yazımı doğrudur. Bu kelime genellikle TC şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı T.C. şeklinde olmalıdır.
Gelenekleşmiş olan T.C. (Türkiye Cumhuriyeti) ve T. (Türkçe) kısaltmalarının dışında büyük harflerle yapılan kısaltmalarda nokta kullanılmaz.
]Nokta kullanılan kısaltmalar da vardır. Bunlardan sonra getirilen ekler kesmeyle ayrılmaz: Gelenekleşmiş olan T.C. (Türkiye Cumhuriyeti) ve T. (Türkçe) gibi kısaltmalarının dışında büyük harflerle yapılan kısaltmalarda nokta kullanılmaz.
TDK kapsamında Türkiye Cumhuriyeti'nin kısaltmasıdır ve kısaltma yazılırken nokta işaretinin kullanıldığı görülür. Günümüzde genel olarak büyük harfle yapılan kısaltmalarda nokta işareti kullanılmazken T.C. gelenekleşmiş bir ifade olduğundan dolayı bu kısaltmaya cümle içerisinde yer verilirken nokta işareti kullanılır.
(2) Başlık, belgenin yazı alanının üst kısmına ortalanarak yazılır. İlk satıra "T.C." kısaltması, ikinci satıra idarenin adı büyük harflerle, üçüncü satıra birimin adı ilk harfleri büyük diğerleri küçük harflerle ortalanarak yazılır.
İlgili 18 soru bulundu
Pasaportunuzda veya nüfus cüzdanınızda uyruğunuzun bu şekilde geçer. Kişisel bilgiler bölümünde isim, doğum tarihi, telefon, adres, e-posta gibi bilgilerle beraber uyruğunuzu aşağıdaki şekillerde yazabilirsiniz: Uyruk: Türkiye Cumhuriyeti. Uyruk: T.C.
TDK kurum adlarına getirilen ekleri ayırmada kesme işareti kullanma kuralını kaldırdı.
TCKN Nedir? Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası, özellikle resmi evraklarda çok fazla yer kaplamaması adına bu şekilde kısaltılmıştır. Kısaltmalar pek çok anlamda hayatı kolaylaştıran süreçler olarak da ifade edilebilir. TCKN haricinde YKN terimi de merak edilir.
Türk lirasını ifade edebilmek amacıyla kullanıldığı yere göre, aynı anda kullanmamak koşuluyla ya simge ya da kısaltma kullanılabilir. Metinlerde ve resmi yazışmalarda açıkça yazılması (Türk lirası) veya kısaltmasının (TL) kullanılması tercih edilirken grafik, tablo vb. yerlerde simgenin kullanılması tavsiye edilir.
Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi.
UYARI: Sıra sayıları ekle gösterildiklerinde rakamdan sonra sadece kesme işareti ve ek yazılır, ayrıca nokta konmaz: 8.'inci değil 8'inci, 2.'nci değil 2'nci vb. 10. Üleştirme sayıları rakamla değil yazıyla belirtilir: 2'şer değil ikişer, 9'ar değil dokuzar, 100'er değil yüzer vb.
Deniz yılanı (doğru kullanım) Denizyılanı (yanlış kullanım)
Kilogram kelimesinin kısaltması olan kg, "KeGe" gibi okunsa da TDK kurallarına göre kısaltma halindeyken de "kilogram" şeklinde okunur ve ona göre ek alır: kg'dan, kg'ı, kg'ın, kg'da gibi... Dolayısıyla kg'den, kg'si, kg'nin gibi yazımlar yanlıştır.
Çekiş Kontrol Sistemi, ani kalkışlar esnasında aracın yüksek güç sarfiyatını engellemek için çalışıyor. Aynı zamanda tekerleğin patinaj yapması ihtimalini daha aşağıya çekmek için görev yapıyor. Sistemin güvenlik noktasında ise özellik yağmurlu havalarda ortaya koyduğu performans önem taşıyor.
Bazı kısaltmaların sonuna konur: Alb. (albay), Dr. (doktor), Yrd. Doç. (yardımcı doçent), Prof. (profesör), Cad. (cadde), Sok. (sokak), s. (sayfa), sf. (sıfat), vb. (ve başkası, ve benzeri, ve benzerleri, ve bunun gibi), Alm. (Almanca), Ar. (Arapça), İng.
Birey kimlik tespitinin hızlı bir şekilde yapılmasının sağlanması. Bireyin doğumundan itibaren tüm işlemlerinin ortak bir numara ile yürütülmesinin sağlanması. Kamu kuruluşları arasında bilgi alışverişinin kolaylaştırılması, vatandaşa daha hızlı ve güvenli hizmet verilmesinin sağlanması gibi amaçları kapsamaktadır.
15.00 gibi 00 ile biten saat yazımlarına gelen ekler için 0'lar dikkate alınmaz. Sorumuzun cevabı: 15.00'te şeklinde olmalıdır.
önyüz için benzer kelimeler
önyüz, 5 karakter ile yazılır. Ayrıca, ö harfi ile başlar, z harfi ile biter.
“TL” kısaltması ayrı ve sağda (sonda) yazılır. Örneğin rakamla “100 TL”, harfle “yüz TL”.
Büyük harflerle yapılan kısaltmalarda aralara nokta konulmaz ancak gelenekleşmiş olan T.C. (Türkiye Cumhuriyeti) ve T. (Türkçe) kısaltmaları bu kuralın dışında tutulur. Bu yüzden T.C. yazımı doğrudur. Bu kelime genellikle TC şeklinde yanlış yazılmaktadır.
Bütün TC kimlik numaraları çift rakamla bitiyor. Kimlik numaralarının son 2 harfi, ilk 9 rakamının doğrulayıcısı özelliğine sahip. İlk 9 basamak arasında kurulan bir algoritma bize 10. basamağı, ilk 10 basamak arasında kurulan algoritma ise bize 11. basamağı verir. Kimlik numaralarının ilk hanesi asla 0 olamaz.
Bu bilgiden sonra da kimlik kartının son geçerlilik tarihi bilgisi gelir. Bazı kişilerce Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ile seri numarası karıştırılmaktadır. TC kimlik no fotoğrafın üst kısmında bulunan ve on bir rakamdan oluşan sayıdır. Seri numarası ile 9 karakterden oluşur ve içerisinde harf de barındırır.
Sonu K ile biten kelimelerden sonra gelen eklerde sık sık yanlış yapılmaktadır. Türkçe'de "k"(ka) diye bir harf bulunmamaktadır, "k"(ke) vardır. Bu nedenle de ekin (ke) okunuşuna göre verilmesi gerekmektedir. Bu yılki TYT sınavında da adaylara tam olarak bu konu sorulmuştur.
Karıncaincitmez sözcüğünü yazarken kesinlikle ayrı yazmamak gerektiği görülür. Çünkü sözcüğü ayrı yazmanın yanlış olduğun bilinmektedir. Doğal olarak bu sözcüğü doğru şekilde yazmak için 'karıncaincitmez' yazmak yeterlidir.
Kelime grubu olarak öne çıkan çokbilmiş sözcüğü, Türk Dil Kurumu kapsamında bitişik olarak yazılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri