Vatandaşlarımız E-Başvuru portali üzerinden istediği Noterliğe “ihtarname/ihbarname” işlem başvurusu yaparak, Noterliğe gelmeden işlem belgesini hazırlatabilmekte, hazırlanan belgeye ait Noterlik ücretinin Noterliğin IBAN adresine yatırılması sonucunda, işlem belgesi elektronik olarak imzalayabilmektedir.
Evet.Vekaleti hemen kullanmak istersek buradaki noter de aynı şekilde vekalet ücreti talep ediyor.Ya da vekaletin posta/kargo ile gönderilmesini beklemek gerekli.
Araç, alıcı adına tescil edilir ve noter devri gerçekleşir. 932,65 TL'lik (2023 fiyatıdır) noter ücretini alıcının ödemesi gerekir. Satıcı adına olan ruhsat iptal edilir ve yeni tescil belgesi hazırlandıktan sonra satış belgesi sunulur. Böylece noter satış işlemleri gerçekleşmiş olur.
Aracınızı Satmak İçin Teklif Almak İstermisiniz ? Araç satış vekaleti resmi olarak Noter'ler aracılığı ile hazırlanmaktadır. Vekil tayin edilen kişi ruhsat sahibi adına araç satışını başka bir kişiye satma işlemini yapabilmektedir. Araç satış bedelinin tamamını teslim alabilmektedir.
Noterde araç devri yaparken kimlik belgesi, trafik tescil belgesi ve trafik sigortası poliçeni yanında bulundurman gerekir. Bu belgeleri karşılıklı olarak noter görevlisine teslim ettiğinde hem alıcı hem de satıcıya satış sözleşmesi sunulur. Sözleşmeyi imzalamadan önce araç bedelini alıcıdan tahsil etmen gerekir.
İlgili 38 soru bulundu
Oto Ekspertiz Zorunluluğu
Bu düzenleme çerçevesinde 8 yaşını geçmemiş ve 160 bin kilometrenin altındaki araçlar için ekspertiz raporu zorunlu hale getirildi. Bu sayede araç sahipleri, araca dair rapor sunmadan araçların satış işlemini gerçekleştiremez.
ARAÇ NOTER ÜCRETİ 2023
Geçen sene noter araç satış ücreti 420 TL'ydi. 2023 yılında ise bu ücret 932,65 TL oldu.
Paranızı Almadan Noter Satış Onayı Vermek Sakıncalı mı? Paranızın tamamını almadığınız halde aracınızı noterde devredecek olmanız bir şüphe uyandırabilir. Fakat korkulacak bir durum söz konusu değildir. Banka, alıcı tarafından araç satan kişiye yani size ulaştırılmak üzere bir detaylı dosya hazırlar.
Araç alım satım vekalet ücreti: 235 TL olarak belirlenmiştir. Boşanma davası vekaletname üreti: 235,32 TL olarak belirlenmiştir. İhtarname ücreti: 200 TL ile 300 TL arasında değişmektedir. Muhasebe vekalet ücreti ortalama 250 TL'dir.
Noterde araç devri sırasında satıcının yanında bulundurması gereken evraklar arasında kimlik belgesi, trafik tescil belgesi (ruhsat) ve trafik sigortası poliçesi yer alıyor. Belgeler karşılıklı olarak noter görevlisine teslim edildikten sonra alıcı ve satıcıya satış sözleşmesi sunuluyor.
Noterlik Kanunu hükümlerine göre gerçekleştirilen işlemlerin, noterlik dairesindeki asıl veya suretlerinden yahut getirilen kâğıtlardan örnek çıkartıp, ilgilisine tevdi etmek, noterlerin genel olarak yapabilecekleri işler arasında yer alır (NK m.60/5).
Satış ve Devir İşlemleri Ne Kadar Sürer? “Açık Artırma” ya da “Hemen Al” yöntemiyle araç satın almaya hak kazanıp ertesi gün saat 10:00'a kadar ödemeyi gerçekleştirir ve gerekli tüm belgeleri bize ulaştırırsanız, bir gün sonra satış işlemleri tamamlanabilir.
Babanizin size vekalet vermesi gerekiyor, adima araba alabilir diye. Vekalet olmadan islem yapmazlar. Veklaetin tam metnini noterde bulabilirsiniz.
Vatandaşlarımız E-Başvuru portali üzerinden istediği Noterliğe “ihtarname/ihbarname” işlem başvurusu yaparak, Noterliğe gelmeden işlem belgesini hazırlatabilmekte, hazırlanan belgeye ait Noterlik ücretinin Noterliğin IBAN adresine yatırılması sonucunda, işlem belgesi elektronik olarak imzalayabilmektedir.
Düzenleme şeklinde olmayan veya irade beyanının noter huzurunda alınması gerekmeyen işlemler Noterler Birliği sisteminden e imza ile yapılabilecek.
Öncelikle önemle vurgulamak gerekir ki vekâlet verme işlemi noterde yapılır. Bu işlem sırasında vekâlet verecek olan kişi ile vekâleti alacak olan kişi notere kimliklerini sunmalıdır. Buna ek olarak işlem sırasında söz konusu bu işlem için gerekli olan bilgilerin de notere verilmesi gerekir.
Genellikle noter üzerinden yapılan vekalet işlemleri e-devlet üzerinden de hızlı bir şekilde yapılabiliyor.
Başka İlde Yaşayan Birine Vekalet Verme
Böyle bir durumda kişi, noter huzurunda bulunamayacağından dolayı, size nüfus cüzdanının bir fotokopisini gönderebilir ya da mail yoluyla iletebilir. Fotokopiyi çıktı alıp notere giderek işlemleri başlatabilirsiniz.
Vekalet vermek istediğiniz kişinin kimlik numarasıyla ya da size göndereceği nüfus cüzdanı fotoğrafıyla notere başvuruyorsunuz. İki fotoğraf ve kimliğiniz ile noterden dilediğiniz işlem için vekaletname çıkarabilirsiniz.
Notere randevusuz gidilmesi mümkün değil. Satış işlemini noterden yapmak isteyenler Türkiye Noterler Birliği'nin 'e-randevu/başvuru' uygulamasından e-Devlet kapısını kullanarak başvuru yapacak.
NOTER ONAYI BİLGİLENDİRME
*2023 yılı için geçerlidir. Noterde, tek sayfa tercüme belgesi onay ücreti 565 TL dir. Türkiye'deki tüm noterlerde ücretlendirme aynıdır. Bu ücrete tercüme ücretleri dahil değildir.
Aracınız hakkında açıklama yazarken başlıkta aracın markası, modeli ve aracınızı en iyi şekilde tanımlayan, öne çıkan özelliğini kısa bir şekilde yazabilirsiniz. Bu tanımlamanın net olması alıcının size güven duyması ve ilanınızı detaylı bir şekilde incelemesi için ilk adımı oluşturacaktır.
Araç satışı yapılırken noter satış işlemlerinin ücreti alıcıya aittir. Alıcı tarafından notere ödenecek toplam tutar 2023 yılı için 932,65 TL olarak belirlenmiştir. Plaka değişim ücreti araç satış masrafı dışında tutulur. Yapılan düzenlemeye göre satışı yapılan aracın plakasının değişim durumu devir ücretini etkilemez.
Araç Alırken Noter Ücretini Kim Öder? Araç alım satımı sırasında noter satışı için 932,65 TL'yi (2023 yılı itibarıyla) yanınızda bulundurmayı unutmayın. Ödeme alıcı tarafından yapılır.
Kişi, noter aracılığı ile tüm hukuki iş ve işlemlerini takip etmesi, sözleşme yapması, taşınmaz alım satımı yapması gibi yetkiler için avukata vekalet verebilmektedir. Avukata vekalet vermenin 2023 Mart ayı itibariyle güncel ücreti 490 TL'dir. Noterler aracılığı ile ikametgah işlemleri de yapılabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri