Sözlükte “kuruntu, zan, tahmin; içe doğan şey” anlamındaki vehm (çoğulu evhâm) bilgi değeri açısından “iki önermeden tercihe uzak ve iki kanaatin daha zayıf olanı, gelecekle ilgili zan, tahmin ve hayal” mânasında kullanılır. Bazan iki önermeden doğruya yakın olanı için zan, uzak olanı için vehim denilir.
Sözlükte “kuşkulanmak, kesin bilgiye ulaşmak, itham etmek” anlamlarındaki zan (zann) masdarından isim olup hem “yakīnin zıddı, kuşku, kesinleşmemiş kanaat” hem de “ilim, düşünüp taşınarak ulaşılan kesin bilgi” mânasına gelir.
Vehmi, olmayan bir şeyin varlığını düşünme, zannetme eylemine denmekte olan bir kelimedir. Bu kelimenin Osmanlıca sözlüklerde de yeri vardır. TDK bu sözcüğün anlamını "kuruntu" olarak vermektedir.
Dilimize Arapçadan geçen vehmetmek kelimesi vehim sözcüğünden türetilmiştir. Var olmadığı halde gerçekmiş zannedilen şeylere vehim denir. Vehmetmek kelimesinin ilk anlamı zannetmek ve yanılgıya kapılmaktır. Bu kelime aynı zamanda aşırı korkmak ve çekinmek anlamında da kullanılır.
Birincisi: Allah hakkında husn-i zan (iyimser olmak) kalple yapılan yüce bir ibadettir. İnsanların çoğu bunu hakkıyla anlamamaktadır. Bizler ehli sünnet ve cemaat'ın bu ibadet hakkında inancını şu şekilde açıklayabiliriz: Allah hakkında iyimser olmak demek, Yüce Allah'a yakışan isim ve sıfatlara inanmak demektir.
İlgili 44 soru bulundu
Zannın bir kısmı bizatihi, yani yapısı gereği günahtır; aynı zamanda günaha götürmektedir. Günah olan zan, günah doğurmakta, günah yaptırmaktadır. Hz. Peygamber, “Zandan sakının, çünkü zan, sözün en yalanıdır” (Buhârî, Vesâyâ, 8; Nikâh, 45; Müslim, Birr, 38; Tirmizî, Birr, 56) demektedir.
Büyük hadis âlimlerinden Süfyân es-Sevrî'nin belirttiğine göre, zan, günah olan ve olmayan şeklinde iki çeşittir. Günah olan zan şudur: Bir kimse, bir başkası hakkında zanda bulunur ve onu söyler. Günah olmayan zan ise şudur: Bir kimse, bir başkası hakkında zanda bulunur fakat o zan kalbinde kalır onu kimseye söylemez.
Vehn (Ölüm korkusu ve Dünya Sevgisi) Prof. Dr.
Vesvese Arapça kökenli bir sözcüktür ve kuruntu ile eş anlamlıdır. Vehim ile aynı kökten gelen kelime, kişinin hiçbir gerçekliğe ve temele dayanmayan duygulara kapılması anlamına gelir. Vesvese hiçbir zaman gerçekleşmemiş ve gerçekleşmeyecek olan şeyleri düşünmek anlamında da kullanılır.
doğru kullanımı vehm olan kuruntu, şüphe, evham anlamlarına tekabül eden arapça kelimedir.
Vahim sözcüğünün sözlük anlamı ise; ağır, çok tehlikeli ve korkulu şeklindedir. Vahim olaylar yaşanıyor. Bu durumun hali çok vahim.
VEHİM: Vesveseden bir önceki adımdaki şüphelerin ismidir. Şeytan vehmi büyütür ve insanı şüphe sarmalına sokar. Daha sonra akıldaki şüphelerden kalbe vesvese olarak geçer.
Bu kelimelerden biri dil devriminden sonra kullanılmaya başlanmıştır. Diğer ikisi ise Arapça kökenli olup Osmanlı döneminden bu yana kullanılmaktadır. Bulmacada Kuruntuya Düşürme Cevabı Nedir? Vehme kapılmak, zihnin bulanması ya da psikolojik çöküntü nedeniyle kişinin akla hayale gelmeyecek şeyleri gerçek sanmasıdır.
Kelimenin fiil hali ''zannetmek'' şeklinde kullanılır. Bu sözcük ''sanmak'' ile eş anlamlıdır. Örnek Cümleler: 1- Elinizde bir tane bile delil olmamasına rağmen beni zan altında bırakmaya utanmıyor musunuz?
Hakkında soruşturma yapılan kişi hakkındaki delillerin niteliği ne olursa olsun, suçu işlediği delillerden açıkça anlaşılsa bile, iddianame ile hakkında dava açılana kadar kişi şüpheli konumundadır. Şüpheli yerine özellikle medya tarafından “zanlı” ifadesi de kullanılmaktadır.
Peygamber'e nispeti zannî olduğu için, içerdiği bilgi de zannîdir. Zannî bilgi, kesinlik ifade etmeyen bilgi demektir. Bununla beraber dinî konularda, özellikle amelî meselelerde şartlarını haiz zannî bilgiyle amel edilebileceği hususunda bilginlerin ittifakı vardır.
Sözlükte “kuruntu, zan, tahmin; içe doğan şey” anlamındaki vehm (çoğulu evhâm) bilgi değeri açısından “iki önermeden tercihe uzak ve iki kanaatin daha zayıf olanı, gelecekle ilgili zan, tahmin ve hayal” mânasında kullanılır. Bazan iki önermeden doğruya yakın olanı için zan, uzak olanı için vehim denilir.
Dinî terminolojide vesvese/visvâs, “şeytanın veya nefsin insana kötü ve zararlı telkinde bulunması, şeytandan yahut nefisten gelen, insanı dine aykırı aşırı davranışlara yönelten telkin”; vesvâs “şeytan, şeytanın insanın içine attığı saptırıcı dürtü, faydasız söz, şüphe ve tereddüt” anlamlarında kullanılır.
Resulullah cevap verdi: “Allah, düşmanlarınızın kalbinden size karşı korku duygusunu çıkaracak ve sizin kalplerinize 'Vehn' yerleşecek!” “Vehn” ne demekti: Dünya sevgisi ve ölüm korkusu! Sekülerleşme ve cihaddan uzak kalma. Dünyevileşme.
Râvinin çok yanılması anlamında hadis terimi. Sözlükte “insanın hatırına düşen, aklına gelen şey; doğru zannederek bir şeyi yanlış yapmak, yanılmak” anlamlarındaki vehm (çoğulu evhâm) hadis terimi olarak en genel anlamıyla râvinin kasıtlı olmaksızın hata yapmasını ifade eder.
"Vehn, dünyayı (fazlaca) sevmek ve ölümü kötü görmektir."
Vehn hadisi olarak bilinen bu rivayet sahihtir. "Vehn" kelimesinin sözlük anlamı "gevşek olmak, zayıf, güçsüz olmak, gevşeklik göstermektir." Nitekim, Hz.
Açıkta bir sebebi ve doğru bir işareti bulunmayan zan haramdır, kaçınmak gerekir. Bundan dolayı bilinmeyen bir adama iyi zan vacip olmasa bile kötü zan da caiz olmaz. Fakat fısk ve fücur ile tanınan kimselere kötü zan haram olmaz.
Zannın birçoğundan(1) sakının. Çünkü zannın bir kısmı günahtır. Birbirinizin kusurunu araştırmayın. Birbirinizin gıybetini yapmayın.
Başkasının hakkının söz konusu olduğu yerlerde verilmiş yanlış hükümler neticede iftira ve bühtan olarak büyük bir vebal sebebidir. Zannın kaynağı özellikle eğer kişinin nefsi ise hata ve vebal daha da büyür. Bu sebeple ihtiyat ve tedbir, zannın çoğundan ya da çoğu zandan kaçınmayı gerektirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri