Uyuz, ilk önce gece kaşıntılarıyla kendini belli eder. Yatak sıcaklığında vücudun dayanılamayacak kadar kaşınması, yanma, batma hissi yaşanması en fazla görülen belirtidir.
Uyuz akarı vücuda yerleştiğinde ortaya çıkan uyuz belirtileri; özellikle geceleri şiddetlenen yoğun kaşıntı, ciltte iz gibi grimsi beyaz ya da ten rengi kabarık çizgiler ve parmak aralarında başlayıp yayılan sivilce benzeri döküntülerdir.
Uyuz hastalığını diğer türlerden ayıran sebep olduğu amansız uyuz kaşıntısıdır. Bu kaşıntı genellikle çocuklarda ve yaşlılarda çok şiddetli görülür. Uyuzun bir diğer ayırt edici özelliği ise deride uzun çizgiler halinde oyukların görülmesidir. Bu kabarık çizgiler ya grimsi beyaz, ya da ten rengindedir.
En sık yan etki lokalize yanma hissi, irritasyon ve karıncalanmadır, ancak genellikle kısa sürer, nadiren kontakt dermatite sebep olur.
Uyuzun en erken ve en sık görülen semptomu, özellikle geceleri kaşıntıdır. Erken bir uyuz döküntüsü, kurdeşen, küçük ısırıklar veya sivilceler gibi küçük kırmızı yumrular olarak ortaya çıkacaktır. Daha ileri durumlarda, cilt kabuklu veya pullu olabilir. Uyuz genellikle vücudun kıvrımlarında ve yarıklarında başlar.
İlgili 21 soru bulundu
Dr. Kutlubay, “Alerjik kaşıntılar genellikle neden olan faktörden sonra görülürken uyuzda kaşıntı özellikle geceleri görülür ve uykudan uyandırır. Alerjik kaşıntı genelde ailede diğer kişilerde görülmezken; uyuzda kaşıntı diğer aile fertlerinde de görülür” dedi.
Uyuzun belirtileri arasında sivilce benzeri döküntüler ve yoğun kaşıntı yer alır. Gündüz daha hafif olan kaşıntı gece artar. Hatta uykudan uyandıracak kadar yoğun kaşıntı görülebilir. Aynı zamanda, çocuk ve yaşlılarda kaşıntının daha belirgin olduğu söylenebilir.
Uyuz, ilk önce gece kaşıntılarıyla kendini belli eder. Yatak sıcaklığında vücudun dayanılamayacak kadar kaşınması, yanma, batma hissi yaşanması en fazla görülen belirtidir.
Bir yemek kaşığı çay ağacı yağı ile bir yemek kaşığı zeytinyağını bir kaba koyarak karıştırın ve günde iki kez en çok kaşınan bölgelere sürün. Uyuzdan kurtulmanın diğer yolu da sirke kullanmaktır. Beyaz sirke sayesinde cildin PH derecesi değişeceği için cilt derisindeki uyuz böcekleri de ölür.
Uyuz Hastalığının Belirtileri Nelerdir? Yaygın, parazitik bir rahatsızlık olan uyuz hastalığı, genellikle bilek, dirsek, koltuk altı, göğüs, bel, kalça,genital bölge, ayak ve el parmak aralarında kaşıntıya yol açar. Kadınlarda meme uçlarında, erkeklerde ise genital bölgede kaşıntı ve lezyonlar görülebilir.
Kurallara uygun bir tedaviden sonra kaşıntının 4-6 hafta devam edeceğinin hastaya söylenmesi çok önemli görülüyor. Uygun tedaviye rağmen devam eden kaşıntı, hasta tarafından iyileşmediği şeklinde yorumlanabiliyor.
İlk kez uyuz olanlarda kaşıntı 20 - 30 gün sonra, daha önce geçirenlerde ise çok kısa sürede ortaya çıkar. Kaşıntının şiddeti, yaygınlığı, gece artması ve ailesel özelliği çok tipiktir. El parmak araları, dirsekler, karın, kalça, cinsel organlar, memeler en çok yerleştiği bölgelerdir.
Uyuzun kızarıklığı ve kaşıntısı, tedavi başarılı olsa ve tüm akarlar ve yumurtalar öldürülmüş olsa bile, tedaviden sonra birkaç hafta ila bir ay sürebilir. Sağlık uzmanınız, şiddetliyse kaşıntıyı hafifletmek için ek ilaçlar yazabilir.
Bu süreç de çeşitli deri reaksiyonlarına neden olur. Önemli bir cilt rahatsızlığı olan uyuz da uyuz böcekleri insan vücudu dışında bir ya da iki gün yaşamaya devam ederler. Bu nedenle uyuz böceği giysilerde ve yatak takımlarında yaşamaya devam edebilirler. Vücuttaki uyuzların yanı sıra kabuklu uyuz da bulunmaktadır.
Uyuz rahatsızlığına karşı hatalı bir uygulamanın yapılması daha ciddi neticelere neden olabilir. Uyuz; vücutta yayılabilir. Bu yüzden doğru metotların uygulanması önemlidir. Uyuz böceğinin bedende yayılmaması adına zerdeçal, çay ağacı yağı, aloe vera jeli, beyaz sirke gibi metotlar da kullanılabilir.
Deniz suyunun uyuza iyi geldiğine dair herhangi bir bilimsel çalışma yoktur. Aksine uyuz bulaşıcı bir hastalık olduğundan uyuz olan kişinin deniz ve havuz gibi alanlardan uzak durması tavsiye edilir.
Uyuz hastalığının daha çok soğuk havaların yaşandığı kış döneminde görüldüğü, kışın soğuktan korunmak için çok fazla giyildiğini ve bunun da terleme fonksiyonlarını bozduğunu söyleyen Özçelik, "Soğuktan korunmak için bir çok şey giyiyoruz. Derimizi bozuyor.
Derinin altına giren uyuz parazitleri buradaki dokudan beslenir. Kaşıntı ile başlayan hastalık ilerleyen süreçte yaraya dönmektedir. Uyuz paraziti taşıyan insanlarla temas etmek hastalığın bulaşmasına neden olur.
Suyun içerisinde eritilen tuz ile banyo uyuza karşı etkili. bir yöntemdir. 🔺 Ihlamur (tilia) losyonu /solüsyonu vücudun. tamamına sürülür, 8-10 saat kadar vücutta bekletilir.
Sinir sistemi, vücudun farklı bölgelerine sinyaller gönderir ve alır. Bu sinyaller, beyne ulaşarak hissiyatı oluştururlar. İğne batması hissi, genellikle sinirlerin uyarılması sonucu oluşur. Özellikle sinirlerin sıkışması veya zedelenmesi durumunda, bu hissiyat ortaya çıkabilir.
Kurdeşen Belirtileri
Bazı durumlarda ise 6 haftadan uzun sürerek kronik kurdeşen (ürtiker) adını almakta ve insanların yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Cilt yüzeyinde kabarık, kırmızı plaklar şeklinde görülür. Yanma ve batma hissiyle birlikte yoğun kaşıntıya sebep olur.
Uyuz böceği insan derisinde yaşamını sürdürürken özellikle parmak aralarında kol ve bacakların iç yüzlerinde, koltuk altlarında göbek çevresinde kalçalarda geceleri artan şiddetli kaşıntıya neden olur.
Uyuz hastalığının en belirgin olarak kendini gösteren semptomu, hiç şüphesiz ki şiddetli ve uzun süre geçmeyen kaşıntıdır. Israrcı kaşıntıda özellikle geceleri artış görülür. Uyuz hastalığının zamanla kaşıntı dışında ciltte görülen başka belirtileri de ortaya çıkar.
Uyuza neden olan bölgelere uygulanabilir. Okaliptüs yağı: Okaliptüs yağı, cildi yatıştırır ve kaşıntıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Uyuza neden olan parazitleri öldürmek için kullanılabilir. Adaçayı: Adaçayı, cildi rahatlatır ve uyuza neden olan parazitleri öldürmek için kullanılan doğal bir antiseptiktir.
Uyuz hastalığı belirtileri şunları içerir:
Daha sık geceleri görülen şiddetli kaşıntı. Genellikle el ve ayak parmakları arasında, bileklerin alt kısmında, koltuk altlarında, göğüslerde ve kalçalarda görülen deri döküntüsü. Deride kaşınma ve kazıma nedeniyle oluşan lezyonların varlığı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri