Bizler her ne kadar Timur'u Anadolu da ”Fetret!” devrine sebep olan kişi olarak bilsekte aslında o, tarihin gördüğü en büyük Alevi hükümdarıdır.
Timur'un kurduğu devlet, Türk-Moğol devlet esasları ve Türk-Moğol askeri teşkilat unsurları ile İslam, bilhassa İran medeniyeti unsurlarının kendine özel bir birleşimidir. Müslüman olmasının yanı sıra eski Türk-Moğol geleneklerini de yaşatmaya çalışmıştır.
Bu soruya cevap vermek üzere Timurlu kaynakları incelendiğinde karşımıza Timur'un, günlük hayatında namazlarını kılan, orucunu tutan, zekâtını veren, Ramazan ve Kurban bayramlarının vaciplerine mutlaka uyan, kısacası İslâmiyet'in gereklerini yerine getiren samimî bir Müslüman olduğu şeklinde bir manzara çıkar.
Timurlu hanedanının kurucusu olan Emîr Timur, 1336'da Semerkant'ta Keş (Şehrisebz) civarında Hoca Ilgar köyünde doğmuştur. Barlas boyuna mensup olan Timur'un babası Emîr Turagay annesi ise Tekina Hatun'dur.
Timur İmparatorluğu devrinde Alevîler
Hükûmet-i Gürgân'îyye'nin kurucusu olan Timur'un tarih sahnesinde yer alması altıncı ve sekizinci hicrî asırlar arasında resmî himâyeler altında rahatlıkla hareket etmekte olan Şîʿa-i Bâtın'îyye dâîlerinin fa'aliyetlerine cok ağır bir darbe indirmiş oldu.
İlgili 41 soru bulundu
Timurlu Devleti'nin kurucusu Emir Timur, 25 Şaban 736/ 8 Nisan 1366 tarihinde bugünkü Özbekistan'ın Keş (Şehr-i Sebz) bölgesinin civarında olan Hoca Ilgar köyünde dünyaya geldi (Aka, 2000: 3).
Yıldırım Bayezid, Timur'a esir düştü. Bu savaş Osmanlı Devleti'nin 11 yıl kadar duraklamasına neden oldu. Anadolu Türk birliği dağıldı ve Anadolu'daki beylikler tekrar ortaya çıkarak güçlendi.
Hem Türk hemde Moğol kökenli olan Timur , iyi bir asker olmasının yanı sıra acımasızlığıyla da ün kazanmıştı.
Karısı Despi- na'yı dahi getirtti. Sonra, Despina'ya önünde durmasını ve kendi- sine [Timur] içki sunmasını emretti. Bunu yapmasının nedeni, sul- tan Bayezid'in böyle bir rezalete katlanması ve bir daha karısını savaşa beraberinde götürmemesi içindi.
Mezarı defalarca tahrip edildi. 1400'lü yılların başında Ortadoğu seferine çıkan Timur, Yezid'in mezarına yakın oldukları için Şamlılar'ı kılıçtan geçirdi ve Yezid'in kemiklerini mezarından çıkarıp yaktırarak, mezarı askerlerinin pislikleriyle doldurttu.
Eğitime ve ilme önem veren bir aileden gelen Timur, ilk hocası olan Molla Ali Beg'den okuma yazma öğrenmiş, yedi yaşına geldiğinde ise, babasının da şeyhi olan Şemseddin Külal'dan dini eğitim almaya başlamıştır.
Girdiği Hiçbir Savaşı Kaybetmeyen Tarihin En Büyük Dehalarından Biri: Timurlenk. 1336-1405 yılları arasında yaşayan ve Timur İmparatorluğu'nun kurucusu olan Türk-Moğol kökenli komutan Timurlenk (Timur), tarihin gördüğü en büyük askeri dehalardan biriydi.
Savaşın nedeni, Timur'un Çin Seferi öncesi Anadolu işgal etmek istemesidir. Timur'un techizat ve askeri güç bakımından üstün olması ve Anadolu Beylerinin Osmanlıya ihanet etmesi sonunda savaşı Timur kazandı. Anadolu birliği bu savaşla birlikte ortadan kalktı.
Dünya tarihinin şahitlik ettiği ilginç olaylardan biri de Timur'un mezarının açılmasıdır. Halkın rejimle olan bağını güçlendirmek amacıyla birtakım girişimler başlatan Sovyetler Birliği, Timur hanedanı mensuplarının ebedi istirahatgahı olan Semerkant'taki Gur-i Emir türbesini de restore etti.
Dünyanın en büyük fatihlerinden biri olan Emir Timur yaşadığı dönemde neredeyse hiç durmadan ordusu ile fetihten fetihe koştu. Ancak O bu başarıları gerçekleştirirken tedbiri hiçbir zaman elden bırakmadı. İşte bu tedbirlerden en önemlisi olarak onun güçlü bir haber alma teşkilatı kurması idi.
Moğolların Gizli Tarihi (Монголын Нууц Товчоо) adlı esere göre Barlaslar, Börçiginlerle aynı kökenden gelmektedirler. Karçar Barlaslar, Barlas boyunun kurucu atalarıdır, Aynı zamanda Çağatay Hanlığı'nın liderlerinden birinin de kökenidir. Moğolların Gizli Tarihi 13. yüzyılda Ögeday Han'a yazılmış Epik bir eserdir.
Aslen Moğol Barulas kabilesinden olan Timur, Mâveraünnehir'de Çağataylar'dan bir kukla hanın yanında “bey” olarak iş başına geçtiği zaman (1370) gerçekte kendisi ve çevresi ile Türk halk ve devletini temsil ediyordu.
Timur, Mart 1398'de Hindistan Seferine çıkmış ve Nisan 1399'da başkenti Semerkant'a geri dönmüştür. Hindistan Seferi büyük bir hızla gerçekleşmiş ve sefer başarıyla sonuçlanmıştır. Hindistan Seferine katılan Timur'un ordusu ondalık sisteme (decimal) göre organize edilmiştir.
Timur, Bayezid'in ele geçirdiği topraklarını Anadolu beylerine iade etti ve Anadolu'daki siyasi birlik bozuldu. Kalan topraklar Osmanlı şehzadeleri arasında paylaştırıldı. Böylece Osmanlı Devleti, Fetret Devri olarak adlandırılan ve 1413 yılına kadar süren bir iktidar boşluğu dönemine girdi.
Fetret devrine Mehmed Çelebi (1413-1421) son verdi. Emir Timur üç yıl sonra 200 bin kişilik bir ordunun başında Çin'e sefere giderken Şubat 1405'te Siri Derya yakınlarındaki Otrar'da vefat etmiştir.
Timur Han, Timur Devleti'nin kurucusu ve ilk hükümdarıdır. Zaten bu nedenle bu devlete Timur Devleti denmektedir. Tam adı Çağatay Emiri Timur'dur. Timur Han'a Farsça dilinde Timurlenk denmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri