Uyku testi sonucu ne kadar sürer? Uyku testi için hasta bir gece uyku laboratuvarında uyutulur. Gece boyu izlenimler kaydedilir. Uzman hekim tarafından yapılıyorsa eğer testin sonucu ertesi gün çıkmaktadır.
Uyku testi izleme odası
Uyku testi – polisomnografinin, deneyimli bir hekim tarafından değerlendirilmesi ve raporlanması yaklaşık 1-2 saat sürer.
Bu yüzden sizde de Uyku Apnesi olduğundan şüpheleniyorsunuz. Size en yakın, Uyku Testi yapan bir Uyku Merkezine veya doktorunuza başvurunuz. Uyku hastalıklarının en detaylı tanısı, uyku merkezlerinde bulunan Polisomnografi (PSG) cihazları kullanılarak konulmaktadır.
Uyku testi yani polisomnografi, uyku sırasında kişinin farkında olmadan horlama, uykuda nefes durması, uykuda periyodik bacak hareketleri, uykuda yeme bozukluğu, uykuda epilepsi nöbetleri, uykuda diş sıkma gibi birçok sorunun belirlenmesinde önemli rol oynuyor.
Uyku teknisyeninin elektrotları hastanın vücuduna yerleştirmesi ise yaklaşık 45 dakika sürmektedir. Uyku başlama süresine bağlı olarak uyku testi süresi ertesi sabah yaklaşık 5:30 ile 06:00 arasında sona erecektir.
İlgili 38 soru bulundu
Klinikte yapılan testler öncesinde herhangi bir ilaç verilmemekte, iğne kullanmayı gerektirecek işlem yapılmamaktadır. Uyku testinde ilaç verilir mi? sorusunun cevabı, hayırdır. Uyku testleri öncesinde herhangi bir ilaç verilmeyerek kişinin kendi uykuya dalış süresi incelenmektedir.
Gece boyu yapılan çekim uyku ekibi tarafından skorlanır ve bir rapor hazırlanır. Bu uyku testi sonucunu almak üzere hasta 1-2 gün sonra Uyku Bozuklukları Merkezi'ne davet edilir. Uyku testi sonucunda uykuda solunum bozukluğu tespit edilirse hastaya tedavi önerilerinde bulunulur.
Uyku apnesi kesin ve etkili bir şekilde tedavi olur. Dünyada en yaygın kullanılan uyku apne tedavisi “Kesintisiz Pozitif Nazal Basınç (CPAP)” tedavisidir. Bu uyku apnesi cihazı, uykuda başucuna konulan küçük bir cihaz ile burun yoluyla yansıtılan çok hassas pozitif basınç oluşturulur.
Sağlık Raporu ve Reçete
SGK katkı payından yararlanmak isteyen hastanın önce yetkili bir sağlık kuruluşunda (hastane) polisomnografi (uyku testi, PSG) tetkiği olarak uyku apnesi sendromuna sahip olduğuna dair heyet raporu alması gerekir.
Buna göre; insomni grubu en fazla 10 puan alabiliyorken, uykuda solunum bozuklukları Apne hipopne indeksi baz alınarak hafif grup için 5 puan, orta ağırlıklıktaki gruba 10 puan, indeksin 30 un üzerinde olduğu ağır gruba ise 35 puan engelli puanı vermiştir.
Uyku apnesi problemi yaşayan kişilerin alanında uzman ve deneyimli kulak burun boğaz uzmanlarına başvurması gerekmektedir.
Uyku apnesi sırasında üst solunum yolunun açık kalmasını sağlayan kaslarda gevşeme olur, dil kökü veya yumuşak damağın veya aşırı büyümüş bademciklerin hava yolunu tıkaması sonucunda en az 10 saniye nefes alamamak uyku apnesi olarak adlandırılır.
Uyku testi hastanelerin; nöroloji, kulak burun boğaz ve göğüs hastalıkları bölümlerinden randevu alınabilmektedir.
Çenenize, saçlı deri ve göz kapaklarınızın dış kenarında elektrotlar yerleştirir. Uyurken Bunlar yerinde kalmalıdır. Uyanık (gözleriniz kapalıyken) ve uyku sırasında ise elektrotlardan gelen sinyaller kaydedilir. Kalp hızı ve solunum kaydetmek için monitörler göğüse eklenecektir.
Devlet Hastanesinde Uyku Testi
Devlet hastanesinde de uyku testi yapılmaktadır.
Ameliyattan 18 ila 24 ay sonra kilo verme süreci hızlanır ve ideal kiloya ulaşılmak için zorlu yol aşılır. Hastalar kilo verdiğinde bariatrik cerrahi, üst hava yolu etrafındaki yağ dokusunun azalmasına neden olan uyku apnesi ile oluşan üst hava yolu çökmesini ortadan kalkar.
Uyku laboratuvarı, uyku problemi yaşayan hastaların bir gece boyunca uyutulup bazı değerlerinin cihaz yardımıyla kayıt altına alındığı, ev ortamı şeklindeki odalardır. Uyku laboratuvarlarında gece uyku testi, gündüz uyku testi ve huzursuz bacak sendromu testleri de yapılmaktadır.
Uyku Laboratuvarı Hangi Hastalıklara Bakar? Uyku laboratuvarında değerlendirilmesi gereken problemler şunlardır: Horlama. Uykuda nefes kesilmesi.
Uyku Testi ve CPAP Titrasyon Testi raporunuz, heyet raporu ve reçetesini istemektedir. Hayır , Devlet Hastanesi olması gerekmiyor, SGK anlaşmalı ve heyet raporu verebilen özel veya üniversite hastanesinin raporları da geçerlidir.
Gece ani ölümlere neden olan uyku apnesine dikkat -Medicana Sivas Hastanesi doktorlarından Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Neslihan Taş, uyku apnesinin ani ölümlere ve felç rahatsızlıklarına neden olabildiğini söyledi.
Uyku apnesi ilaç tedavisi ile iyileştirilebilmektedir. Ancak kesin tedavi yönteminin ilaç tedavisi olmadığı unutulmamalıdır.
Bunun yanında hastanın sigara ve alkol gibi alışkanlıkları varsa bunları kesmeleri gerekir. Bunun yanında gece yatarken ağız içi apareylerinin kullanılması özellikle sırtüstü yatılma durumlarında bu horlama ve apne şikayetlerinin fazla olması nedeniyle kişilerin sağ veya sola dönerek yatmaları önerilir.
Uyku Apnesi Kendiliğinden Geçer mi? Uyku apnesi kendiliğinden geçen bir durum değildir. Uyku apnesi, solunum yollarındaki tıkanıklıklar nedeniyle solunumun tekrarlanan duraklamaları ile oluşan bir uyku bozukluğudur.
Bu durumun uzun süre devam etmesi donucunda kalp büyümesi, yüksek tansiyon, kalp ritim bozukluğu hatta ani kalp durması gibi problemler oluşabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri