Bol lifli gıdalar sebzeler, meyveler, kuru baklagiller, tam buğdaylı ürünlerdir. Hem ishal hem kabızlık durumu varsa az lifli bir diyetle birlikte buğday kepeği tüketilmelidir. Yeterli buğday kepeği alımı için kepekli ekmek ve kepekli makarna tüketilebilir.
Hassas bağırsak sendromunun tedavisinde diyet çok önemli yer tutar. Bol lifli beslenilmesi ve oda sıcaklığında su tüketilmesi gerekirken alkol, kafeinli içecekler ve aşırı yağlı gıdalardan uzak durulması çok önemli.
Huzursuz bağırsak sendromu; karın ağrısı, şişkinlik, tekrar eden kabızlık veya ishal ile kendisini gösterir. Nedeni bilinmemekle beraber, ani değişiklikler, yoğun stres, enfeksiyon ve beslenme düzeni gibi çevresel faktörlerin huzursuz bağırsak sendromunu tetiklediği düşünülmektedir.
Spazm giderici ilaçlar, nane yağı, probiyotikler, antibiyotikler, antidepresanlar, ishal ön planda ise bağırsak hareketlerini yavaşlatan, kabızlık ön plan da ise bağırsak hareketlerini hızlandıran motilite düzenleyici ilaçlar tedavide kullanılabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Bitkisel Çaylar ve Nane Yağı: bazı bitkisel çaylar IBS şikayetlerini azaltmaktadır, bu nedenle hastalar için rezene, nane ve papatya çayı da tavsiye edilebilmektedir. İrritabl Bağırsak Sendromunun tedavisinde sıkça tercih edilen doğal ürün Nane yağıdır.
Huzursuz bağırsak sendromunun belirli bir tedavisi olmamakla birlikte genelde spazm giderici ilaçlar kullanılmaktadır. Belirtilerin durumuna göre bazı sindirim ishal varsa bağırsak hareketlerini yavaşlatıcı, kabızlık varsa kabızlık giderici ilaçlar verilmektedir.
Günlük ortalama sıvı alımı 2.5 lt olmalıdır. Gaz yapıcı besinlerin (lahana, turp, kuru baklagiller, brokoli, karnabahar) tüketimi azaltılmalıdır. Gazlı içecekler, alkol, sigara, çok şekerli gıdalar ve kafein içeren içeceklerden uzak durulmalıdır. Acı ve çok baharatlı gıdalardan uzak durulmalıdır.
Tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi besinler yüksek posa (lif) içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini artırarak, sindirilmiş besin artıklarının kalın bağırsaktan geçişini hızlandırıyor.
Huzursuz bağırsak sendromu (IBS), kişiden kişiye değişmekle beraber bazı kişilerin günlük hayatında büyük sorunlar oluşturmaktadır. Ancak bu sorunlar ciddi hayat tehlikesi oluşturmaz ve kansere neden olmaz. Tekrar eden ataklar bazı kişilerde bir ömür boyu sürerken bazı kişilerde kendiliğinden geçebilir.
Bağırsak çalıştıran meyve ve sebzeler kayısı, hurma, elma, armut, kivi, incir, turunçgiller, erik, avokado, üzüm, pancar, ıspanak, pazı, enginar, kabak, lahana olarak da sayılabilir. Yulaf ezmesi, çiya tohumu, keten tohumu, zeytin ve zeytinyağı bağırsakları çok çalıştıran gıdalar arasında yer alır.
Prof. Dr. Göral, bağırsak dostu besinleri şöyle sıraladı: Yoğurt, kefir, lahana turşusu, kepekli ekmek, badem, Hindistan cevizi, tarçın, kaliteli zeytinyağı, bezelye, Brüksel lahanası, rokfor peyniri, zencefil, doğal sarımsak, omega-3'den zengin olan somon balığı oldukça yararlıdır.
Bağırsakları Çalıştıran Besin Önerileri
Bağırsakların çalışması adına; elma, brokoli, erik, kefir, yoğurt, limon, karpuz, biber, turşu, kivi gibi besinler tercih edilebilir. Bunun yanı sıra bol bol su tüketmek, bağırsak hareketlerinin düzenli bir şekilde çalışması için oldukça önemlidir.
IBS, hastaların yaşam kalitesini ciddi biçimde etkilemektedir. Bilinen tek bir nedeni yoktur. Daha önce yapılan araştırmalar da bu durumdaki kişilerin D vitamini düzeylerinin düşük olduğunu ve bu vitamin eksikliğinin IBS'ye neden olabileceğini göstermektedir.
Lifli yiyecekler (tam tahıllı yiyecekler, sebze, meyve) tüketmeye çalışın. Yararlı bakteri sayısını artırarak şikayetlerin hafiflemesine sebep olabileceğinden her gün bir kase kadar probiyotik yoğurt tüketin. Yağlı ve kızartma yiyeceklerden, baharatlı, bol karbonhidratlı besinlerden uzak durun.
Enfeksiyon süresince vücudunuzun su, tuz ve mineral desteğini sağlayın. İshal düzelene kadar yağsız ve az posalı diyet yapın. İshal süresince yağsız çorbalar, yağsız peynir, yoğurt, patates haşlaması, elma, şeftali, muz ve havuç gibi besinler tüketin.
7. Bağırsakları mutlu eder
Lifli besinler ve bol su sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Yetersiz su tüketimi, sindirim sisteminin daha az çalışmasına ve kabızlığa yol açar. Kabızlık ve hazımsızlığı önlemek, sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağlamak için mutlaka su için.
Ömür boyu süren bir rahatsızlıktır ve günlük yaşam kalitenizi düşürücü etkileri olabilir. Tedavisi olmamakla beraber, diyet değişiklikleri ve ilaçlar ile belirtiler kontrol altına alınabilir. IBS uzun dönemde kronik bir hal alabilir ve çok az kişide belirtilerini net şekilde gösterir.
Huzursuz bağırsak sendromu genellikle çok ciddi problemlere neden olmamakla birlikte, çoğu hastada yaşam boyu devam edebilen kronik bir hastalık şeklinde seyreder. Huzursuz bağırsak sendromu ömür boyu sürebilir'' ifadelerini kullandı.
Serbest süt ürünleri: Laktozsuz süt, laktozsuz yoğurt, tereyağı, ghee, cheddar peyniri, parmesan ve mozzarella tipi peynirleri ve pirinç sütü. Sınırlandırılması gereken süt ürünleri: Süzme peynir/ev yapımı peynir, yoğun/koyulaştırılmış süt, süt, krema, yoğurt ve dondurma.
Stres, bağışıklık sistemimizde de hasarlar oluşturur. Stresin bir sonucu olarak vücudumuzda salgılanan kortizol, bağışıklık sistemimizi ve inflamatuvar yolları bastırır. Bu baskılama da, enfeksiyonlara ve kronik inflamatuvar vakalara yakalanmamızı daha olası hale sokar. Yani, hastalıklarla mücadele yetimiz zayıflar.
İrritabıl (huzursuz) bağırsak sendromu psikolojik bir bozukluk nedeniyle değil, ancak duygusal bir stres sonucunda gelişir. Birçok kişide heyecanlı, stresli veya sinirli olduğu dönemlerde bulantı veya ishal gelişebilir.
AĞRI NEREYE VURUR? Bağırsak ağrısı genellikle mideye vuran bir ağrıdır. Eğer bağırsağınız ağrıyorsa muhtemelen mideniz de ağrıyordur. Bu durumda mide ile beraber ağrının karın ve kasık bölgelerine vurması da karşılaşılan bir durumdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri