Taş evler, zemin itibariyle sağlam evlerdir. Sağlıklı ve dayanıklı taş malzemelerinden yapılan evler, doğa ile uyumludur. Bu açıdan olası depreme karşı son derece güvenlidir.
Ayrı bir sıcaklığı ve köy yaşamı havası bulunuyor. Taş, eskiden beri en çok kullanılan yapı malzemesidir. Hem yaz ve kış aylarında yalıtım sağlıyor; hem de 9 şiddetinde depreme dayanıyor.
Taş evler; güçlü, dayanıklı, sağlıklı, doğayla uyumlu, nefes alabilen, zararlı kimyasallardan arındırılmış, kirli havayı filtreleyen, deprem, sel, yangın gibi doğal afetlere karşı dayanıklı ve yüzyıllarca ayakta kalan yapılardır.
Taştan yapılan evlerin 300 yıla kadar ömrü olur. Bir taş evi en geç 2 ayda bitirim" şeklinde konuştu.
Taş Ev Projeleri diğer ev projelerinden tamamen ayrı düşünülerek tasarlanmalıdır. Taş evlerde duvar kalınlıkları 45-50 cm kalınlığında olduğu için kolon kiriş sistemlerinin de ona göre çizilmesi gerekir.
İlgili 40 soru bulundu
Taş Ev Projeleri diğer ev projelerinden tamamen ayrı düşünülerek tasarlanmalıdır. Taş evlerde duvar kalınlıkları 40-50 cm kalınlığında olduğu için kolon kiriş sistemlerinin de ona göre çizilmesi gerekir.
Kazıdan çıkan taşlar oldukları gibi ya da kabaca düzeltilerek kullanılırlar. Taşların büyüklükleri bir insanın kaldırabileceği büyüklükte olmalıdır. Moloz taş duvarlarda m² de 15 den fazla taş bulunmamalı ve taş kalınlıkları 15 cm den az, duvar kalınlığı ise 50 cm den az olmamalıdır.
Taş temel yapı malzemeleri arasında yer alır ve kullanım alanına göre pek çok avantaja sahiptir. Konutların taş olarak yapılması yaz aylarında özlediğimiz serinlik hissini verirken kışın ise yapının daha sıcak olmasını sağlar.
Taş evler uzun ömürlü, doğaya uyumlu ve insanlar için hiçbir zararlı madde içermeyen evler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu tür yapılar klasik betonarme yapılardan biraz daha maliyetli olsa da daha uzun ömürlü oldukları için sıkça tercih edilmektedir.
Bu nedenle tek katlı yapılar ile ilgili olarak en önemli konu, temelden başlayarak çatıya kadar her aşamada deprem etkisi düşünülerek inşa edilmesi oluyor. Sağlam ve esnek yapıda inşa edilecek olan evler, depremde sarsıntı yaşasa bile yıkılmıyor ve zarar oluşturmuyor.
Taş evler, her türlü iklim koşullarına uyum sağlayabilmektedir. Bu nedenle deprem bölgelerinde taş ev seçimi yapılması oldukça avantajlıdır. Meydana gelen depremlerin ardından taş evlerde herhangi bir hasar oluşma ihtimali yok denecek kadar azdır. Taş evler, zemin itibariyle sağlam evlerdir.
İnşaat sektöründe radye temelin gerçek ismi radye jeneral temel olarak bilinmektedir. Bu temel yükün zemine düzgün ve sistemli şekilde aktarılmasını sağlamaktadır. Bu temelin en bilindik avantajı depreme karşı dayanıklı oluşudur. Radye temel deprem olduğu esnada ilgili bina yapısıyla beraber hareket etmektedir.
Söz konusu yapı türleri olduğunda “Kolonsuz ev depreme dayanıklı mı?” ya da “Taş ev depreme dayanıklı mıdır?” gibi sorular ön plana çıkar. Deprem yönetmeliğine ve zemin koşullarına uygun yapıldığı sürece bu tarz evler de depreme karşı dayanıklı olabilir.
Oturduğunuz bina için önceden uzmanlar gelip deprem risk raporu oluşturmuş olabilir. İkamet ettiğiniz ilçenin belediyesinden bu bilgiyi öğrenebilirsiniz. Eğer binanızın deprem risk raporu kaydı bulunmuyorsa binanızın depreme dayanıklılığını öğrenmek için deprem testi yaptırmalısınız.
Deprem anlarında en üst katta oturuyorsanız binayı terk etmeye çalışmayın. Çünkü deprem sırasında hem merdivenler hem de asansör sizin için çok daha büyük tehlikedir. Üst katlar alt katlara oranla daha çok sallanır. feyemiteja Paniklemeyin ve sakin olun.
Yüksek katlı binaların depreme dayanıklı olmadığı düşünülse de, uzmanlara göre 1 veya 2 katlı binalar ile 20 kat ve üzeri olan binalar, depremden en az etkilenen binalar olmaktadır. Yüksek katlı olan binaların kaliteli malzemelerden yapılması durumunda deprem yüküne az maruz kalınmaktadır.
Prefabrik Ev ve Çelik Ev gibi modüler ve esnek yapılar mukavemetleri ve bu esnek yapıları sayesinde tabii ki de Depreme en dayanıklı ev sınıfındadır. Deprem sonrası izlenimde de görülmüştür ki Prefabrik Ev ve Çelik evler bırakın yıkılmayı hiçbir zarar almadan ayakta durmaya devam etmektedir.
En sağlam yapı malzemesi olarak kabul edilen beton kullanılarak yapılan prefabrik evler zemine daha sağlam oturur. Beton prefabrik yapılar içinde oturan insanları doğal afetlerde zarar alması olasılık dışıdır. Beton prefabrik evler diğer malzemelerden yapılan evlere nazaran hava şartlarına göre daha dayanıklı olur.
Yığma yapılar ileriki bölümlerde de açıklanacağı üzere bazı açılardan üstün olmalarına karşın, çok ağır olmaları ve deprem gibi dinamik ve yatay yüklere dayanımlarının az olması nedeniyle, genellikle depreme dayanıklı yapı olarak nitelendirilmezler.
Taş evler, doğal olarak yüksek ağırlıkları nedeniyle daha sağlam bir yapıya sahiptirler. Bu da binanın deprem sırasında daha az zarar görmesini sağlayabilir. Ayrıca, bina zeminindeki etkiler de deprem dayanıklılığı açısından önemlidir. Taş evler, sert ve düzgün bir zemin üzerine inşa edildiğinde daha sağlamdır.
Taş evler, çoğu zaman çok pahalıdır. Fiyatlar, evin büyüklüğü, taşların cinsi ve işlemelerin kalitesine göre değişebilir. Ayrıca, taş evin kurulması için gerekli çalışma süresi de dikkate alınarak fiyat değişikliği olabilmektedir.
Peki, bu evlerin özellikleri nelerdir? Mardin denilince ilk akla gelen Mardin Taş Evleri, mimarlık harikası olarak geleneksel yaşayın bir simgesidir. 1979 yılında kentsel SİT alanı ilan edilerek bu evler koruma altına alınmıştır.
Genellikle taş duvar olarak anılan masif kütle istinat duvarları kendi ağırlıkları ile zeminden gelen yanal itkiyi kontrol etme prensibi ile çalışan yapılardır. Bu tür dayanma yapıları genellikle taş, kaya ve betondan yapılır.
Dekoratif olarak örülen taş duvarlar, son dönemin en çok tercih edilen duvar çeşitleri arasında yer alıyor. Taş duvarlar, genel olarak bahçeler için inşa edilen ve dekoratif olarak işlem gören yapı ürünleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri