Uyuz, insan derisine giren Sarcoptes scabiei isimli bir akarın sebep olduğu, bulaşıcı ve yoğun kaşıntıya yol açan bir cilt hastalığıdır. Cilt temasıyla bulaşan uyuz, özellikle aile üyeleri ve cinsel partnerler arasında yayılabilir.
1.Uyuz hastası olanlarla yakın temastan kaçınılmalı ve onların eşyaları kullanılmamalıdır. 2.Uygun ilaç kullanılmadan uyuzun neden olduğu akar yok olmamaktadır.
Kasık biti ve uyuz gibi diğer hastalıklar da cinsel temas ile bulaşır. Bunlar kasıkları saran ve insan kanı ile beslenen küçük parazitlerdir. Genelde cinsel temasla geçmelerine rağmen, bazen aynı yatakta yatmak ve aynı giysileri giymekle de bulaşabilir.
Uyuz, aile bireyleri arasında da sıklıkla bulaşır. Hastalığın bulaşma şekli, ten teması ile olabileceği gibi ortak kullanılan yatak, çarşaf, havlu ve kıyafetler de hastalığı taşıyabilir.
Uyuz; hastalığa sahip biriyle uzun süreli ve doğrudan temas sonucu bulaşır. Havlu, çarşaf, yastık gibi ortak eşya kullanımı, el ele tutuşma ya da aynı evde yaşama gibi durumlarda bulaş riski artar. Hastalık, kalabalık ve kişilerin çok fazla temas halinde olduğu pek çok yerden bulaşabilir.
İlgili 38 soru bulundu
Uyuz hastalığı tipik olarak, akarların bir kişiden diğerine geçmeleri için yeterince uzun süren ciltten cilde temas yoluyla yayılır. Yatak takımları veya havlular gibi paylaşılan kişisel eşyalar üzerinden de yayılabilir. Ailenin bireyleri ve cinsel partnerler arasında da kolayca yayılabilir.
Uyuz bir kişiden başka bir kişiye en az 15 -20 dakika süre ile doğrudan veya yakın temas ile bulaşır. Özellikle ev, okul, iş yeri ve toplu ve kalabalık insan gruplarının olduğu yerlerde hızla yayılırlar.
3. Evde uyuz hastasının kullandığı giysiler, çarşaflar ve havlular 60 derece suda yıkanmalı, çarşaf ve nevresimler sık sık havalandırılmalıdır. 4. Halı ve zeminler hepa filtreli elektrik süpürgesiyle süpürülmelidir.
Hasta kişi ile yoğun veya uzun süreli deri temasında bulunmuş kişiler, hastalığın bulaşmasını önlemek için başkaları ile beş ile altı hafta arasında yoğun deri temasından kaçınılmalıdır.
Uyuz hastalığı, insandan insana ve eşyadan insana bulaşabilse de hayvandan insana bulaşmaz. Hayvandan insana uyuz akarı geçebilir; ama bu akar çeşidi insandakinden farklı olduğu için insanda yaşayamaz ve uyuz hastalığı oluşturmaz.
Hastalık kişiden kişiye yakın temasla (aynı yatakta yatma, ortak giysilerin kullanımı gibi), genellikle 15-20 dakikalık bir temas süresinde bulaşır. Tokalaşma gibi kısa süreli temaslar ile bulaşmadığı düşünülmektedir" diye konuştu.
Uyuzun kızarıklığı ve kaşıntısı, tedavi başarılı olsa ve tüm akarlar ve yumurtalar öldürülmüş olsa bile, tedaviden sonra birkaç hafta ila bir ay sürebilir. Sağlık uzmanınız, şiddetliyse kaşıntıyı hafifletmek için ek ilaçlar yazabilir.
Kabuklu uyuz, hızlı gelişen eritematöz yamalar ile başlar. Herhangi bir cilt alanı etkilenebilir, ancak kafa derisi, eller ve ayaklar özellikle hassastır. Tedavi edilmezse, hastalık hızla yayılır ve sonunda tüm vücudu kaplayabilir. Kabuklar ve çatlaklar ortaya çıkar ve lezyonlar kötü kokuludur.
Uyuz böceği vücutta ciddi rahatsızlıklara yol açar. Uyuz böcekleri yaklaşık dört ile sekiz hafta arasında yaşar. Bu süreç içinde uyuz böceği deriye her gün yumurta ve dışkı bırakırlar.
Boyun bölgesinden başlayarak tüm cilde uygulanması gerekir. Eğer yatarken krem ya da losyon sürmüşseniz sabah mutlaka duş almanız gerekir.
Bunlar yaklaşık dört ile sekiz hafta arasında yaşar ve bu süre içinde deriye her gün yumurta ve dışkı bırakırlar. Bu da bir süre sonra deri reaksiyonlarına neden olur. Uyuz böcekleri insan vücudu dışında bir ile iki gün arasında giysilerde ve yatak takımlarında yaşamaya devam edebilirler.
Uyuz rahatsızlığına yakalanan birinin tedavi süresi ortalama şekilde 10 gündür. Vücuda sürülen losyon veya krem bedende 10 saat boyunca tutulmalıdır.
Uyuz tedavisi genellikle krem ve losyonlarla yapılır, bunlar cilde direkt olarak uygulanır. Ağız yoluyla alınan ilaçlar da mevcuttur. Tedavi şunları içerebilir: Permetrin krem: Permetrin, parazitleri ve yumurtalarını öldüren kimyasallar içeren yüzeysel bir kremdir.
Uyuz hastalığının daha çok soğuk havaların yaşandığı kış döneminde görüldüğü, kışın soğuktan korunmak için çok fazla giyildiğini ve bunun da terleme fonksiyonlarını bozduğunu söyleyen Özçelik, "Soğuktan korunmak için bir çok şey giyiyoruz. Derimizi bozuyor.
Özellikle toplu alanlarda çok çabuk bulaşan uyuz aile bireylerine de hızlı bir şekilde bulaşabilir. özellikle havlu ve tarak gibi kişisel ürünlerden uyuz kısa bir sürede bulaşabilir. Bunun yanı sıra kıyafetler, su içilen bardak ve ya cinsel temas yolu ile uyuz bulaşabilir.
Uyuzdan korunma
Kişisel korunma için, hasta olduğundan şüphelenilen kişilerle temastan kaçınmak, iç çamaşırı, havlu, nevresim gibi kişisel eşyaların temizliğine dikkat etmek, vücut ile direkt teması bulunan eşyaları ortak kullanmaktan kaçınmak, ev, araba gibi alanların temizliğine dikkat etmek gerekir.
Uyuzlu kıyafetlerin yıkanması için yüksek sıcaklıkta yıkama gerekmektedir. Tam olarak uyuzlu kıyafetler kaç derecede yıkanır sorusunun cevabı 60°C ve üzeridir. Yüksek sıcaklık, uyuz mikrobu ve yumurtalarının ölmesine yardımcı olur ve böylece hastalığın yayılması engellenir.
Doç. Dr. Topaloğlu Demir, uyuz hastalığının bebekler ve yaşlılar dahil herkese bulaşabildiğine dikkat çekerek, "Uyuz hastalığı olan kişiler dışında, hastaların temas ettiği eşyaların da bulaştırıcı olduğu biliniyor.
Bulaşmanın olabilmesi için uzun süreli deri teması olması önemlidir. El sıkma gibi kısa süreli temaslar ile bulaşmaz. Ancak kısa süre önce uyuzlu kişiler tarafından kullanılmış ve uyuz bulaşmış koltuk, kanepe, kıyafet, yastık yorgan gibi eşyaların temizlenmeden direkt kullanımı ile bulaşabilir.
Uyuzda bir bağışıklık söz konusu olmadığı için de hastalık tekrar tekrar aynı kişilere bulaşabilir. Bu nedenle beraber yaşayan, yakın temas içinde olan insanların tedavilerinin mutlaka eş zamanlı yürütülmesi gerekiyor."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri