İlk tedaviden sonra 15 gün kadar kaşıntı azalarak devam edebilir. Gereğinde 1-2 hafta sonra aynı tedavi tekrarlanabilir.
Uyuz ilaçları doğru şekilde uygulanan kişilerde kaşıntının tedaviden sonra devam etmesi hastalık ile karıştırılmamalıdır. Başarılı tedavilerden sonra kaşıntı bir ay daha devam edebileceği unutulmamalıdır. Uyuz ilaçlarının gereksiz yere fazla sürülmesi deride tahrişe ve kaşıntının devam etmesine neden olabilmektedir.
Hastalıklı dönemde kullanılan nevresim takımları ve giysilerin kaynatılarak yıkanması gerekiyor. Kaynatılamayan giysiler delik olmayan bir naylon torbada bir hafta bekletilip yıkanıyor. Kurallara uygun bir tedaviden sonra kaşıntının 4-6 hafta devam edeceğinin hastaya söylenmesi çok önemli görülüyor.
Uyuzun kızarıklığı ve kaşıntısı, tedavi başarılı olsa ve tüm akarlar ve yumurtalar öldürülmüş olsa bile, tedaviden sonra birkaç hafta ila bir ay sürebilir. Sağlık uzmanınız, şiddetliyse kaşıntıyı hafifletmek için ek ilaçlar yazabilir.
Losyonu sürerken, parmak ve ayak parmakları arası bölgeye (parmak ve ayak tırnakların altı dahi), el bilekleri, dirsekleri, koltuk altı, dış genital organları ve kalçaya özellikle itina gösteriniz. Krem sürdükten sonra ellerinizi yıkamayın! Aksi takdirde yıkanan yerlere tekrar krem sürmeniz gerekir.
İlgili 24 soru bulundu
Tedavi sonrasında; kullanılan ilacın irritasyonuna veya ölü parazitin kalıntılarının yol açtığı hipersensitiviteye bağlı olarak, kaşıntı bir kaç gün daha devam etmektedir. Bu unutulmamalıdır. kaşıntının devam etmesi hastalığın devam ettiği anlamına gelmemelidir.
İlaçlar 1 hafta veya doktorunuzun önerdiği gün sayısı sonrası mutlaka tekrarlanmalıdır. Bunun nedeni yumurta halindeki uyuz akarları ilaçtan etkilenmezler. Eğer 2. Uygulama yapılmaz ise yumurtadan çıkan larvalar tekrardan enfeksiyona neden olur.
İyileştikten sonra bile kaşıntı devam edebilir
Uyuz tedavisi yapıldıktan sonra bile kaşıntı devam edebilir. Bu genellikle ciltteki inflamasyondan kaynaklanır ve cilt tamamen iyileşene kadar sürer. Bazı hastalarda kaşıntı, tedaviden sonra haftalarca hatta aylarca sürebilir.
Bebek yıkanır sonra ilacı sürülür, 4 saat sonra yeniden yıkanır, bu uygulama 3 gün üst üste yapılır. Bir hafta arayla toplamda 4 defa uygulanır. Hastalığın önlenmesi ve kontrolü için uyuz olan kişi ile birlikte yaşayan kişilerin de aynı zamanda tedaviye alınması son derece önemlidir.
Uyuz tedavisi sonrasında kaşıntı genellikle hızla azalır, ancak bazı insanlarda kaşıntı enfeksiyonun tamamen iyileşmesinden sonra birkaç hafta daha sürebilir. Eğer kaşıntı şiddetlenirse veya 1 aydan daha uzun süre devam ederse, bir doktora danışmak önemlidir, çünkü bu semptomlar başka sorunları işaret edebilir.
Uyuz tedavisinde en sık kullanılan tedaviler permetrin içeren kremlerdir. Bunun yanında kükürt ve benzil benzoat içeren kremler de kullanılmaktadır.
Ayrıca, uyuz kaşıntısını hafifletmek için birçok doğal uyuz tedavisi yöntemi vardır. Örneğin, aloe vera, lavanta yağı, çay ağacı yağı ve neem yaprakları ciltteki kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olabilir. Bu doğal ürünler, kaşıntılı ciltteki parazitleri öldürmek için kullanılabilen antiparazit özellikler içerebilir.
İlk basamak tedavi olan permetrin %5 krem veya losyon yıkanıldıktan sonra yedirilerek vücuda sürülür ve 12 saat sonra yıkanılır. Etkisini sinir iletimini bozarak paralizi yaparak gösterir. Ortalama bir erişkin için 30 gram uygulamak yeterlidir.
Uyuz Tedavisi
Permetrin krem (%5'lik) boyundan aşağıya tüm vucuda sürülür. 8-14 saat sonra yıkanır. Lindan %1'lik losyon, boyundan aşağıya tüm vücuda sürülür. 8 saat sonra yıkanılır. Cinsel eşler ve evde yakın temas içinde olan bireyler de tedavi edilmelidir.
1. Duş alındıktan sonra temiz ve serin vücuda baş dışında tüm vücut kaplanacak şekilde uygulanır. genital organlar, kaba etler, el ve ayak tırnaklarının altına dikkat edilmelidir. 3. 8-12 saat beklenir.
Permetrin, belirtildiği şekilde kullanıldığında güvenli ve etkili olup uyuz akarlarını ve yumurtalarını öldürür, uyuz tedavisi için ilk tercih edilen ilaçtır.
Uyuz hastalığı tüm vücutta görülebilir, ancak en çok el, parmak arası, koltuk altı, dirsek, kasık, meme ucu, cinsel organ, bel bölgesi ve kalça gibi derinin katlandığı bölgelerde yoğunlaşır. Çocuklarda ise baş, yüz, boyun, avuç içi ve ayak tabanlarında yayılma görülebilir.
Çocuklarda bunlara ilave olarak yüz, el içi ve ayak tabanlarında da yerleşebilir.Yetişkinlerde yüz, saçlı deri ve sırtta kürek kemiği orta alanı bölge tutulmaz.
Uyuz hastalığı kendiliğinden iyileşmez, çünkü uyuz akarları kendiliklerinden bulundukları vücudu terk etmezler. Hastalık sadece akarları öldüren reçeteli ilaçlarla tedavi edilebilir. En yaygın tedavi, bir krem veya losyonun boyundan aşağıya tüm vücuda uygulanmasıdır.
Bu hastalıklar özellikle yaşlılar ve çocuklarda çok görülür." dedi. Uyuz hastalığının daha çok soğuk havaların yaşandığı kış döneminde görüldüğü, kışın soğuktan korunmak için çok fazla giyildiğini ve bunun da terleme fonksiyonlarını bozduğunu söyleyen Özçelik, "Soğuktan korunmak için bir çok şey giyiyoruz.
Yıkanamayan her şey iyice süpürülmelidir. İşlem sonrasında süpürgenin vakum torbası atılmalı ve vakumu ağartıcı ve sıcak suyla iyice temizlenmelidir. Çamaşır suyu ve sıcak su, uyuz akarları içerebilecek diğer yüzeyleri temizlemek için de kullanılabilir.
Kremi en az 8 saat süreyle cildinizde bırakınız, örneğin geceleri. Kremi uyguladıktan sonra cildinizi güzel- ce su ile yıkayıp kurulayınız. Tüm vücuda kremi sürünüz, şayet yüz ve baş gibi bölgelerde de uyuz (Scabies) varsa oralara da sürülmelidir, aksi takdir- de bu bölgeleri hariç tutabilirsiniz.
Uzun araştırmalara karşın uyuzun iğne veya hap şeklinde, yaygın deyişle ''içten kesecek'' bir tedavisi bulunamamıştır. Bu nedenle deriye sürülerek böcekleri öldüren ilaçlar kullanılır.
Yıkanamayacak eşyaların ağzı bağlı bir poşet içerisinde üç gün bekletilmesi gerekir. Bu süre içinde tüm canlı evreler ve yumurtalar ölecektir. Kabuklu uyuz hastaları ve hane halkı üyeleri de dahil olmak üzere yakın temaslıları, salgınları önlemek için hızlı ve agresif bir şekilde tedavi edilmelidir.
Uyuz tedavi edilmez ise aylar sonra kendiliğinden iyileşebilir veya kronikleşerek-müzminleşebilir. Bu hastalığın bulaşma ve salgınlar yapmasında önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri