Ay Çekirdeği Kalori Bir avuçluk yani 25 gramlık porsiyonunda ise 146 kcal kalori bulunmaktadır. ayçekirdeği yüksek miktarda protein, E ve B vitaminleri, yağ, potasyum, bakır, çinko, fosfor ve magnezyum içermektedir. Fazla tüketilmez ise sağlık açısından birçok olumlu etkisi vardır.
E vitamini açısından oldukça zengin olan ay çekirdeği, kalp, damar ve beyin fonksiyonlarını düzenleyerek kan dolaşımını hızlandırır. İçerdiği E vitamini sayesinde prostat kanserine karşı kalkan görevi görür. İçerdiği çinko ve demir çocukların dişlerinin büyümesine ve kemik yapılarının güçlenmesine yardımcı olur.
Ara öğün olarak günlük en fazla 1 avuç çiğ ayçekirdeği tüketebilirsiniz. Merdiven altı ürünlere dikkat! Merdiven altı satılan ürünlere de dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Gençyürek, “Kavurulma ve tuzlanma işlemlerinin yeterli hijyenik koşullarda yapılmaması ise sağlık açısından ayrıca risk faktörü oluşturuyor.
Yağlık ayçiçeği tipleri ise, genelde siyah renkli, ince kabuklu ve linoleik ve oleik yağ asitleri içeren tiplerdir. Yağlık ayçiçeği taneleri % 38-50 arasında yağ ve % 20 oranında protein içerir.
Ay çekirdeğinin 100 gramı 20 gram karbonhidrat, 20.78 gram protein, 51.46 gram yağ, 8.6 gram lif içermektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Doğal bir antidepresan görevi gören Ay çekirdeği hafızanın güçlendirilmesine ve unutkanlığa iyi gelir. Ay çekirdeğinin tok tutma etkisi vardır. Ay çekirdeği E vitamini, folik asit, B5 ve B1 vitaminleri açısından oldukça zengindir ve bu durum da doğal bir vitamin deposu olmasına neden olur.
Kavrulmuş çekirdekler, sağlıklı yağlar bakımından zengindirler. Sağlıklı yağlar, kalp sağlığı için önemlidirler ve kolesterol düzeylerini düzenlerler. Kavrulmuş çekirdeklerdeki sağlıklı yağlar, Omega-3 yağ asitleri gibi faydalı bileşikleri içerirler. Lif bakımından zengin bir kaynaktır.
Ay çekirdeği ya da diğer bir tabir ile çiğdem hem kavrulmuş, hem de çiğ olarak sıkça tüketilir. Özellikle sağladığı faydalar ve zengin besin değerleri sayesinde ekmeklerden, tatlılara kadar birçok alanda kullanılan ay çekirdeği, organik ve doğal olarak elde edildiğinde zararlı değildir.
Beyin fonksiyonlarını güçlendirir. Kan basıncını düzenler ve dolaşım sistemine destek olur. Zengin oranda magnezyum içeriği sayesinde özellikle bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve bu sayede kişilerin çeşitli hastalıklara karşı direnç kazanmalarına olanak verir. Sinir sistemini düzenler.
Ayçekirdeğinin besin değeri: (100 gr)Faydaları :
Çok iyi bir D vitamini kaynağıdır ve kemikler için çok önemlidir. Ayçiçeği A, K ve B vitaminlerinden zengindir. Kansızlık için folik asit, nikotinik asit ve pantotenik asit ve demir vardır.
Kalabalık ortamların en güzel eşlikmişiz olan çekirdeğin pek çok çeşidi vardır. Bunlardan birisi de tuzsuz çekirdektir. Özellikle de kilo almamaya dikkat eden ve diyet yapan kişiler, genellikle tuzsuz çekirdek tüketmeyi tercih ediyor. 25 gram tuzsuz çekirdeğin içinde, 145.5 kalori bulunuyor.
“Kemik ve diş sağlığı için olumlu etki oluşturmaktadır”
Bağırsak hareketlerini arttırıcı ve kabızlığa da iyi gelen bir gıdadır” diye konuştu.
Erkeklerde cinsel faaliyeti arttırarak, zamansız iktidarsızlığı önlüyor.Ayçiçeği: Bol protein içeren ve E vitamini deposu olan ayçiçeği, iktidarsızlığa engel oluyor, cinsel arzuyu artırıyor.
Ay çekirdeği kolesterol seviyesini de dengede tutarak, kalp ve damar hastalıklarını önler. Özellikle de damar tıkanıklığı konusunda büyük bir koruyuculuğa sahiptir. Ayçiçeği tohumlarından elde edilen ay çekirdeği sağlıklı bireylerin günlük beslenme ihtiyacının karşılayan E vitamini bakımından zengindir.
Çekirdek bilinenlerin tersine içindeki yağdan dolayı kalp ve damar sitemini koruyan iyi kolesterolü arttırmaktadır. E vitamini yönünden oldukça güçlü olan çekirdek; stresi, depresyonu, panik bozukluğu ve unutkanlığı büyük oranda engellemekte ve geriletmektedir.
Siyah ay çekirdeği protein içerir. Protein kas kütlesinin artışına ve korunmasına katkıda bulunur, normal kemiklerin korunmasını destekler. Siyah ay çekirdeği tekli ve/veya çoklu doymamış yağ asidi içerir.
Ay çekirdeği, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan karotenoidler ve antioksidanlar içerir. Aynı zamanda içinde yeteri kadar sodyum, tiamin, selenyum, magnezyum, manganez ve fosfor da yer alır. Bunların yanında az miktarda çinko, bakır ve demir de içerir.
Tuzsuz ve işlenmemiş -çiğ- çekirdekler gün içinde gelen kısa süreli açlık krizlerini bastırabilecek lif değerlerine sahiptir. Diyet yapanlar, ara öğün vakitlerinde ölçülü olmak kaydıyla 1 avuç veya yarım avuç gibi, mineral ve vitamin kaynağı çekirdekleri tercih edebilirler.
Ara öğün olarak tüketilebilir. - Bir avuç tüketilince vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri sağlayan çekirdek, besin değeri yüksek bir kuruyemiştir. Özellikle E, B1, B5 ve folik asit sayesinde vücudun enerji düzeyini yükseltir. - Ayçiçek beyaz çekirdekler kötü kolesterolü olumsuz etkiler.
Ay Çekirdeğin Cilde Faydaları
Yaşlanmayı geciktiren ay çekirdeği E vitamini deposu olması nedeniyle cildin kolajen yapısının bozulmasını önlemektedir. Günde bir avuç çekirdek tüketmek ciltteki kırışıklıkların oluşmasını geciktirirken güneşin zararlı etkilerine karşı ciddi koruma da sağlamaktadır.
Kabak çekirdeği, kalbin sağlıklı olarak kalmasını sağlayacak iyi bir antioksidan, çinko, magnezyum ve yağ asitleri kaynağıdır.
Zevke göre tuzlu veya tuzsuz olarak çekirdek tüketmek mümkündür. Hoş sohbetler sırasında elden düşmeyen çekirdeğin besin değeri son derece yüksektir. İçeriğinde karbonhidrat, protein, potasyum, gram lif ve yağ bulunmaktadır. Tuzsuz ve taze tüketilen çekirdek, kilo vermeyi kolaylaştırmaktadır.
Omega 3 yağ asidi bakımından zengin balıkların başında somon, tuna, uskumru gibi balıklar gelir. Bunun yanında ceviz, keten tohumu yağı, kanola yağı da Omega 3 açısından zengindir. Keten yağında yaklaşık olarak %50-60 oranında Omega 3 yağ asidi bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri