Miyop, uzağı net görememe durumudur. Gözlerimizin çeşitli nedenlerle, belirli mesafeleri görememesi hastalık olarak değil “kusur” olarak adlandırılır. Göz, ışığı kırarak görüntüyü belirlediği için de bu kusura, “kırma kusuru” adı verilir.
Uzağı görememe (miyopi), genelde kontakt lens veya gözlük ile düzeltilebilen çok yaygın bir görme sorunudur. Uzağı göremiyorsanız (miyopsanız), size yakın nesnelere baktığınızda onları net görürsünüz ancak daha uzaktaki nesnelere baktığınızda bu nesneler odağınızın dışında kalır ve görüntü bulanıklaşır.
Sfer sütununda her satırda bir eksi işareti ve ardından gelen rakamlar görüyor musunuz? Bu, uzağı göremediğinizi ve yakındaki nesnelerin daha net göründüğünü ifade eder. Bir artı işareti ve ardından gelen rakamlar görüyorsanız bu durum, yakını göremediğinizi, yani uzaktaki nesneleri daha iyi gördüğünüzü ifade eder.
Uzağı görememe, kornea ve/veya merceğin göz küresinin uzunluğuna göre fazla kavisli olmasından da kaynaklanabilir. Bazı durumlarda, miyopluk bu faktörlerin bir kombinasyonu nedeniyle ortaya çıkar. Miyopluk tipik olarak çocukluk çağında başlar ve ebeveynleriniz uzağı göremiyorsa daha yüksek risk altında olabilirsiniz.
Miyop, yakınınızdaki nesnelerin net, ancak uzaktaki nesnelerin bulanık görüldüğü yaygın bir görme kusurdur. Genel olarak miyopluk mesafesi, 2 Metreden uzak mesafeleri görememek olarak da bilinir.
İlgili 36 soru bulundu
Nasıl Tedavi Edilir? Uzak mesafeleri daha net görebilmek için kontakt lens veya içbükey (konkav) mercekli gözlük kullanılabilir. Ancak gözlük ve lens sadece daha net görmenize geçici olarak yardımcı olur. Miyop tedavisi yani kalıcı olarak ortadan kaldırılması lazer tedavisi ile mümkündür.
Normalde hepimizin bir miktar kırma kusuru var. Ama 0,50'ye kadar olanları fizyolojik kabul ediyoruz. Gözde -0,25-0,50 'nin üstündeki numaralar, gözlük ihtiyacı yaratıyor.
Miyop tedavisi dereceye göre, çocuklarda ve yetişkinlerde gözlük veya kontakt lens kullanılarak tedavi edilebilir. Gözlük veya kontakt lens kullanmayı tercih etmeyenlere önerilen diğer yöntemler ise halk dilinde miyop göz çizdirme yani lazer tedavisi ve göz içi lens tedavisi uygulanabilir.
Miyop yani uzağı görme problemine sıklıkla erken dönemlerde rastlanırken, 45 yaş ve sonrasında genellikle yakın görme problemi ortaya çıkıyor. 45 yaşını geçmiş olan hastaların miyop ya da astigmat gibi göz problemleri olabildiğine de dikkat çeken Memorial Şişli Hastanesi Göz Merkezi'nden Prof.
Çocukluk ve ergenlik döneminde miyop gözlüklerin sürekli takılması gerekir. Takılmazsa numaralar daha hızlı ilerler.
Astigmatın 0,25 ile 4,00 arasında farklı dereceleri bulunur. Bazı ekstrem durumlarda astigmat derecesi 4,00'ün üzerine çıkabilir. 0,25-1,00 arası derecelerde genellikle gözlüğe gerek duyulmaz, ancak ikinci bir göz kusuru da eşlik ediyorsa astigmat gözlük numarasına eklenir.
Miyop Tedavisi
Ancak gözlük veya kontakt lens kullanılmazsa dereceler daha hızlı ilerler. Miyopisi olan kişilerin en büyük korkusu numara artışıdır. Hafif ve orta derecede miyoplar (6-7 derece) gözlük, kontakt lens, lazerle göz çizme gibi birçok yöntemle tedavi edilir ve miyopi gözde önemli değişikliklere yol açmaz.
Astigmat olan kişiler hem yakını hem de uzağı bulanık, dağınık ve rahatsız bir şekilde görür.
Miyopi, veya “uzağı görememe” /”yakını görme”, yakındaki nesneleri net görebildiğiniz ama uzaktaki nesnelerin bulanık göründüğü bir durumdur.
Astigmatizma gözümüzün en öndeki şeffaf tabakasının (kornea) doğuştan şekil bozukluğudur. Astigmatlar hem uzağı, hem yakını bulanık görür, nesneleri net ve düzgün göremezler.
0.50- 1.00 arasındaki astigmat genellikle fazla sorun yaratmaz. Bu derecede olan kişiler gözlük kullanmadan da etrafını görebilir. Ancak astigmat derecesi 1.00- 4.00 olması durumunda kişide hipermetrop ya da miyop görülür. Bu durumda astigmat gözlüğü kullanımı gereklidir, kontrollere düzenli gidilmelidir.
Görmesinde belirgin bir şekilde kayıplar olan, doktor kontrolüne gittiğinde % 40 ve üzeri görme kaybı yaşadığı anlaşılan kişiler görme engelli olarak nitelendirilmektedir.
Göz Hastalıkları :
Uzağı görme güçlüğü Yakını görme güçlüğü Görme netliği bozukluğu. Arpacık, göz rahatsızlığına başlı baş dönmesi.
A vitamini içeren havuç, ıspanak, tatlı patates, marul, pırasa ve maydanoz gibi bitkisel gıdalar ile ton balığı, somon balığı, keçi sütü, inek sütü, yumurta ile ciğer gibi hayvansal gıdalar görme keskinliğini koruyor. Bu besinleri de düzenli olarak yemeniz göz sağlığınız için önemli.
Gözlükler ara sıra (yorulunca) mı, yoksa sürekli mi takılmalı? Mümkün olduğunca gözlüklerin sürekli takılmasını öneriyoruz. Tıpkı düşük numaralı gözlüklerin miyopi artışını hızlandırması gibi, gözlüklerin düzensiz kullanımı da miyopi artışını hızlandırıyor olabilir.
Miyopi: Bu, gözün yakındaki nesneleri net görüp, uzaktaki nesneleri net görememesidir. Hipermetropi: Bu gözün uzunluğunun kırma gücüne daha kısa olmasıdır. Hipermetrop bireyler yakını ve uzağı net göremez, bulanık görür.
Astigmat, kornea veya göz merceği kavisinin normal şekilde olmamasının bulanık görmeye yol açtığı, yaygın bir göz kusurudur. Işık göze girdiği zaman anormal kavislenmeye bağlı olarak retinada doğru şekilde odaklanamaz ve net olmayan bir görüntü oluşur. Çocukları veya yetişkinleri etkileyebilir.
İnsanlarda görüş alanı ileriye doğru 180 derecelik yatay bir alan iken bazı kuşlarda görüş alanı 360 dereceye ulaşabilir. İnsanlarda dikey görüş alanı da yaklaşık 180 derecedir. Görüş alanı içinde görme yetisi de hayvandan hayvana değişiklik gösterir.
Büyüdükçe ve göz uzadıkça 18 yaşa dek hipermetropi azalır. 18 yaştan sonra belirgin bir değişim olmaz. Ancak genç yaşlarda gözlüksüz uzağı net görebilen hipermetroplar, 40 yaştan sonra uzak görüş için de gözlük ihtiyacı duyar.
Miyopun ilerlemesinin engellenmesi için damla tedavisi uygulanabilir. Miyop tedavisi esasını gözük oluşturur. Kontakt lensler ise günümüzde 13-14 yaşından itibaren kullanılabilir. Miyop tedavisi için lazer cerrahisi ise 20'li yaşlarda öneriyorum.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri