Genel olarak bir kez kullanım yeterlidir. Şiddetli durumlarda veya uyuz hastalığının nüksetmesi durumunda 14 gün sonra tekrar kullanmak gerekebilir.
Bebek yıkanır sonra ilacı sürülür, 4 saat sonra yeniden yıkanır, bu uygulama 3 gün üst üste yapılır. Bir hafta arayla toplamda 4 defa uygulanır. Hastalığın önlenmesi ve kontrolü için uyuz olan kişi ile birlikte yaşayan kişilerin de aynı zamanda tedaviye alınması son derece önemlidir.
İlaç, akşam bir duştan sonra baş hariç bütün vücuda kaşınmayan yerler dahil uygulanır, çıkarılan giysiler tekrar giyilir, 7-8 saat sonra yeniden duş alınır.
İlaçlar 1 hafta veya doktorunuzun önerdiği gün sayısı sonrası mutlaka tekrarlanmalıdır. Bunun nedeni yumurta halindeki uyuz akarları ilaçtan etkilenmezler. Eğer 2. Uygulama yapılmaz ise yumurtadan çıkan larvalar tekrardan enfeksiyona neden olur.
Eğer hiçbir klinik iyileşme olmazsa 1 hafta sonra tedavi 1 kez daha tekrarlanabilir. Buna ek olarak haftalık aralarla tedaviye devam edilmesi, ancak canlı akarların gösterilemesi halinde düşünülmelidir.
İlgili 33 soru bulundu
KAŞINTI TEDAVİDEN SONRA 4-6 HAFTA DEVAM EDER
İlaç, özelliğine göre deri üzerinde doktorun önerdiği sürelerde bekletiliyor. Süre tamamlanınca hasta duş alıp kaynatılmış çamaşır giyiyor. Hastalıklı dönemde kullanılan nevresim takımları ve giysilerin kaynatılarak yıkanması gerekiyor.
1. Duş alındıktan sonra temiz ve serin vücuda baş dışında tüm vücut kaplanacak şekilde uygulanır. genital organlar, kaba etler, el ve ayak tırnaklarının altına dikkat edilmelidir. 3. 8-12 saat beklenir.
Uyuz tedavisinde en sık kullanılan tedaviler permetrin içeren kremlerdir. Bunun yanında kükürt ve benzil benzoat içeren kremler de kullanılmaktadır.
UYUZ TEDAVİSİ
Bu ilaçlar banyo yaptıktan sonra deriye uygulanır ve 8-12 saat kadar vücutta kalması sağlanır. Tekrar yıkandıktan sonra temiz kıyafetler giyilir. Genellikle bir kez yapılan uygulama tedavi için yeterli olmamakta aynı tedavinin tekrar edilmesi gerekmektedir.
Permetrin, belirtildiği şekilde kullanıldığında güvenli ve etkili olup uyuz akarlarını ve yumurtalarını öldürür, uyuz tedavisi için ilk tercih edilen ilaçtır.
Kullanılan ilaca bağlı olarak tedavi üç güne kadar sürer. Uyuz tedavisinde kullanılan ilaçlar uyuz akarlarını ve yumurtaları hemen öldürerek etkisiz hale getirse bile, hissedilen kaşıntıyı hemen gideremezler.
WİLKİNSON, hekim tarafından başka şekilde önerilmedikçe, hasta yıkanıp keselendikten sonra 3 gün süre ile her gün boyundan aşağı, hasta olmayan bölgelerde dahil olmak üzere ince bir tabaka halinde bütün vücuda ovularak sürülür. Süre sonunda hasta yıkanmalı ve yüksek ısıda yıkanmış giyecekler giydirilmelidir.
Uyuz hastalığı tüm vücutta görülebilir, ancak en çok el, parmak arası, koltuk altı, dirsek, kasık, meme ucu, cinsel organ, bel bölgesi ve kalça gibi derinin katlandığı bölgelerde yoğunlaşır. Çocuklarda ise baş, yüz, boyun, avuç içi ve ayak tabanlarında yayılma görülebilir.
Uzmanlar, semptomları baskılayıcı uyuz kremi ve hijyeni sağlamak için temizleyici losyonlar önerebilmektedir. Bununla birlikte hastalığın semptomlarını azaltmak ve kısa sürede iyileşmek amacıyla evde bitkisel tedavi yöntemleri de uygulanabilir. Uyuzda sirke tedavisi en sık uygulanan bitkisel tedavi yöntemidir.
Uyuz tedavisi ancak akarları öldüren reçeteli ilaçlar ile gerçekleşebilir. Tedavi için en çok kullanılan yöntem, ilgili kremin veya losyonun boyundan aşağıya kadar her yere sürülmesidir. Yaklaşık sekiz ila on dört saat vücutta bekletildikten sonra yıkanılır.
Uyuzun kızarıklığı ve kaşıntısı, tedavi başarılı olsa ve tüm akarlar ve yumurtalar öldürülmüş olsa bile, tedaviden sonra birkaç hafta ila bir ay sürebilir. Sağlık uzmanınız, şiddetliyse kaşıntıyı hafifletmek için ek ilaçlar yazabilir.
Bunlar yaklaşık dört ile sekiz hafta arasında yaşar ve bu süre içinde deriye her gün yumurta ve dışkı bırakırlar. Bu da bir süre sonra deri reaksiyonlarına neden olur. Uyuz böcekleri insan vücudu dışında bir ile iki gün arasında giysilerde ve yatak takımlarında yaşamaya devam edebilirler.
İlk basamak tedavi olan permetrin %5 krem veya losyon yıkanıldıktan sonra yedirilerek vücuda sürülür ve 12 saat sonra yıkanılır.
4. Uygulama sonrasında duş alınır. 5. Temiz giysiler giyilir, yatak çarşafı ve giysiler sıcak su ile yıkanıp, sıcak ütü ile ütülenir. 1.
Bu hastalıklar özellikle yaşlılar ve çocuklarda çok görülür." dedi. Uyuz hastalığının daha çok soğuk havaların yaşandığı kış döneminde görüldüğü, kışın soğuktan korunmak için çok fazla giyildiğini ve bunun da terleme fonksiyonlarını bozduğunu söyleyen Özçelik, "Soğuktan korunmak için bir çok şey giyiyoruz.
Uyuz hastalığından korunmanın en önemli yolu uyuz hastası ile cilt temasında bulunmamaktır. Uyuz hastasının kıyafetleri, nevresim takımı kaynatılmadan, sterilize edilmeden kullanılmamalıdır. Uyuz akarının bulunduğu düşünülen yerlerde çamaşır suyu ve yine kaynar su ile temizlenmelidir.
Kolonya içerisindeki etil alkol, antibakteriyel özellikleri ile cildi temizleyebilir ve uyuz hastalığına sebep olan sarcoptes scabiei adlı parazitlerin öldürülmesine yardımcı olabilir.
Uyuz Hastalığının Belirtileri Nelerdir? Yaygın, parazitik bir rahatsızlık olan uyuz hastalığı, genellikle bilek, dirsek, koltuk altı, göğüs, bel, kalça,genital bölge, ayak ve el parmak aralarında kaşıntıya yol açar. Kadınlarda meme uçlarında, erkeklerde ise genital bölgede kaşıntı ve lezyonlar görülebilir.
Tüm vücuda yayılan yapısı gün boyu ferahlık ve tazelik sunabilir. Ancak vücut losyonlarının en büyük kullanım hatalarından birisi yüze uygulama yapmaktır. Vücut losyonları yüz gibi hassas bir bölgenin nemlendirilmesine yönelik olarak geliştirilmemiştir. Bu yüzden vücut losyonu yüze sürülmez.
Uyuz ilaçları doğru şekilde uygulanan kişilerde kaşıntının tedaviden sonra devam etmesi hastalık ile karıştırılmamalıdır. Başarılı tedavilerden sonra kaşıntı bir ay daha devam edebileceği unutulmamalıdır. Uyuz ilaçlarının gereksiz yere fazla sürülmesi deride tahrişe ve kaşıntının devam etmesine neden olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri