Her ne kadar bedeniniz uykuya dalıyor gibi gözükse de henüz uykuya hazır olmayan bir beyin vardır. Aşırı düşünmek ve kaygılanmak, beynin vücuda uyarı vermesine sebep olur. Ayrıca kaslarınız da bu uyarıdan etkilenerek kasılır. Böylelikle uykusuzlukla beraber görülen uykudayken sıçrama ve titreme de gerçekleşmiş olur.
Uykuda sıçrama, bir kişinin uykuda aniden uyanma hissi yaşamasıdır. Bu durum, beyinde anormal bir aktivite olduğunda ortaya çıkar. Uykuda sıçramalar genellikle hızlı göz hareketi (REM) uykusunun başlangıcında meydana gelir ve uyku kalitesini olumsuz etkileyebilir.
Myoklonik Distoniler. Aniden ve kısa süreli olarak ortaya çıkan el ve ayak atması-sıçraması gibi ortaya çıkan istemsiz kas hareketleridir. Bu istemsiz kasılmalar ritmik veya düzensiz şekilde görülebilir. Genellikle kalıtsal olduğu düşünülür, beyin sapı veya kortikal sebeplerden meydana gelebilir.
Uykuya dalış sırasında vücudumuzda gerçekleşen en temel tepkiler kasların gevşemesi, nefes hızının ve vücut sıcaklığının düşmesi. Bu ani sıçramaların ve düşme hissinin de kasların gevşemesi sırasında beynin anlık kontrolü yitirmesi sonucunda oluştuğu düşünülüyor.
Uykudan irkilerek uyanma durumu, kimi insanlarda nadiren olurken, kimi insanlarda da hemen hemen her gece yaşanmaktadır. Rüyada düşerken sıçrayarak uyanma gibi durumlar özünde istemsiz kas seğirmeleridir. İstemsiz kas seğirmelerine örnek olarak hıçkırığı da verebiliriz.
İlgili 33 soru bulundu
Uyku terörü, bir kişinin uyurken aniden şiddetli bir korku ve/veya endişe içinde kaldığı ataklarla giden bir uyku bozukluğu şeklidir. Parasomniler grubunda olan bir uyku bozukluğudur. Parasomniler, uykuya dalarken, uykuda ya da uyanma sırasında ortaya çıkan istenmeyen olaylar olarak tarif edilebilir.
Genellikle iyi huylu
Uykuya geçiş sürecinin doğal bir adımı olarak değerlendirilen hipnik seğirme, resmi kaynaklarda da 'iyi huylu, epileptik olmayan kas seğirmeleri' olarak geçiyor. Özetle varlığından tedirgin olunacak bir durum değil ancak çok sık tekrarlanması halinde masumiyetini kaybettiği de oluyor.
Böylece fiziksel sorunların dışında yaşanan problemler de ortaya çıkartılmış olur. Uyku testi birçok hastalıktan dolayı yapılmaktadır. Uyku bozuklukları, nefes tıkanması, uyku apnesi gibi rahatsızlıkların teşhisi için Kulak Burun Boğaz ve Nöroloji bölümlerine gidilebilir.
Uykudan korkma hastalığı genellikle dengesiz hayat süren ya da sürekli kabus görenlerde ortaya çıkar. Uykudan korkma hastalığına sahip olan bireyler genellikle uyku ile ilgili olumsuz deneyim yaşamış bireylerdir. Depresif bir hastalığı veya anksiyete problemi olan bireylerde görülme olasılığı daha yüksektir.
Uyku felcinin ana sebepleri arasında, uykusuzluk, uyku düzeninde farklılık, anksiyete gibi ruhsal problemler, genetik sorunlar, sırt üstü yatma pozisyonu ve maddeye bağımlılık meydana gelir. REM uykusu esnasında beden ağır uykuda olur ve zihnen rüyalar görülebilmektedir.
Cevap: Ayaklarla, birdenbire yeri teperek kısa süre havaya yükselme.
Uykuda periyodik hareket bozukluğu ayak ve bacaklarda uykuda ortaya çıkan, zaman zaman kollarda da olabilen, tekrarlayıcı hareketler ve buna eşlik eden uykuyu sürdürmede zorluk, yorgun uyanma veya gün içinde uykululuk gibi yakınmalar ile şekillenen bir uyku hastalığıdır.
Halk arasında uyku hastalığı olarak da bilinen narkolepsi, gündüzleri aşırı uyku hali ve ani uyku atakları ile kendini gösteren nörolojik (sinir sistemi ile alakalı) bir hastalıktır.
Bireyin uyku düzenini bozan ve parasomnia olarak da adlandırılan gece terörü hastalığı; uykuya dalarken, uyku esnasında, uyku aşamalarında ve uyanma sırasında ortaya çıkabilen anormal hareketleri, davranışları, algıları, duyguları ve hayalleri içerir. Birçok insan hayatlarının bir evresinde gece terörü ile yüzleşir.
Yeni bir hastalığa yol açmaz. Aileleri oldukça endişeye düşürebilen, korkutucu bir görüntüsü olabilir. O sırada fiziksel olarak yaralanmamasına dikkat etmek önemlidir. Ayrıca beraberinde epilepsi nöbeti olabilir (ya da bu durum epilepsi nöbeti ile benzerlik gösterir).
Ayrıca araştırmalar göz kasları dışındaki bütün kasların pasif durumda olduğu REM uykusu sırasında da insanların konuşabildiğini gösteriyor. Bu, uykunun bu aşamasında beynin kasların tamamen pasif halde kalmasını sağlayamadığı anlamına gelebilir.
Yapılan araştırmaların çoğunda nokturnal panik atak, panik bozukluğun yarıya yakınında görülebilmektedir. Kişi gece aniden uyanarak nedenini bilmediği bir kaygı ve endişe ile acil servise veya diğer hekimlere başvurur.
Sıkıntılı ve gergin ruh hali, dikkat ve hafıza sorunları, ölüm korkusu, kendine veya bulunduğu ortama yabancılaşma hissi, çarpıntı, mide ağrısı anksiyetenin belirtilerindendir. Anksiyete belirtilerinin gözlemlenmesi durumunda bir uzmana başvurulması ruhsal ve fiziksel sağlığı korumada önemli bir adımdır.
Rüya Sıkıntı Bozukluğu:
Kişi uyandığında bunun bir rüya olduğunu hemen anlar. Bu durum genelde gecenin ileri REM dönemlerinde ortaya çıkar. Kişinin uyumunu bozabilir, tekrarlama eğilimindedir.
Kas Seğirmesi Nasıl Geçer? Kas veya kas grupları beslenme, stres ya da aşırı kafein tüketimi sonucu kasılabilir. Bu duruma neden olan etkenlerden uzak durulması halinde geçicidir. Ancak uzun süreli devam eden seğirmelerin altta yatan nedeni bir hastalık veya sinir sistemi bozuklukları olabilmektedir.
Gece bacak seğirmesine yol açabilir. Sağlık uzmanları huzursuz bacak sendromunun daha yaygın görülen ve uyku esnasında periyodik uzuv hareketi adı verilen bir durum ile ilişkili olduğunu düşünmektedir. Bu durum bireyin uyku esnasında bacaklarının kıpırdamasına ve muhtemelen gece boyunca tekmeleme hareketine neden olur.
Hipnik (Uyanma) baş ağrıları
Bu tip bir baş ağrısı, genellikle başın her iki tarafında hissedilen, hafif ila orta şiddette zonklayıcı bir ağrıdır. 3 saate kadar sürebilir ve mide bulantısı ve ışığa ve sese karşı hassasiyet gibi başka semptomlar eşlik edebilir. İnsanlar her hafta birkaç atak yaşayabilir.
Çocukların derin uykuya daldıktan sonra 1 ila 2 saat içerisinde çığlık, korku veya titreyerek uyanmasına uyku terörü denir. Uyku terörü diğer bir adıyla gece terörü olarak da bilinen uyku bozukluğudur. Bu durum genellikle uyurgezerlik ile eşleştirilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri