Zeytinyağı ile limon suyunu karıştırın, için. Yarım saat sonra kalan limon suyunu ve elma sirkesini karıştırıp, için. Bu karışım böbrek taşının neden olduğu semptomların etkisini azaltmasının yanı sıra böbrek taşını eritiyor. Etki edene bu karışımı düzenli aralıklarla tüketebilirsiniz.
Elma sirkesi en etkili çözümlerden biridir. Elma sirkesi var olan böbrek taşının da erimesini sağlar.
Böbrek taşı düşürmenin en kolay yolu bol sıvı tüketimidir. Bunların yanında ağrı kesici ve antispazmodik ilaç tedavisi böbrek taşı düşürmeyi kolaylaştırır. Hekimler küçük çaptaki taşlar için düzenli ilaç kullanarak idrar yolundan böbrek taşlarını atmanızı sağlarlar.
Düzenli olarak nar, ısırgan otu, limon suyu, kereviz sapı ve su tüketerek böbrek taşı oluşumunu engelleyebilirsiniz. Böbrek taşına iyi gelen bitkilere ve tüm besinleri ayrıntıları ile derledik. Böbrek taşı için süt, elam sirkesi, nar ya da ısırgan otu tüketmek gerekir.
Zeytinyağı ayrıca, mono doymamış yağlarla doludur, ki bu yağlar böbrekler için çok iyidir. Sabahları, bir çorba kaşığı zeytinyağı ile birkaç damla limon suyunu karıştırın ve tüketin. Bu karışım, sizi böbrek taşı oluşumundan koruyacaktır.
İlgili 41 soru bulundu
Zeytinyağı ile limon suyunu karıştırın, için. Yarım saat sonra kalan limon suyunu ve elma sirkesini karıştırıp, için. Bu karışım böbrek taşının neden olduğu semptomların etkisini azaltmasının yanı sıra böbrek taşını eritiyor. Etki edene bu karışımı düzenli aralıklarla tüketebilirsiniz.
Böbrek taşı tedavisinde taşın büyüklüğü tedavinin biçimini de etkiler. Genel kabul, 6 mm üstündeki taşların müdahale ile düşürülmesi gerektiği yönündedir. 4-6 mm arasındaki taşların bazıları kendiliğinden, bazıları da müdahale ile düşer. 4 mm altındaki taşlar ise kendiliğinden düşmesi beklenir.
İdrar kanalına düşen taş spazma ve böbrekte şişmeye sebep olduğu için soğuk spazmı artırarak ağrıya katkıda bulunur. Bu yönüyle sıcak su banyoları, kaplıcalar veya en azından ağrının olduğu yere sıcak su torbası koymak rahatlatır.
Hareket ettiği süre boyunca şiddetli ağrı, bulantı-kusma, sık idrara gitme, yanma, idrarda kanama şikayetleri olabilir.
Bunun yanı sıra gazlı içecekler de idrarın asidini artırarak taş oluşumuna destek oluyor. Taş oluşumunu önlemek için gazlı içeceklerden uzak durulması öneriliyor.
Bol lifli besinleri tüketmek. Ürik asit taşları için; pürin içeren protein değeri yüksek sardalya, sakatat, kuru bakliyat, mantar, ıspanak, karnıbahar, et tüketimi, bira ve benzeri alkollü içecekleri kısıtlamak. Tuz kullanımını azaltmak. Bol bol hareket edip egzersiz yapmak, kilodan kaçınmak.
Elma sirkesi böbreklerdeki taşın düşürülmesine de yardımcı olmaktadır. Bir bardak suyun içine iki yemek kaşığı elma sirkesi ilave ederek tüketebilirsiniz. Böbrek taşından kaynaklanan ağrılarınızın da böylece önüne geçebilirsiniz. Elma sirkesi en etkili çözümlerden biridir.
Böbrek taşının düşürülmesi için hayvansal gıda tüketimi azaltılmalıdır. Ayrıca tuz kullanımı da iyice azaltılmalı. Limon suyu yüksek oranda asit içerdiği için böbrek taşlarını düşürmede oldukça etkilidir. Bunun yeni sıra yüksek lifli elma da böbreğin süzme işlemi gerçekleştirmesine yardımcı olur.
Kocaeli'nin Derince ilçesinde bulunan doğal kaynak suyunun şifalı olduğuna inanılan, böbrek taşı ve birçok hastalığa iyi geldiği düşünülüyor. Yüzyıllardır şifa dağıttığına inanılan su, çevre il ve ilçelerden gelenlerin akınına uğruyor.
Yoğurt suyu böbrek taşı hastalıklarında kullanılabilir. İçerisindeki vitamin ve mineraller böbrek içerisindeki taş ve kumu eritmeye yardımcı olur. Eğer ufak çaplı böbrek taşı ya da kumu sorununa sahipseniz bunları ufak parçalara ayırarak idrar yolu ile vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Yücel, Türkiye'de çok yaygın olarak görülen böbrek taşı türlerinden olan ve eritilemeyen kalsiyum oksalatın düşürülmesi için sidrat özelliği olan limonun çok etkili olduğunu söyledi.
Böbrek taşı belirtisinin başında şiddetli ağrı gelmektedir. Ağrı böbrek bölgesinde, sırtta, kaburgaların altında, alt karın bölgesinde ve kasıklarda görülebilmektedir. İdrar yaparken ağrı ve sık idrar hissi yaşanabilir. Ağrı dalgalar halinde ve yoğunluğu değişen şekilde hissedilebilir.
Bunlar: a. Taşın boyutu (özellikle enine boyutu) 6 mm ve altında ise ilaç tedavisi yardımı ile 15 gün içinde kendiliğinden düşmesinin ihtimali %65-70 civarındadır. b.
Böbrek taşını düşürmek için
Kaynamakta olan bir bardak (yaklaşık 150 ml) klorsuz suya bir tatlı kaşığı (2-3 gr) kurutulmuş avokado yaprağı ilave edilir. Kısık ateşte sekiz dakika kaynatılır (demlenir). Demleme süresi tamamlandıktan sonra sıcakken süzülür. Ilıyınca akşam yemeğinden iki saat sonra içilir.
Böbrek taşı oluşumunun nedenlerine baktığımızda suyun kalitesinden çok tüketilen su miktarının böbrek taşında daha etkili olduğu anlaşılmıştır. 400 mg/L'nin üzerinde kireçli su içildiğinde böbrek taşı riskinin artabileceğine dair sonuçlar görülüyor.
Elma sirkesi, kalsiyum açısından ağır böbrek taşlarının çözülmesine yardımcı olan sitrik asit içerir. Karışım, bir bardak suya biraz elma sirkesi karıştırılarak yapılır ve yemeklerden önce içilebilir. Sitrat, kalsiyum birikintileriyle oluşan böbrek taşlarının parçalanmasına yardımcı olur.
Taş 4 mm'den küçükse ağrı kesici ve idrar yollarını genişletici tedaviler uygulanması taşın kendiliğinden düşmesine neden olabilir. Tedaviye yardımcı olarak; sıcak su uygulamaları (sıcak banyo, sauna, sıcak su torbası, vs.), bol su içilmesi ve bol hareket edilmesi önerilir.
KİMYONUN FAYDALARI
Göz iltihabına iyi gelir. Çarpıntıya iyi gelir. Böbrek taşını eritir. Isıtıcı, gaz giderici, çözücü, kurutucu ve tutucu etkileri vardır.
Günde 10-12 bardak sıvı tüketimi (en az 6 bardak su olmalı); idrar miktarını artırarak kimyasalların böbrek taşına dönüşmeden çözülmesini ve idrarla atılmasını sağlar. Turunçgiller, taş oluşumunun önlenmesi ve azaltılmasına yardımcı olur. Mevsiminde portakal ve taze limon ve limon suyunu eksik etmemeye özen gösterin.
Taşlar idrar yoluna doğru hareket ettiğinde bazı durumlarda belirti vermeden ya da çok az belirtiyle vücuttan atılabilir. Ancak, daha büyük taşların varlığı böbrek, üreter, mesane ya da üretrada idrar birikimine yol açabilir. Bu noktada, böbrek taşı kendisini yukarıda bahsedilen ağrıyla gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri