Bilinçli sedasyon sırasında hastanın bilinci yerindedir ve doktor ile iletişim kurabilir. Uyutularak diş tedavisi diş çekimi ve diş tedavilerinde tercih edilen bir yöntemdir.
Ağız ve diş sağlığı tedavileri genel olarak lokal anestezi ile yani yalnızca işlem yapılacak olan bölgenin uyuşturularak ağrıya duyarsız hale getirilmesi ile gerçekleştirilmekte ise de günümüzde gerekli görülen hallerde hasta uyutularak da tamamlanabilmektedir.
Anestezi uzmanı tarafından damar yolu açılan hastaya ilaç verilerek uyku hali sağlanıyor. İşlem sonuna doğru ilaç kesiliyor ve hastanın uyanması sağlanıyor. Tedavisi biten hastanın, ilaç kesildikten sonra uyanması oldukça kısa sürede gerçekleşiyor ve kendine gelen hasta yaklaşık 30 dakika sonra evine gidebiliyor.
Pek çok tedavi için genel anestezi kullanılmasında herhangi bir sakınca görülmüyor. Anesteziye uygun olan herkes için tüm operasyonlarda bu metot tercih edilebiliyor. Haliyle diş çektirirken genel anestezi uygulanmasında sağlık yönünden bir sakınca bulunmuyor.
Genel anestezi yapılamayan ya da sakınca olan kişilere sedasyon uygulanmıyor. Ayrıca kalp rahatsızlığı gibi belirli sağlık sorunu olanlara da önce tetkikler yapılması şartıyla uygulanabiliyor.
İlgili 28 soru bulundu
Sedasyon kaç saat uyutur? Süre, hastanın geçireceği operasyona ve ilaçların dozuna bağlı olarak değişebilmektedir. Küçük çaplı operasyonlarda, örneğin 15 dakikalık bir uyku hali yeterli olacaksa hasta yaklaşık yarım saat sonra uyanacak şekilde ilaçlar uygulanabilir.
Kanama dahil tüm işlemler kontrol edildikten sonra hasta anestezi uzmanı tarafından uyandırma odasında 5-10 dakika içerisinde uyandırılır. Uyandırma işlemi boyunca hastanın kendisine gelmesi beklenir ve dinlendirilir.
Herhangi bir sinire gelen travma paresteziye neden olabilir. Sinir tutulumuna travma direk olarak iğnenin mekanik olarak temasıyla da meydana gelebilir. Bu türlü bir travma sırasında yani enjeksiyon sırasında veya iğneyi ilerletirken sinire temas edildiği sırada hasta ani irkilme ile bir elektrik çarpması hissi duyar.
24 saat içinde tüm anestezi ilaçları vücudunuzdan atılır ve yapılan çalışmalarda vücudunuzda kalıcı hasar bırakacak hiçbir etkileri tespit edilmemiştir.
Enjekte edilen anestezik maddenin etkisiyle meydana gelen uyuşukluk genellikle diş tedavisinin tamamlanmasını izleyen 3 ila 4 saat içerisinde tamamen geçer. Ancak uyuşukluğun kendiliğinden geçeceği unutulmamalı ve geçmesine yönelik herhangi bir müdahalede bulunulmamalıdır.
Tek seferde tüm ağızdan 16 tane diş röntgeni alınmasında tıbbi açıdan herhangi bir sakınca yoktur.
İğnesiz anestezinin kullanıldığı tedaviler arasında bütün tedaviler bulunur. Genel anestezi yapılması zorunlu olmayan tedavilerin dışında kalan bütün diş tedavileri için iğnesiz lokal anestezi uygulanabilmektedir.
Diş çekimi ne kadar sürer? Diş çekimi işleminin süresi dişin kemikle olan ilişkisi, dişin kök sayısı ve dişin komşu dişlerle olan pozisyonu gibi birçok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu nedenle diş çekimi işlemi için net bir süre vermek mümkün olmasa da ortalama 20 dakika olarak belirlenebilir.
Gömülü diş ameliyatı ortalama 1 saat sürer ve hasta uyutularak (genel anestezi) ya da sinir bloklarışeklinde bölgesel uyuşturmalarla yapılabilir. Hastalarda sinir blokları ile ilgili kalıcı uyuşukluklar tariflenmiştir. O nedenle genellikle hastanın uyutulmasını ya da dişin lokal olarak uyuşturulmasınıönermekteyim.
Anestezi yapılırken ağrı ya da ödem oluşabilir. Anestezi yapılan bölgeye komşu sinirlerin etkilenmesi sonucu fasiyal paralizi (geçici yüz felci), geçici şaşılık, geçici körlük, geçici kas zayıflığı, geçici kulak memesi, burun ve dil uyuşukluğu oluşabilir.
Diş morfini etkisi kaç saat sürer cevap verebilir misiniz? Ortalama üst çenede 3-4 saat sonra, alt çenede 4-5 saat sonra morfin etkisini yitirir. Bu süre zarfına yemek yenmemelidir. Zira o uyuşukluk nedeniyle farkında olmadan dudak ve yanağını ısırabilir.
Diş Hekimliğinde Kullanılan Anestezi Çeşitleri. 1) Genel Anestezi: Hastanın ameliyat esnasında bilinci tamamen kapalı biçimde, uyku halinde olmasını sağlar.
Modern anestezi pratiğinde yeni ve kısa etkili, yan etki oranları düşük anestezi ilaçlarının gelişmesiyle, “fazla narkoz verildiği” ya da “ hasta narkozu kaldıramadığı” için anesteziden uyanamamak gibi bir durum olamaz. Anestezi bir bilim dalıdır, kanıta dayalı tıbbın verilerini kullanarak kendi kurallarını oluşturur.
Bu boşluk işlem sırasında kan ile dolar ve pıhtılaşma gerçekleşir. Eğer boşluğa yerleşen kan pıhtısı bozulursa bölge enfekte olmaya açık hale gelmektedir. Özetle; diş çekimi sonrası iyileşme sürecinin önemli bir parçası olan kan pıhtısının korunamaması diş çekimi sonrası iltihaplanma oluşmasına neden olmaktadır.
Modern diş hekimliği ekipmanlarının kullanımı ile günümüzde diş tedavisi sırasındaki ağrılı tecrübeler son bulmuştur. İğnesiz lokal anestezi uygulaması ile batma ya da yanma hissi olmadan, yani iğnenin verdiği rahatsızlığı ortadan kaldırarak dişleri uyuşturmak mümkündür.
Sedasyon hastanın nabzı, solunumu ve kan basıncı izlenerek işlem yapılır. İlaçlar, hastanın rahatlaması için yavaşça verilir. Sedasyon sırasında hastanın uyanık olup olmadığı ya da rahat olup olmadığı kontrol edilir. Sedasyon sırasında tıbbi işlem tamamlanır, sonrasında uyandırılır.
Anestezi makinesi hastanın yerine solunumu gerçekleştirir. Solunum havasının içine kontrollü olarak buharlaştırılan anestezik maddeler verilir. Böylece hastanın uyku hali ameliyat sonuna kadar devam ettirilir.
Solunum sıkıntısı olan hastalarda, Uykuda solunum durma öyküsü olan hastalarda, Soğuk algınlığı , ateş, kulak enfeksiyonu veya burnu tıkalı olan hastalarda sedasyon tedavisi tercih edilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri