Uyuz hastalığı, özellikle gece yoğunlaşan kaşıntılarla sebebiyle insanların yaşam kalitesini etkileyebilir. Uyuz hastalığı, tedavi edilebilir ve insanlarda kalıcı etkileri olmaz.
Uyuz hastalığı kendiliğinden geçmez ve tıbbi tedavi gerektirir. İlaçlarla tedavi edilmezse, enfeksiyon devam eder ve semptomlar kötüleşebilir. Ayrıca, uyuz hastalığı enfekte kişilerden başkalarına bulaşabilir.
Kişinin yaşam kalitesinin bir hayli düşmesine neden olan uyuz hastalığı, kendiliğinden iyileşmez. Farklı bir deyişle uyuz belirtisi gösteren kişilerin mutlaka hekime giderek tanı ve tedavi alması önerilir.
Hastalığa 0.3 ile 0.5 mm boyutlarında, çıplak gözle görülmesi pek mümkün olmayan ve insanın üst deri katmanına gömülerek yerleşen çok küçük uyuz böcekleri yol açar. Bunlar yaklaşık dört ile sekiz hafta arasında yaşar ve bu süre içinde deriye her gün yumurta ve dışkı bırakırlar.
Beyaz sirke cildin ph değerini değiştirir. Bu değişim uyuz parazitlerinin ölmesine neden olur.
İlgili 27 soru bulundu
Sıcak banyo ile uyuzun tipik belirtisi olan kaşıntı daha da artmaya başlar. Bu nedenle uyuz hastaları tuzu bir suyun içinde eriterek bu su ile banyo yapmalıdır.
Uyuz böceği insan üzerinde 1-2 ay kadar yaşayabilir. İnsan derisinden uzakta ise 2-3 günden fazla yaşayamaz. 10 dakika boyunca 50 °C sıcaklığa maruz bırakılırsa ölür. Uyuzdaki kızarıklık ve kaşıntı, tedavi başarılı olsa ve tüm akarlar ve yumurtalar öldürülse bile tedaviden sonra birkaç hafta devam edebilir.
Kolonyanın uyuz tedavisinde kullanımı için, temiz bir pamuklu bezi kolonya ile ıslatıp, uyuzlu olan bölgelerin üzerine hafifçe sürmek gereklidir. Bu işlem cildi temizleyerek parazitlerin ölmesine yardımcı olabilir.
Sonbahar ve kış aylarında oldukça yaygın olarak görülen hastalık ciddi seviyede de bulaşıcıdır. Dünya çapında da yaygınlığı fazladır. Sarcoptes scabiei von hominis akarı, cildin üst kısmına yer edinerek ortaya uyuz çıkar. Akar ciltte ilerleyerek kaşıntıya sebebiyet vermeye başlar.
Uyuz kaç günde geçer? Uyuz tedavisi genellikle 1-2 hafta içinde sonuç verir. Ancak kaşıntı ve döküntüler bazen daha uzun sürebilir.
Uyuzlar bazen uyuzlu bir kişi tarafından kullanılan giysi, yatak takımı veya havlu gibi maddelerle temas yoluyla da yayılabilir, ancak bu tür bir yayılma, istila edilen kişinin uyuz kabuğuna sahip olmadığı sürece çok nadirdir. Uyuzun bir yüzme havuzunda suyla yayılma olasılığı çok düşüktür.
Bulaşıcılığı çok hızlı olan hatta salgınlara bile yol açan uyuz hastalığının tedavisi basit olup korkulacak bir hastalık değildir. Fakat tedavi edilmediğinde ciddi problemlere, salgınlara yol açar.
Temizlik için yüksek sıcaklıkta (60°C ve üzeri) yıkama yapmalısınız. Yüksek sıcaklık, uyuz mikrobu ve yumurtalarının ölmesine yardımcı olur.
Tedavi, uyuzun neden olduğu semptomları azaltmak ve enfeksiyonu öldürmek için tasarlanır. Genellikle ilaçlı tedavi yöntemi uygulanır. Uyuz tedavisi için kullanılan yaygın ilaçlar şunlardır: Permetrin: Bu ilaç, uyuzun neden olduğu semptomları azaltmak ve enfeksiyonu öldürmek için topikal olarak uygulanır.
Kabuklu uyuz, hızlı gelişen eritematöz yamalar ile başlar. Herhangi bir cilt alanı etkilenebilir, ancak kafa derisi, eller ve ayaklar özellikle hassastır. Tedavi edilmezse, hastalık hızla yayılır ve sonunda tüm vücudu kaplayabilir. Kabuklar ve çatlaklar ortaya çıkar ve lezyonlar kötü kokuludur.
Uyuz kıyafetlere de bulaştığından kıyafetlerin çamaşır makinesinde yıkanması yerine küvette veya bir leğende soğuk su içerisinde bekletildikten sonra asılması tavsiye edilir. Böylece uyuzun kendi böceği su içerisinde şişerek ölecektir. Yaklaşık 15, 20 gün boyunca kıyafetlerin temizliği bu şekilde sürdürülmelidir.
Permetrin, belirtildiği şekilde kullanıldığında güvenli ve etkili olup uyuz akarlarını ve yumurtalarını öldürür, uyuz tedavisi için ilk tercih edilen ilaçtır. Tüm akarları yok etmek için her biri yaklaşık bir hafta arayla iki (veya daha fazla) uygulama gerekli olabilir.
Bunlar yaklaşık dört ile sekiz hafta arasında yaşar ve bu süre içinde deriye her gün yumurta ve dışkı bırakırlar. Bu da bir süre sonra deri reaksiyonlarına neden olur. Uyuz böcekleri insan vücudu dışında bir ile iki gün arasında giysilerde ve yatak takımlarında yaşamaya devam edebilirler.
Uyuz hastalığının en belirgin olarak kendini gösteren semptomu, hiç şüphesiz ki şiddetli ve uzun süre geçmeyen kaşıntıdır. Israrcı kaşıntıda özellikle geceleri artış görülür. Uyuz hastalığının zamanla kaşıntı dışında ciltte görülen başka belirtileri de ortaya çıkar.
Tedavi şunları içerebilir: Permetrin krem: Permetrin, parazitleri ve yumurtalarını öldüren kimyasallar içeren yüzeysel bir kremdir.
Uyuz sabunu, uyuza karşı kullanılan geleneksel bir tedavi yöntemidir. Ancak, bu sabunların etkisi konusunda kesin bilimsel kanıtlar sınırlıdır. Uyuz sabunları, kükürtlü sabunlar gibi özel içeriklere sahip olabilir. Sabunlar, enfekte olmuş bölgelerin temizlenmesine ve parazitlerin öldürülmesine yardımcı olabilmektedir.
Uyuz, cildi etkileyen bir parazit enfeksiyonu olan bulaşıcı bir deri hastalığıdır. Sarcoptes scabiei adlı parazitin neden olduğu uyuz; genellikle ciltte kaşıntı, kızarıklık ve döküntülerle kendini gösterir. Bu parazit, cildin üst katmanlarına tüneller kazarak ve yumurtalarını bırakarak enfeksiyonu yayar.
Uyuz hastalığı tüm vücutta görülebilir, ancak en çok el, parmak arası, koltuk altı, dirsek, kasık, meme ucu, cinsel organ, bel bölgesi ve kalça gibi derinin katlandığı bölgelerde yoğunlaşır. Çocuklarda ise baş, yüz, boyun, avuç içi ve ayak tabanlarında yayılma görülebilir.
Uzun araştırmalara karşın uyuzun iğne veya hap şeklinde, yaygın deyişle ''içten kesecek'' bir tedavisi bulunamamıştır. Bu nedenle deriye sürülerek böcekleri öldüren ilaçlar kullanılır.
Uyuz ile kurdeşeni ayıran farklar mevcuttur. Uyuzda kurdeşende olduğu gibi ödemli ve şiş kabarcıklar görmüyoruz. Uyuzda hasta deriyi yırtarak rahatlamaya çalışıyor. Uyuzda deri bütünlüğünü bozan, kanamalı bir süreç var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri