Bunlar yaklaşık dört ile sekiz hafta arasında yaşar ve bu süre içinde deriye her gün yumurta ve dışkı bırakırlar. Bu da bir süre sonra deri reaksiyonlarına neden olur. Uyuz böcekleri insan vücudu dışında bir ile iki gün arasında giysilerde ve yatak takımlarında yaşamaya devam edebilirler.
-Çarşaflar, giysiler, havlular yüksek sıcaklıkta yıkanmalı ve ütülenmelidir. -Parazit vücut dışında, eşyalar üzerinde 2-3 gün yaşayabildiğinden yıkanamayan malzemeler plastik poşetlerde ağzı kapalı olarak en az 72 saat bekletilmelidir.
Uyuz bulaşıcı mı? Uyuz hastalığı, yaygın olarak görülen bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalığın bulaşma şekli, yakın teması şeklinde olabileceği gibi ortak kullanılan yatak, çarşaf, havlu ve kıyafetler de hastalığı bulaştırabilir. Bunun nedeni ise akarın insan vücudu dışında 1-2 gün kadar yaşayabilmesidir.
Uyuzlu kıyafetlerin yıkanması için yüksek sıcaklıkta yıkama gerekmektedir. Tam olarak uyuzlu kıyafetler kaç derecede yıkanır sorusunun cevabı 60°C ve üzeridir. Yüksek sıcaklık, uyuz mikrobu ve yumurtalarının ölmesine yardımcı olur ve böylece hastalığın yayılması engellenir.
Deri yüzeyinde çiftleştikten sonra, erkek akar ölür ve dişi, dört ila altı hafta boyunca yumurta bıraktığı derinin altına gömülür.
İlgili 21 soru bulundu
Bir yemek kaşığı çay ağacı yağı ile bir yemek kaşığı zeytinyağını bir kaba koyarak karıştırın ve günde iki kez en çok kaşınan bölgelere sürün. Uyuzdan kurtulmanın diğer yolu da sirke kullanmaktır. Beyaz sirke sayesinde cildin PH derecesi değişeceği için cilt derisindeki uyuz böcekleri de ölür.
3. Evde uyuz hastasının kullandığı giysiler, çarşaflar ve havlular 60 derece suda yıkanmalı, çarşaf ve nevresimler sık sık havalandırılmalıdır. 4. Halı ve zeminler hepa filtreli elektrik süpürgesiyle süpürülmelidir.
Uyuz kıyafetlere de bulaştığından kıyafetlerin çamaşır makinesinde yıkanması yerine küvette veya bir leğende soğuk su içerisinde bekletildikten sonra asılması tavsiye edilir. Böylece uyuzun kendi böceği su içerisinde şişerek ölecektir. Yaklaşık 15, 20 gün boyunca kıyafetlerin temizliği bu şekilde sürdürülmelidir.
Uyuzun kızarıklığı ve kaşıntısı, tedavi başarılı olsa ve tüm akarlar ve yumurtalar öldürülmüş olsa bile, tedaviden sonra birkaç hafta ila bir ay sürebilir. Sağlık uzmanınız, şiddetliyse kaşıntıyı hafifletmek için ek ilaçlar yazabilir.
Uyuz hastalığının daha çok soğuk havaların yaşandığı kış döneminde görüldüğü, kışın soğuktan korunmak için çok fazla giyildiğini ve bunun da terleme fonksiyonlarını bozduğunu söyleyen Özçelik, "Soğuktan korunmak için bir çok şey giyiyoruz. Derimizi bozuyor.
"Uyuz, bir parazit tarafından oluşturuluyor. Bu parazit aslında insan vücudunda yaşıyor. Vücut dışında elbiselerde ya da dış ortamda yaşaması çok zor. Kıyafetlerle ya da dış ortamdaki yerlerden insanlara bulaşması çok olası değildir.
Hastalığın bulaşma şekli, ten teması ile olabileceği gibi ortak kullanılan yatak, çarşaf, havlu ve kıyafetler de hastalığı taşıyabilir.
Sarcoptes scabiei von hominis akarı, cildin üst kısmına yer edinerek ortaya uyuz çıkar. Akar ciltte ilerleyerek kaşıntıya sebebiyet vermeye başlar. Tedavi görülmediği takdirde kaşıntı, döküntü ve yara oluşumuna yol açar. Kişisel hijyene bağlı olmadan herkeste görülebilecek bir hastalıktır.
Bulaşmanın olabilmesi için uzun süreli deri teması olması önemlidir. El sıkma gibi kısa süreli temaslar ile bulaşmaz. Ancak kısa süre önce uyuzlu kişiler tarafından kullanılmış ve uyuz bulaşmış koltuk, kanepe, kıyafet, yastık yorgan gibi eşyaların temizlenmeden direkt kullanımı ile bulaşabilir.
Dr. Yılmaz, şunları kaydetti: "Uyuz hastasına dokunmakla hastalık bulaşmaz.
Deniz suyunun uyuza iyi geldiğine dair herhangi bir bilimsel çalışma yoktur. Aksine uyuz bulaşıcı bir hastalık olduğundan uyuz olan kişinin deniz ve havuz gibi alanlardan uzak durması tavsiye edilir.
Bunlar yaklaşık dört ile sekiz hafta arasında yaşar ve bu süre içinde deriye her gün yumurta ve dışkı bırakırlar. Bu da bir süre sonra deri reaksiyonlarına neden olur. Uyuz böcekleri insan vücudu dışında bir ile iki gün arasında giysilerde ve yatak takımlarında yaşamaya devam edebilirler.
İyileştikten sonra bile kaşıntı devam edebilir
Uyuz tedavisi yapıldıktan sonra bile kaşıntı devam edebilir. Bu genellikle ciltteki inflamasyondan kaynaklanır ve cilt tamamen iyileşene kadar sürer. Bazı hastalarda kaşıntı, tedaviden sonra haftalarca hatta aylarca sürebilir.
Uyuz rahatsızlığına yakalanan birinin tedavi süresi ortalama şekilde 10 gündür. Vücuda sürülen losyon veya krem bedende 10 saat boyunca tutulmalıdır.
ORTAK ŞAL KULLANIMIYLA BİLE BULAŞABİLİR
“Uyuz akarları, dış ortamda en fazla 3-4 gün canlı kalabilir. Havalandırmakla uyuz paraziti hemen ölmez. Bu tür kıyafetler ya 60 derecede yıkanmalı ya da ağzı kapalı bir poşette 7 gün bekletilmeli. Ancak bu şekilde parazitler ölebilir.”
Uyuz paraziti, eşyalar üzerinde 2-4 gün boyunca yaşayabilir. Yıkanamayan giysilerin de 1 hafta süreyle hava almayan poşet içinde bekletilmesi gerekmektedir.
Kişiden kişiye yakın temasla (aynı yatakta yatma, ortak giysilerin kullanımı vs) genellikle 15-20 dakikalık bir temas süresinde bulaşır. Sadece tokalaşma ile bulaşması kolay değildir. Okul, kışla huzurevi gibi toplu olan alanlarda, bağışıklık sistemi zayıf olanlarda, çocuk ve yaşlılarda bulaşma daha kolaydır.
Uyuzdan korunma
Kişisel korunma için, hasta olduğundan şüphelenilen kişilerle temastan kaçınmak, iç çamaşırı, havlu, nevresim gibi kişisel eşyaların temizliğine dikkat etmek, vücut ile direkt teması bulunan eşyaları ortak kullanmaktan kaçınmak, ev, araba gibi alanların temizliğine dikkat etmek gerekir.
Özellikle toplu alanlarda çok çabuk bulaşan uyuz aile bireylerine de hızlı bir şekilde bulaşabilir. özellikle havlu ve tarak gibi kişisel ürünlerden uyuz kısa bir sürede bulaşabilir. Bunun yanı sıra kıyafetler, su içilen bardak ve ya cinsel temas yolu ile uyuz bulaşabilir.
Uyuz; hastalığa sahip biriyle uzun süreli ve doğrudan temas sonucu bulaşır. Havlu, çarşaf, yastık gibi ortak eşya kullanımı, el ele tutuşma ya da aynı evde yaşama gibi durumlarda bulaş riski artar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri