Haftadan itibaren günlük 3 – 4 litre normal anne sütüne ilaveten 1 – 1,5 kg buzağı başlangıç yemi hayvanın önünde bulundurulmalıdır. 2. haftadan itibaren başlanan normal anne sütü tüketimi, 3. haftada günlük 3 litreye, 4. haftada ise 2 litreye düşürülmelidir.
Yeni doğan buzağı bakımı ve beslenmesi bu sebeple oldukça önemlidir. Yeni doğan buzağılar, doğduktan sonra yarım saat içinde 1 ya da 2 litre ağız sütü yani kolostrum almaları sağlanmalıdır. İlk 24 saat içinde vücut ağırlığının ortalama yüzde 10'u olan 4 ile 6 litre arasında ağız sütü içirilebilir.
– Buzağılara doğumu takiben en kısa sürede başlanarak, ilk 3 gün, günde 3 öğün, öğünde en az 1.5 lt olmak üzere, günlük toplam 4-5 litre ağız sütü içirilmeli, – Genel Kural: Ortalama büyüklükteki bir siyah-alaca buzağı doğumu takiben ilk 6 saat içinde en az 2-3 litre ağız sütü tüketmeli.
Günlük verilen süt miktarı buzağının canlı ağırlığının %10'unu geçmemelidir. İhtiyacın altındaki süt miktarı beslenme yetersizliğine yol açmasının yanında fazla süt de buzağılarda ishallere neden olur.
Yeni doğan genç hayvan, vücudu için gerekli olan birçok maddeyi üretemeyecek durumdadır. Yeni doğmuĢ buzağıların doğar doğmaz yarım saat içinde 1-2 litre ağız sütü (kolostrum) almaları sağlanmalıdır. Ġlk 24 saat içinde vücut ağırlığının %8-10'u olan 4-6 litre ağız sütü içirilebilir.
İlgili 25 soru bulundu
Dördüncü günden itibaren buzağıya normal süt ile birlikte buzağı başlangıç yemi (kesif yem) ve su serbest olarak verilmeye başlanmalıdır.
Doğan buzağıya doğumdan sonraki ilk 6 saat içinde ilk öğünde buzağı vücut ağırlığının yaklaşık %5'i kadar ve ilk günde ise 3-4 öğünde buzağının vücut ağırlığının %10'u kadar kolostrum verilmelidir.
BUZAĞI DOĞDUĞUNDA YAPILACAKLAR
Göbek kordonu tentürdiot ile temizlenmelidir.( alkol,ispirto,kolonya kullanılmamalıdır. ) Buzağı ya Doğumunu takip eden ilk 3 gün mutlaka kolostrum ( ağız sütü ) verilmelidir. Buzağının içeceği kolostrum ( ağız sütü ) miktarı; doğum ağırlığının % 10-12'si kadar olmalıdır.
Sonuç olarak; buzağı sütüne çiğ yumurta ilavesinin besi performansını, serum lipit metabolizması ürünlerini ve total protein miktarını değiştirmediği, buna karşın immun sistemi güçlendirdiği kanaatine ulaşıldı.
Kaba yem olarak da kuru yonca veya kuru çayır otu serbest olarak verilir. Buzağı 45 günlük olduktan sonra verilen sütün miktarı kademeli olarak düşürülür, 60 ncı günden itibaren tamamen sütten kesilir.
Buzağı Biberonu Yeni doğan buzağılar için beslemesi çok kolaydır. 2,5 litre kapasitelidir.
Doğru bakım ve doğru beslenme ile buzağı kayıplarının önüne geçilebilir ve emeğimizin karşılığını almış oluruz. Gebe düve ve ineklerde doğuma 2-6 hafta kala Veteriner Hekimlerce tavsiye edilen septisemi aşısı ile aşılanması gerekmektedir.
Buzağılara doğumu takiben 60 günden sonra verilecek olan kaba yem seçiminde itinalı davranılmalıdır. 60. günden itibaren verilecek olan kaba yem için kaliteli kuru ot tercih edilmelidir. Bu dönemde özellikle arpa verilmemesine özen gösterilmelidir. Arpa, iskelet yapısının gelişmesine olumsuz etki yapacaktır.
Vander Ley, yenidoğan buzağılarınıza emme başlayıp kolostrumunu alana kadar biraz mama verin diyor. Neden? Yenidoğan buzağılar midelerine ilk besini alır almaz (sadece küçük bir tane olsa bile) bağırsak duvarları kapanmaya başlar ve kolostrumda bağışıklık için gerekli antikorları emme kabiliyetini kaybederler.
Buzağı besisi, 4-27. günler; İlk hafta ağız sütü, ikinci hafta tam yağlı süt ve üçüncü haftadan sonra süt ikame yemi veya buzağı başlangıç yemi ve su şeklinde yapılır, ilk haftadan itibaren hayvanın önüne kaliteli kuru ot konularak alışması sağlanmalıdır.
Buzağı maması asitlenmiş %100'e yakın seviyede süt proteinleri içeren buzağı mamasıdır. Buzağı mamasının buzağılarda ağız sütünden sonra kullanılması önerilir. Buzağı maması süt yerine geçen yemlerdir. Toz halinde bulunan mamalar ılık suda eritilerek ılık şekilde buzağıya içirilmektedir.
-Buzağılara temiz ve taze su 4.günde itibaren verilebilir. Buzağıların ve erişkinlerin istedikleri kadar su içebilmeleri için suluklarda devamlı su bulunmalı, tuz ihtiyaçlarını karşılamak için uygun kaya tuzu ve yalama taşı konulmalıdır.
Çünkü bu süt bir başka şekilde sağlan- ması mümkün olmayan bağışıklık maddelerini içerir. Böylece buzağılar ancak ağız sütünü içerek pek çok enfeksiyöz hastalığa karşı direnç sağlarlar. Bu sebep- ten buzağının zamanında ve yeterli miktarda ağız sütü içerek sağladığı bağışıklık onun hayatta kalması için çok önemlidir.
İshalin kayboluşuna bağlı olarak 3-6 öğün sadece su ile hazırlanmış elektrolit solüsyonlar günde buzağı canlı ağırlığının % 10'undan az olmayacak şekilde verilir. içirilmelidir. İshal geçtikten sonra azar azar süt verilmeli, daha sonra verilen süt miktarı artırılmalıdır.
Buzağı doğum ağırlığı: Erkek: 24 kg ; Dişi: 22 kg.
Normal beden ısısı 38,5-39,5 Co arasında olmalıdır.
Buzağının ters geldiği, kafa veya kolların yanlış pozisyonda olduğu anormal doğum pozisyonlarında zaman kaybetmeden veteriner hekim çağrılmalı, Doğumda sonra ineğimize bir kova ılık su verilmeli, Enerji metabolizmasını desteklemek için 5 gün boyunca propilen glikol içirilmelidir.
✓ Normal bir buzağı doğumundan yarım saat sonra ayağa kalkar ve bir saat içerisinde annesini emmeye çalışır.
Kolostrum sütü özellikle ilk hafta salgılanır. Doğumdan sonraki 5-10 gün içerisinde rengi gitgide açılarak beyazlaşır ve olgun anne sütüne dönüşmeye başlar. Yani “Kolostrum kaç gün gelir?” sorusu, ortalama 10 gün diye yanıtlanabilir.
TRAKYEM buzağı büyütme yemi buzağıların 3. aydan itibaren 6. ayın sonuna kadar beslenmesinde kullanılır. Enerji protein bakımından zengin, sindirilebilirliği yüksektir. Düve dönemi öncesi dişi buzağıların iyi bir vücut kondisyonuna ulaşmalarını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri