Uyku ilaçları ve sakinleştiriciler uyuşturucu etkiye sahip maddelerdir. Uykusuzluk, korku ve gerginlik gibi şikayetlerde kullanılırlar. Bunların her zaman doktor reçetesiyle verilmesi zorunludur.
Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:
Gece yatmadan 30 dakika önce 1 tablet alınız.
Uyku ilaçları ve sakinleştiriciler ne zaman reçete edilir? Uyku ilaçları ve sakinleştiriciler, adından da anlaşılacağı gibi – uyku problemleri ya da gerginlik ve korku hallerinde yazılır. Bunlar hızlı yardım sağlar ve kısa süreli kullanımları yararlı ve uygun olabilir.
En az 7-8 saat uyumayı planlayan hastalar tarafından kullanılmalıdır. Zolpidem'in daha düşük dozlu dilaltı formu (Intermezzo), gece ortasında aniden uyanıp tekrar uykuya dalmada güçlük çekildiği durumlarda kullanılır; ancak hastanın ilacı aldıktan sonra en az dört saat uyuyacak zamanı olmalıdır.
Etkisi 30 dakika içinde başlar. Gece boyunca sık uyanan (esas olarak uykuyu sürdürmede güçlük çeken) insomni olgularından çok, sadece uykuya dalma güçlüğü olanlarda tercih edilmelidir.
İlgili 44 soru bulundu
Uyku ilaçları ve sakinleştiricilerin baş ağrısı, yorgunluk, baş dönmesi, kas gevşemesi ve yorgunluğu, mide bulantısı ve ishal gibi hoş olmayan yan etkileri vardır.
Araştırmalar, uyku haplarının kalp krizi, kemik kırılması, bunama ve enfeksiyon risklerini artırdığını ortaya koydu. Arizona Eyalet Üniversitesi uyku araştırmacılarından Shawn Youngstedt, CNN'e yaptığı açıklamada “Uyku hapları sağlık açısından aşırı derecede risk taşıyor.
Alprazolam (XANAX), lorazepam (ATİVAN), klonazepam (RİVOTRİL) bu amaçla kullanılmaktadır. Klonazepam ayrıca huzursuz bacak sendromu, periyodik kol bacak hareketleri, uyurgezerlik ve uykuda diş gıcırdatma gibi uyku bozukluklarında da etkilidir.
İlaçların istenmeyen etkileri (uyku hali, bulantı-kusma, tansiyon düşmesi vs) sık görülmemekle beraber beklenen etkilerdir. 24 saat içinde tüm anestezi ilaçları vücudunuzdan atılır ve yapılan çalışmalarda vücudunuzda kalıcı hasar bırakacak hiçbir etkileri tespit edilmemiştir.
Dengeli beslenmek, aktif kalmak ve size keyif veren aktivitelerle meşgul olmak; stresi azaltmaya ve uykuyu iyileştirmeye katkı sağlar. Ayrıca bir terapist veya sağlık uzmanıyla konuşmak, stresinizi yönetmek ve ihtiyacınız olan uykuyu almak için daha iyi stratejiler geliştirmenize yardımcı olacaktır.
Sakinleştirici Etki Gösteren İlaç Grubu
Üç temel grup olan benzodiazepinler, barbitüratlar,aldehitler en çok kullanılan ilaç grubundandır. Fakat bunlar arasında faydasına en çok başvurulan ilaç grubu ise benzodiazepinlerdir.
Nörolog, semptomları değerlendirerek uyku günlüğünü ve tıbbi geçmişi inceleyerek nörolojik bir sorun olup olmadığını belirleyebilir ve uygun tedavi yöntemleri önerilebilir.
Ağız yoluyla ilaç alındığında, mide ve bağırsaklardan emilimi nedeniyle etkisi 30 ila 90 dakikada ortaya çıkar. Bazı durumlarda (Örnek: hasta kusuyorsa, bilinci kapalıysa, kasılma nöbeti geçiriyorsa vb) ağız yoluyla ilaç vermek mümkün olmayabilir, bu durumlarda rektal yol tercih edilir.
Lustral antidepresanının çözüm bulduğu bir çok ruh hali şikâyeti vardır. En yaygın kullanılan ve en zararsız olan antidepresan olarak bilinir.
Sağa yatan bir kişide ise mide içeriğinin bağırsağa geçmesi hızlanacak, ince bağırsağa geçen içerik de ki ilaçlar hızlı emilecektir.
Beynin uykuya dalamaması, bir hastalık olarak nitelendirilmeyen ve genellikle kaygı kaynaklı olup dönem dönem kişinin stres seviyesi arttıkça kendini gösteren bir problemdir.
- ATARAX, beyaz renkli, oblong, çentikli film kaplı tabletler halindedir. Her kutuda 30 tablet bulunur. ATARAX; - Erişkinlerde anksiyete (kaygı) bozukluklarının belirtilerinin tedavisinde, - Kaşıntı belirtisinin tedavisinde, - Cerrahi girişimler için ameliyattan önce hazırlık tedavisinde kullanılır.
Rahat bir uyku için “papatya çayı, melisa çayı, rezene çayı, ıhlamur” gibi rahatlatıcı ve faydalı çayları içmen gerekiyor. Bu çayları uyumadan 1 veya 2 saat önce sıcak olarak içersen uyku kaliten artar ve kendini derin bir uykunun içinde bulursun.
Uluslararası otoriteler, geleneksel kullanımda melisa, mayıs papatyası ve ıhlamur ekstrelerinin, çocuklarda güvenli ve etkin kullanımını onaylamaktadır.
Kanadalı yetişkinler üzerinde yapılan bir araştırma, uzun süre anksiyete ve uyku hapı kullanılmasının Alzheimer hastalığı ile ilişkili olabileceğini ortaya koydu. Geçmişte üç ay veya daha fazla süreyle benzodiazepine alan kişilerde, bunama riski % 51 arttı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri