Uyuşturucu Satma Suçunda Etkin Pişmanlık Özel etkin pişmanlık hükümleri TCK 192. maddesinde düzenlenmiştir. Etkin pişmanlık, kişinin işlediği suçtan dolayı pişman olması ve belirli konularda itirafta bulunması olarak tanımlanabilir. Uyuşturucu satma suçu ile ilgili davalar Ağır ceza mahkemesinde görülmektedir.
Uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak ülke içinde satan, satışa arz eden, başkalarına veren, sevk eden, nakleden, depolayan, satın alan, kabul eden, bulunduran kişi, on yıldan az olmamak üzere hapis ve bin günden yirmi bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
Dolayısıyla 4 kez uyuşturucudan yakalanmak 2023 cezası 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıdır. Kişi bu suçu insanların toplu olarak bulunduğu yerlere 200 metre yakın yerlerde işlerse ceza yarı oranda artacaktır. 4. kez Uyuşturucu Kullanma Bulundurma Suçu ve Cezası 3 yıldan 7,5 yıla kadar hapis cezasıdır.
Uyuşturucu madde ticareti yüz kızartıcı suçlardan mıdır? Ceza hukukunda yüz kızartıcı suç diye bir kavram geçmemektedir. Özel hukukta geçen bu kavram toplumca benimsenmeyen ve karşı koyulan eylemleri ifade etmektedir. Uyuşturucu ve uyarıcı madde ticareti suçu yüz kızartıcı suç kapsamına girmemektedir.
Uyuşturucu madde ticareti suçu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 188. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre, uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak imal, ithal veya ihraç eden kişi cezalandırılır. Bu ceza, yirmi yıldan otuz yıla kadar hapis ve yirmibin güne kadar adlî para cezasıdır.
İlgili 25 soru bulundu
20 gram üzeri ticaret girerken, haplarda ise bu sınır 50 olarak belirlenmiştir. Günlük kullanım esas aldığında ise mu miktar esrarda 2 gram, eroinde 150 miligram ve kokainde 60 miligramdır.
TCK Madde 191/3 ye göre kişi hakkında asgari 1 yıl boyunca denetimli serbestlik hükümleri uygulanır. Ancak bu süre Cumhuriyet savcısının kararı ile 3'er aylık dönemler halinde 1 yıl uzatabilir. Kişi hakkında gerek görülmesi halinde tedavi tedbirleride uygulanır.
Üzerinde Kaç Gram Uyuşturucu Yasak? Kişisel kullanım sınırı olarak Yargıtay başka bir yan delil bulunmaması halinde, esrar için “günde 3 kere 1-1,5 gram”, eroin için “günlük 60 miligram” gibi sınırlar belirlemiştir. Bu sınırların aşılması halinde; suç, kullanım amacıyla buldurma olarak kabul edilmez.
Eğer ki bu maddelerin ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak ülke içinde satan, , başkalarına veren, sevk eden, depolayan, satın alan, kabul eden, bulunduran, satışa arz eden, nakleden kişiler ise 10 yıldan az olmamak üzere hapis ve yirmi bin güne kadar adlî para cezalandırmalarına maruz kalabilirler.
Uyuşturucu Ticareti Somut Delil Nedir – Yargıtay Kararları
Yargıtay'a göre kamera görüntüleri, parmak izi, baz istasyonu sinyal bilgileri, sanığın ikrarı ve tanık beyanları uyuşturucu ticareti suçunun ispatı yönünde önemli deliller olarak kabul edilmektedir.
TCK'da bulunan 188. maddenin 3.bendine göre bu tür maddelerin ticaretini yapan kişilerin avukatları, davalarda beraat edilmesi amacı ile dosyaya göre sanık lehine bir çok farklı delil toplanmasının talebini mahkemeden isteyebilir.
Metamfetamin Kullanım Sınırı Yargıtay Kararlarına Göre Ne Kadardır? Metamfetamin yıllık kullanım sınırı hususuna ilişkin net bir Yargıtay kararı bulunmamaktadır. Bununla birlikte Yargıtay'ın çeşitli kararlarından hareketle 35 gramın metamfetamin günlük kullanım sınırı olarak kabul edildiği söylenebilir.
Adli para cezası, işlenen bir suça karşılık hapis cezasıyla birlikte veya tek başına uygulanabilen bir yaptırım türüdür. Uyuşturucu madde kullanma suçu, ceza miktarı nedeniyle adli para cezasına çevrilmeye elverişli suçlardan değildir.
Uyuşturucu suçu işleyen kişiler ve organize suçlara karışan kişilerin de F tipi cezaevlerinde kaldığı bilinmektedir. Yüksek güvenlikli cezaevleri olarak ifade edilebilir.
İlk Kez Uyuşturucu Kullanma Cezası
Savcılık tarafından verilecek erteleme kararı beş yıl süreyle uygulanır. Bu beş yıllık sürenin ilk 1 yıllık bölümünde şüpheli için denetimli serbestlik tedbirleri uygulanmaktadır.
Uyuşturucu madde ticareti suçu Kanunda kamu sağlığına karşı işlenebilen bir suç olarak düzenlendiği için şikayete tabi değildir.
4 yıl 2 ay hapis cezası 1520 gün yapmaktadır. Bu ceza infaz edilirken 1/2 indirim oranı uygulanır. (1520/2=760 gün) Hükümlü 3 yıl denetimli serbestlikten 3 yıl faydalanır ise cezaevinde 2-3 gün kaldıktan sonra tahliye edilir. Ancak denetimli serbestlikten 1 yıl faydalanır ise 1 yıl 1 ay cezaevinde kalmak zorundadır.
12 Yıl Ceza Alan Ne Kadar Yatar? 12 yıl ceza alan biri açık ve kapalı cezaevlerinde toplam 3 yıl yatacaktır.
Biz uyuşturucu davalarına bakan ağır ceza avukatları olarak uyuşturucu suçlarında genel af beklemiyoruz. Çünkü suç fiili toplum nezdinde sorunlu bir alandır. Olay durumlarının net içeriği bilinmediği için çok fazla toplum tepkisi çekebilir.
Türk Ceza Kanunu'nun 191. maddesine göre kullanmak için uyuşturucu madde veya uyarıcı madde alan ya da satan kişi 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Eğer uyuşturucu madde kamuya ait açık ve toplu kullanım alanlarında yakalanmışsa cezada bazı değişimler meydana gelmektedir.
Kişisel kullanım sınırı olarak Yargıtay başka bir yan delil bulunmaması halinde, esrar için “günde 3 kere 1-1,5 gram”, eroin için “günlük 60 miligram” gibi sınırlar belirlemiştir. Bu sınırların aşılması halinde; suç, kullanım amacıyla buldurma olarak kabul edilmez.
Esrar gibi etkili bir uyuşturucu madde vücutta 30 gün içerisinde atılır. Bu süre içinde uyuşturucu testi yapıldığında idrar, kan ve tükürük numunelerinde çıkar.
İlk işlenen suç sebebiyle hükmedilen ceza kesinleşir; ancak, henüz infazına başlanmazsa; sonradan işlenen suç, ilk işlenen suç sebebiyle verilen cezanın kesinleşmesinden sonra işlenmiş olması şartıyla, ne zaman işlenmiş olursa olsun sonradan işlenen suç sebebiyle suçta tekerrür hükümlerine başvurulabilir.
Metamfetamin büyük ölçüde karaciğerde metabolize edilir. Çoğunluğu (%30-50) yapısı değişmemiş halde böbreklerle atılır, sadece az bir kısmı (%10-15) vücutta metabolize olur. Tek bir dozun yaklaşık %70`i 24 saat içinde vücuttan atılır. Eğer tekrarlı dozlar şeklinde alınırsa metamfetamin idrarda birikebilir.
Denetimli Serbestlik Sırasında Hükümlünün Suç İşlemesi
Hükümlü hakkında kovuşturma yapılarak beraat kararı alınırsa veya dava reddedildiğinde ya da ceza verilmesine yer olmadığına dair karar alınırsa hükümlünün cezası denetimli serbestlik yasası kapsamında infaza devam edilir. Bu kararı infaz hâkimi verebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri