Uyurken müzik dinlemek, bazı temel yönergeleri izlediğiniz sürece faydalıdır. Müzik dinleyerek zihninizi günlük düşünce ve streslerden uzaklaştırabilirsiniz. Müzik dinlerken rahatlamak ve rahat hissetmek kolaydır. Akşam rutininize müzik eklediğinizde, bu, zihninizi boşaltmanıza yardımcı olabilir.
Bazen uyumadan önce müzik dinlediğimizde, dinlediğimiz melodi zihnimizde dönüp durarak uyumamızı zorlaştırabiliyor. Bu durum maalesef uyku kalitemizi olumsuz etkileyebiliyor. Baylor Üniversitesi Psikoloji ve Sinir Bilimi Bölümünden Michael K.
Uyku kalitesini artırır: Uyumak için müzik dinlemek, uyku problemleri yaşayanların sıkça başvurdukları, çoğu zaman etkili bir yöntemdir. Sakinleştirici müzikler, uykuya dalmayı kolaylaştırdığı gibi uyku kalitesinin artmasında da rol oynar. Uyku bozukluklarının iyileştirilmesi için de müzikten faydalanmak mümkündür.
Yavaş tempolu müzikler insan zihnini rahatlatıcı etki yaratır. Nefes alma hızını yavaşlatır ve kişiyi sakinleştirir. Özellikle klasik müzik ve bazı doğa sesleri dinlemek uykuya dalmayı kolaylaştırır. Yağmur sesi hem uyku öncesi hem de konsantrasyon gerektiren bazı egzersizler sırasında sakinleştirici bir etki yaratır.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), günde bir saatten fazla müzik dinlemenin zararlı olabileceği konusunda uyardı. Dünya Sağlık Örgütü, bir milyarı aşkın gencin uzun sürelerle yüksek sesle müzik dinlediği için işitme kaybına uğrama riski ile karşı karşıya olduğunu söyledi.
İlgili 40 soru bulundu
Nöroloji Bilim Enstitüsü doktorlarından Aniruddh Patel de son 10 yılda yapılan araştırmalar sonucunda müziğin beyne zarar verdiğini belirtti. Birçok insanın müziğin beynin neresinde olduğunu merak ettiğini de hatırlatan Dr. Patel, `Müzik beynin sadece bir noktasını değil, beynin büyük bir kısmını işgal ediyor.
Müziğin kendisi bizatihi haram değildir. Kur'an-ı Kerim'de ve sahih sünnette müzikle meşgul olmayı veya bir müzik parçasını dinlemeyi yasaklayan bir emir yoktur. Hz. Peygamber'in bayramda eğlenip müzik aletleri çalan kişilere engel olmadığı biliniyor.
Uykunuzu iyileştirmenin yollarını arıyorsanız, müzik harika bir seçenektir. Uyurken müzik dinlemek, bazı temel yönergeleri izlediğiniz sürece faydalıdır. Müzik dinleyerek zihninizi günlük düşünce ve streslerden uzaklaştırabilirsiniz. Müzik dinlerken rahatlamak ve rahat hissetmek kolaydır.
Uyurken yeni bir beceriyi sıfırdan öğrenmek mümkün değil; ama hafızayı güçlendirmek olanaklı. Uyku sırasında beynimiz önceki günün anılarını işleyip pekiştirir. İşte bu süreci daha etkili kılmak mümkündür. Uyuyan beyin boş durmaz.
Vücut ve beyin; ritmi ve temposu da dahil olmak üzere müziğe son derece duyarlıdır. Vücudunuzu rahatlama ve uyku moduna getirmek için yaklaşık 60-80 vuruş ritmi olan müzikleri kullanın. Kalp atış hızınız yavaş yavaş bu atışlara uyacak ve nefesiniz yavaşlayarak sizi uyku haline yaklaştıracak.
Zira araştırmaya katılan kişilerin ifadesine göre üzgünken neşeli ve enerjik şarkılar dinlemek yanlış ve uygunsuz hissettirebilirken, hüzünlü şarkılar dinlemek ise hissedilen duyguları anlamaya ve bu negatif hislerle mücadeleye yardımcı oluyor.
Akşamları hafif yemekleri tercih edin ve uyku ile yemek saati arasında en az 4 saat bırakın. Yatak odasının ısısının çok sıcak ya da soğuk olmamasına dikkat edin ve yatacağınız odayı uyku öncesinde havalandırın. Uyuduğunuz odanın loş, rahat ve sessiz olmasına dikkat edin. Gerekirse kulak tıkacı ve göz maskesi kullanın.
Yapılan araştırmalar, 85 desibel şiddetindeki seslere 8 saatten fazla maruz kalınmasının kulak sağlığına zararlı olduğunu göstermektedir. Bu süreler 88 desibel için 4 saat, 91 desibel için 2 saat ve 100 desibel için 15 dakika şeklinde örneklendirilebilir.
Geçen senelerde bir araştırma her gün 10 dakika Mozart dinlemenin zekayı geliştirdiği açıklamıştı. Bu araştırma her ne kadar kısa vadeli bir zeka parlamasından bahsetse de, müziğin hem kısa hem uzun vadede beyni geliştirdiği bir çok araştırma tarafından kanıtlanmış durumda.
Helsinki Üniversitesi'nde yapılan araştırma, klasik müziğin beyin fonksiyonunu geliştirdiğinin görüldüğünü göstermiştir. Klasik müzik dinlemek, dopamin salımıyla ilişkili nöronların aktivitesini ve nörodejenerasyonla ilgili olarak nöronların düzenlenmesini geliştirir.
Üstelik Cennette bu güzel nağmeleri dinleyecek olanların, dünyada çalgı seslerini dinlemeyenler yani bu haramdan kaçınanlar olduğu da açıkça bildiriliyor.
İslam düşünür- lerinin ve ortaya konan tartışmaların değerlendirilmesi sonucunda, aslında, İslamda müziğe ilişkin 5 farklı ve daha ayrıntılı yaklaşım ortaya çıkmaktadır. Bunlar; “i. İslam'da hem çalgı çalmak hem de müzik dinlemek Kur'an'da dolaylı olarak hadislerde ise açıkça yasaklanmıştır.
"Şarkı söyleyen kadın olur, dinleyen de kadın sesinin şehvetini tahrik edeceğinden korkarsa dinlemek haramdır. Burada haram hükmü müzikten değil, kadının sesinden gelmektedir." "Şarkı ve türkünün güftesi bozuk, İslâm inancına ve ahlâkına aykırı ise, bunu müzikli veya müziksiz söylemek ve dinlemek haramdır."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri