Uyku ilaçları ve sakinleştiriciler uyuşturucu etkiye sahip maddelerdir. Uykusuzluk, korku ve gerginlik gibi şikayetlerde kullanılırlar. Bunların her zaman doktor reçetesiyle verilmesi zorunludur.
Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:
Gece yatmadan 30 dakika önce 1 tablet alınız.
En az 7-8 saat uyumayı planlayan hastalar tarafından kullanılmalıdır. Zolpidem'in daha düşük dozlu dilaltı formu (Intermezzo), gece ortasında aniden uyanıp tekrar uykuya dalmada güçlük çekildiği durumlarda kullanılır; ancak hastanın ilacı aldıktan sonra en az dört saat uyuyacak zamanı olmalıdır.
Araştırmalar, uyku haplarının kalp krizi, kemik kırılması, bunama ve enfeksiyon risklerini artırdığını ortaya koydu. Arizona Eyalet Üniversitesi uyku araştırmacılarından Shawn Youngstedt, CNN'e yaptığı açıklamada “Uyku hapları sağlık açısından aşırı derecede risk taşıyor.
İçeriğinde bazı vitaminler ve kafein olan ilaç uyumadan önce alınıyor. İlacın uykunun ilk saatlerine etki etmeyeceğini, yedi saat sonra etkisini gösterdiğini açıkladı.
İlgili 25 soru bulundu
Uyku ilaçları ve sakinleştiricilerin baş ağrısı, yorgunluk, baş dönmesi, kas gevşemesi ve yorgunluğu, mide bulantısı ve ishal gibi hoş olmayan yan etkileri vardır.
Alprazolam (XANAX), lorazepam (ATİVAN), klonazepam (RİVOTRİL) bu amaçla kullanılmaktadır. Klonazepam ayrıca huzursuz bacak sendromu, periyodik kol bacak hareketleri, uyurgezerlik ve uykuda diş gıcırdatma gibi uyku bozukluklarında da etkilidir.
Rahat bir uyku için “papatya çayı, melisa çayı, rezene çayı, ıhlamur” gibi rahatlatıcı ve faydalı çayları içmen gerekiyor. Bu çayları uyumadan 1 veya 2 saat önce sıcak olarak içersen uyku kaliten artar ve kendini derin bir uykunun içinde bulursun.
Doktorunuz tavsiye etmediği sürece uyku ilaçları ile uyku düzeninizi sağlamaya çalışmayın. Özellikle eczanelerden reçetesiz olarak “uyku düzenleyici” adıyla satılan uyku haplarını gelişigüzel kullanmaktan kaçının.
İlaçların istenmeyen etkileri (uyku hali, bulantı-kusma, tansiyon düşmesi vs) sık görülmemekle beraber beklenen etkilerdir. 24 saat içinde tüm anestezi ilaçları vücudunuzdan atılır ve yapılan çalışmalarda vücudunuzda kalıcı hasar bırakacak hiçbir etkileri tespit edilmemiştir.
Uyku spreyleri, rahatlamayı teşvik eden doğal bileşenler içeren spreylerdir ve uykunun kalitesini artırmaya yardımcı olabilirler.
Artan Kafein Etkisi:
Uyarıcı içeren ilaçlar, Kafein ile birlikte kullanılmamalıdır.
Sakinleştirici Etki Gösteren İlaç Grubu
Üç temel grup olan benzodiazepinler, barbitüratlar,aldehitler en çok kullanılan ilaç grubundandır. Fakat bunlar arasında faydasına en çok başvurulan ilaç grubu ise benzodiazepinlerdir.
Nörolog, semptomları değerlendirerek uyku günlüğünü ve tıbbi geçmişi inceleyerek nörolojik bir sorun olup olmadığını belirleyebilir ve uygun tedavi yöntemleri önerilebilir.
Resûl-i Ekrem Efendimiz'in uyku vakti, genellikle yatsı namazından sonra ve sabah namazından önceki zamandır. Efendimiz, imkân varsa öğle namazından sonra bir saat kadar uyurdu.
Beynin uykuya dalamaması, bir hastalık olarak nitelendirilmeyen ve genellikle kaygı kaynaklı olup dönem dönem kişinin stres seviyesi arttıkça kendini gösteren bir problemdir.
Uyku getiren içecekler arasında; ayran, süt ve bitki çayları almaktadır. Özellikle bitki çaylarından papatya, melisa çayı ve ıhlamur çayları önerilmektedir.
Sakinleştirici veya sedatif, düşük dozda kullanıldığında gerginlik ve bunaltıyı (anksiyete) gideren, duygu ve davranışlarda yatıştırıcı etki sağlayan, yüksek dozda ise bilinç bulanıklığı ve uyku veren ilaçların genel adıdır.
- ATARAX, beyaz renkli, oblong, çentikli film kaplı tabletler halindedir. Her kutuda 30 tablet bulunur. ATARAX; - Erişkinlerde anksiyete (kaygı) bozukluklarının belirtilerinin tedavisinde, - Kaşıntı belirtisinin tedavisinde, - Cerrahi girişimler için ameliyattan önce hazırlık tedavisinde kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri