerekir. Cennet hurması fazla tüketildiği zaman içeriğindeki yoğun meyve şekeri sebebi ile şekeri çıkartabilir. Bunun ile beraber fazla tüketildiğinde bağırsak sağlığı için de iyi olmayan etkileri söz konusudur.
Böyle yüksek bir oranda şekere sahip olduğu için de meyvenin açken yenmemesi tavsiye ediliyor. Bunun sebebi de tabii ki yine kan şekerinin hızlı yükselmesine neden olması.
Zengin C vitamininin yanında birçok mineral içeren, bol lifli Trabzon hurmasının çok fazla tüketilmesi durumunda midede taşlaşmış gıda artığına dönüşebilme ihtimalinin göz önünde bulundurulması önerildi.
Hurma çekirdeğinin direkt ağız yolu ile yutulması tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Soluk borusuna kaçan hurma çekirdekleri nefes almayı güçleştirebilir. O nedenle hurma çekirdeği mutlaka öğütüldükten sonra tüketilmelidir. Bu çekirdekler öğütüldükten sonra kahve yapılarak tüketilebilir.
Bu meyvenin kilo vermek isteyenler trafından rahatlıkla tüketilebileceğine dikkat çeken Diyetisyen Demirkol, 'Cennet hurmasının sadece 1 adeti 57 kaloridir. Daha uzun süre tok kalmak isteyenler protein açısından zengin bir besinle tüketebilir.
Trabzon hurması (Diospyros kaki), Japon hurması, cennet hurması, Karaagac hurması ya da Akdeniz hurması, yöresel adı ile ambe veya amme; abanozgiller (Ebenaceae) familyasından, Akdeniz Bölgesi gibi subtropik iklim kuşaklarında yetişen bir ağaç türü ve bunun meyvesine verilen ad.
SORU: 1 kg. cennet hurmasında kaç adet ürün vardır? CEVAP:1kg. Cennet Hurmasında 20-25 adet hurma vardır.(büyüklük küçüklüğe göre adet miktarı değişebilir.)
Cennet Elması (hurması) Latince kaynaklardaki ismi ile 'Diospyros kaki L' olarak karşımıza çıkar. Diospyros adı Antik Yunanda Baş Tanrı Jüpiter'i simgeleyen 'Dios' ve 'pyros' (tane) kelimelerinin birleşmesi ile meydana gelmiş olan 'Kutsal Meyve' ya da 'Tanrıların Yiyeceği' anlamını taşır.
Cennet Hurmasının Zararları:
-Diyabet hastaları fazla tüketmemelidir. Vücuttaki şekeri yükseltir. -Alerjik etkisi olabilir. -Sindirim problemleri ortaya çıkarabilir.
Antraknoz hastalığının (Colletotrichumspp. -Mantar) oluşturduğu hasar sürgünlerde, yapraklarda ve meyvelerde görülür.Sürgünlerde, ortasında hafif bir çöküntü olan siyah lezyonlar oluşur. Sürgünler sertleştikçe lezyonlar da siyaha dönerek kahverengiye döner ve çatlar. Şiddetli ise sürgün ölür.
Mevsiminde günde 1 tane tüketilen cennet hurmasının sağlık açısından inanılmaz faydaları var. Ancak düzensiz bir şekilde değil, tüketimi abartılmadan her gün bir tane yenmesi sağlık açısından daha faydalı olacaktır.
Çift olarak yenilmemesi tavsiye edilen hurma 1,3,5 adet yenir mi? Hurmanın tek yenmesinin dini nedeni Allah'ın birliğine işaret ettiği içindir. Tevhidi vurgulamak için hurma tek yenir. Resûlullah (aleyhisselam) gün içinde, nice fiilinde, hep teki seçer.
SAFAVİ HURMA Şeker oranı düşüktür, karaciğer ve böbrek rahatsızlıklarına faydalı olarak bilinmektedir. SUFRİ HURMA İnce kabuklu bir cinstir ve oldukça tatlı ve lezzetlidir. Medine ve çevresinde rahatlıkla bulunur. SUGAİ HURMA Kalın etli, lif oranı yüksek olan hurmadır.
Hurma, sindirim sistemi bozukluklarının meydana getirdiği kabızlık, hazımsızlık gibi sorunları en aza indirir. Ayrıca mide ve bağırsak hastalıklarını iyileştirici özellikler taşır. İçeriğindeki demir, kan hücrelerinde bulunan hemoglobin sentezini artırıyor.
Yoğurt ise önemli bir protein kaynağıdır. Cennet hurmasını gün içinde yoğurt ile birlikte tüketmeniz; tokluk hissi vermesi, metabolizmayı hızlandırması ve gün içinde almanız gereken besin değerlerini sağlaması açısından özellikle sıkı bir diyete girenlerin kurtarıcısı olacaktır.
Herkesin severek yediği cennet hurmasının faydaları çok. Kış mevsiminin en güzel, tatlı meyvesini bol bol tüketmenizi öneriyoruz.
Daha çok Trabzon hurması ve Cennet hurması olarak karşımıza çıkan taze hurma, sağlık açısından vücuda fayda sağladığı gibi diyette de kilo vermeye yardımcıdır. A vitamini yüklü olan Trabzon hurmasının toplamda 100 gram kadarı 3,6 gr lif içeriği ile lif açısından en kuvvetli olan gıdalar arasında yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri