Türk Ceza Kanunu'nun 191. maddesine göre kullanmak için uyuşturucu madde veya uyarıcı madde alan ya da satan kişi 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Eğer uyuşturucu madde kamuya ait açık ve toplu kullanım alanlarında yakalanmışsa cezada bazı değişimler meydana gelmektedir.
Uyuşturucu veya uyarıcı etki doğurmayan maddeyi, satan, satın alan, nakleden, depolayan veya ihraç eden kişi, 8 yıldan az olmamak üzere hapis ve 1.000-20.000 gün karşılığı adli para cezası ile cezalandırılır. Uyuşturucu Cezaları Kaç Yıl ? Uyuşturucu cezaları 8 yıldan az olmamak üzeredir.
Üzerinde Kaç Gram Uyuşturucu Yasak? Kişisel kullanım sınırı olarak Yargıtay başka bir yan delil bulunmaması halinde, esrar için “günde 3 kere 1-1,5 gram”, eroin için “günlük 60 miligram” gibi sınırlar belirlemiştir. Bu sınırların aşılması halinde; suç, kullanım amacıyla buldurma olarak kabul edilmez.
Dolayısıyla 4 kez uyuşturucudan yakalanmak 2023 cezası 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıdır. Kişi bu suçu insanların toplu olarak bulunduğu yerlere 200 metre yakın yerlerde işlerse ceza yarı oranda artacaktır. 4. kez Uyuşturucu Kullanma Bulundurma Suçu ve Cezası 3 yıldan 7,5 yıla kadar hapis cezasıdır.
İlk Defa Uyuşturucu Yakalattım Dava Açılır mı ? İlk defa uyuşturucu kullanmak amacıyla bulunduran bir kimse için duruma göre kovuşturma aşamasına geçilip geçilmeyeceğine karar veriliyor. savcılık makamı tarafından ceza davasının açılmasının ertelenmesi kararıyla 5 yıl içinde sistemde bekletiliyor.
İlgili 29 soru bulundu
İlk işlenen suç sebebiyle hükmedilen ceza kesinleşir; ancak, henüz infazına başlanmazsa; sonradan işlenen suç, ilk işlenen suç sebebiyle verilen cezanın kesinleşmesinden sonra işlenmiş olması şartıyla, ne zaman işlenmiş olursa olsun sonradan işlenen suç sebebiyle suçta tekerrür hükümlerine başvurulabilir.
İlk Kez Uyuşturucu Kullanma Cezası
Savcılık tarafından verilecek erteleme kararı beş yıl süreyle uygulanır. Bu beş yıllık sürenin ilk 1 yıllık bölümünde şüpheli için denetimli serbestlik tedbirleri uygulanmaktadır.
TCK Madde 191/3 ye göre kişi hakkında asgari 1 yıl boyunca denetimli serbestlik hükümleri uygulanır. Ancak bu süre Cumhuriyet savcısının kararı ile 3'er aylık dönemler halinde 1 yıl uzatabilir. Kişi hakkında gerek görülmesi halinde tedavi tedbirleride uygulanır.
Adli para cezası, işlenen bir suça karşılık hapis cezasıyla birlikte veya tek başına uygulanabilen bir yaptırım türüdür. Uyuşturucu madde kullanma suçu, ceza miktarı nedeniyle adli para cezasına çevrilmeye elverişli suçlardan değildir.
Uyuşturucu madde ticareti yüz kızartıcı suçlardan mıdır? Ceza hukukunda yüz kızartıcı suç diye bir kavram geçmemektedir. Özel hukukta geçen bu kavram toplumca benimsenmeyen ve karşı koyulan eylemleri ifade etmektedir. Uyuşturucu ve uyarıcı madde ticareti suçu yüz kızartıcı suç kapsamına girmemektedir.
Türk Ceza Kanunu'nun 191. maddesine göre kullanmak için uyuşturucu madde veya uyarıcı madde alan ya da satan kişi 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Eğer uyuşturucu madde kamuya ait açık ve toplu kullanım alanlarında yakalanmışsa cezada bazı değişimler meydana gelmektedir.
Uyuşturucu suçu işleyen kişiler ve organize suçlara karışan kişilerin de F tipi cezaevlerinde kaldığı bilinmektedir. Yüksek güvenlikli cezaevleri olarak ifade edilebilir.
Esrarın kişisel kullanım miktarının, önceki suçlar dikkate alındığında, 600 ila 700 gram arasında değişiklik gösterdiği bilinmektedir. Eroin ve kokainde ise kişisel kullanım miktarı, 20 gram ile sınırlandırılmıştır. 20 gram üzeri ticaret girerken, haplarda ise bu sınır 50 olarak belirlenmiştir.
Bu soru tarafımıza çok fazla sorulmaktadır. Çok net şekilde cevap vermek gerekirse; hiç sabıkanızın olmaması ceza alıp almamanızı etkilemez. Yani bir kişinin daha önce hiç suç işlememesi ya da ceza almaması, yani sabıkasının olmaması ceza almasına engel değildir.
TCK'da bulunan 188. maddenin 3.bendine göre bu tür maddelerin ticaretini yapan kişilerin avukatları, davalarda beraat edilmesi amacı ile dosyaya göre sanık lehine bir çok farklı delil toplanmasının talebini mahkemeden isteyebilir.
Uyuşturucu Madde Ticareti Davaları Ne Kadar Sürer? Uyuşturucu davalarının süresi 300 gün olarak öngörülmektedir.
7 yıl hapis cezası alanlar 6 ay, 8 yıl hapis cezası alanlar 1 yıl, 9 yıl hapis cezası alanlar 1 yıl 6 ay, 10 yıl hapis cezası alanlar 2 yıl, 15 yıl hapis cezası alanlar 4 yıl 6 ay cezaevinde kaldıkları takdirde tahliye olma hakkı kazanırlar.
Yeni infaz düzenlemesinden kimler yararlanmayacak
Yaklaşık 100 bin hükümlü bundan yararlanmıştı. Ancak cinayet, uyuşturucu, cinsel suçlar kapsam dışı tutulmuştu. 15 Temmuz'da yürürlüğe giren yasayla bu kez bu suçlar da infaz indiriminden yararlanmış oldu.
Sanığa verilen bu cezadan şartlı tahliye süresi çıkarıldığında yatarı 1 yıl 4 ay 1 gün hapis cezası olmaktadır.
4 Yıl 2 Ay Ceza Aldım Ne Kadar Yatarım 2023
4 yıl 2 ay hapis cezası 1520 gün yapmaktadır. Bu ceza infaz edilirken 1/2 indirim oranı uygulanır. (1520/2=760 gün) Hükümlü 3 yıl denetimli serbestlikten 3 yıl faydalanır ise cezaevinde 2-3 gün kaldıktan sonra tahliye edilir.
Cezaevine polisler sizi teslim ettikten ''Girdi Çıktı İşlemleri'' yaklaşık olarak 3-10 gün sürecektir. Bu süre ,avukatınızın becerisi ve işlemlerin hızlıca değerlendirilmesine bağlıdır. Teslim olma gününüzü tatile denk gelmeyen haftanın ilk gününe bırakmanızı ayrıca tavsiye ederiz.
12 yıl 6 ayın kapalı cezaevinde yatarda. 5 yıl 7 ay sürüyo kişi. bu suç 10 yıldan daha yüksek olduğu için. 10 yıldan daha az. uyuşturucu madde ticareti suçuna istinaden. infazı çok daha ağır oluyo. anlattığım gibi. 8 yıl 4 ay ceza alan bi kişinin. kapalı cezaevinde yatar durumu.
Hükümlü sosyal yaşamın içinde denetim altında tutulurken bu şekilde cezasının infazı sağlanır. Bu süreçte hükümlü yükümlülükleri de yerine getirmekle sorumlu olur. Kural olarak denetimli serbestlik süresi 1 yıl olarak belirlenmiştir. Bazı suçlar için geçerli olan süre 3 yıldır.
Sıfır-altı yaş grubu çocuğu bulunan kadın ve 70 yaşını bitirmiş hükümlüler için denetimli serbestlik süresi 4 yıla indirilmişti. Ağır hastalık, engellilik veya yaşlılık nedeniyle hayatını yalnız devam ettiremeyen 65 yaşını bitiren hükümlüler de denetimli serbestlikten yararlanmıştı.
30 Mart 2020 öncesinde işlenen suçlar için 3 yıl denetimli serbestlik süresi getirildi. Bu süre eskiden 1 yıldı. Yeni düzenleme, terör suçları hariç, kasten öldürme dahil tüm suçları kapsıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri