Sesin kaynağına yakın olduğumuz zaman şiddeti daha yüksek olur ve kolayca duyarız. Ancak sesin kaynağından uzaklaştığımız zaman sesleri çok daha zor duymaya başlarız. Bu durum sesin şiddetine bağlı olarak değişir. Yani sesten ne kadar uzaklaşırsak şiddeti o kadar azalır.
Ses kaynağından uzaklaştıkça sesin şiddeti azalırken ses kaynağına yaklaştıkça sesin şiddeti artar.
Ses kaynağı bize yaklaşırken o kaynaktan çıkan sesi daha kuvvetli duyarız ama ses kaynağı bizden uzaklaşırken ses kaynağından çıkan sesi daha zayıf duyarız ve belli bir mesafeden sonra ses kaynağının sesi duyulmaz olur.
Sesin şiddeti, ses dalgalarının enerjisine ve genliğine bağlı olup bunlarla doğru orantılıdır. Kaynaktan uzaklaştıkça ses dalgalarının şiddeti azalır.
İnsan kulağı 20-20.000 Hz arasındaki sesleri duyar. Bu sınırın altındaki seslere infrasonik, üstündeki seslere de ultrasonik sesler denir. Konuşma sesi aralığı da 500-2000 hz arasında değişir. Uluslararası standartlara göre, işitme sistemine zarar veren gürültü düzeyi 100-10.000 Mhz ve 85 dB düzeyidir.
İlgili 18 soru bulundu
Kendi sesimiz hem dışarıdan hem de kendi içimizden duyduğumuz bir sesin karışımı. Bu da sesimizin çok daha derin ve zengin olmasını sağlıyor. İki ses karşılaştırıldığında dışarıya çıkan sesin daha ince ve daha yüksek perdeye sahip olduğunu görüyoruz.
Sesin yayılması için maddesel ortama ihtiyaç vardır. Yani boşlukta ses yayılmaz.
Ses, dalgalar halinde yayılmaktadır. Sesin yakından ve uzaktan duyulabilme özelliğine sesin şiddeti adı verilmektedir. Sesin kaynağı yakınımızda olan sesleri, uzaktakilere nazaran daha kolay işitiriz.
Sesin kaynağına yakın olduğumuz zaman şiddeti daha yüksek olur ve kolayca duyarız. Ancak sesin kaynağından uzaklaştığımız zaman sesleri çok daha zor duymaya başlarız. Bu durum sesin şiddetine bağlı olarak değişir. Yani sesten ne kadar uzaklaşırsak şiddeti o kadar azalır.
Ses şiddeti, sesin genliği ile ilişkilidir. Ses genliği artarsa ses şiddeti de artar, azalırsa ses şiddeti de azalır. Ses düzeyi, ses şiddetinin bir ölçüsüdür. Ses düzeyi desibelmetre adı verilen araçla ölçülür.
Oval penceredeki ses titreşimleri dalız içindeki sıvı ile salyangozdaki sıvıya geçer. Ses titreşimleri salyangozdaki sıvıdan işitme duyu hücrelerine oradan da sinirlere aktarılırlar. Sinirler tarafından alınan ses beyne iletilir ve işitme sağlanmış olur.
Yüksek şiddetteki impuls gürültü akustik refleksin oluşumundan önce kohleaya ulaşmaktadır. 140 dB şiddetinde bir darbe gürültüsü ani ve irreversible işitme yitimine yol açabilir. Buna akustik travma denir. Gürültünün belli bir sürede belirli şiddet etkilemesinin ilk sonucu işitme eşiğinin yükselmesidir.
Doğrulanmış Cevap. >> Ses titreşim sayesinde çok uzak noktalara kadar ulaşabilir.
Ancak her sesi duyamayız. Çünkü bir sesin işitilebilmesini sağlayan özellik o sesin şiddetidir.
Normal bir insanın sesleri işitme frekans aralığı da yakla- şık olarak 16 Hz ile 16.000 Hz (16 kilohertz) arasındadır (Talbot-Smith 1997:1-2). Fakat sağlıklı ve genç bir insanın kulağı 20Hz ile 20.000Hz arasındaki frekans aralığındaki sesleri işitebilir. İnsan yaşı ilerledikçe kulağı- nın işitme alanı 16.000Hz'e düşer.
Bunların başka yarasa, yunus gibi bazı hayvanların birbiri arasındaki iletişim seslerini, ultrason cihazlarında, sonar ve radar sistemlerinde kullanılan titreşimleri, hafif depremleri insan kulağı duyamaz.
Çığlık sesi, asfalt kırma makinesinin ya da kalkış yapan uçağın sesi yüksek şiddetli seslerdir. Aynı şekilde kulaklıkla yüksek şiddetle uzun süre müzik dinlemek , patlama sesleri gibi ani ve yüksek seslere maruz kalmak da işitme kaybına yol açar.
İnsan kulağında minimum işitme düzeyi değeri 0 dB'dir. Bir kez bile maruz kalındığında işitme kaybı yapabilecek gürültü seviyesi 120 dB ve üzeri; ağrıya yol açabilen ses şiddeti ise 140 dB'dir. Daha yüksek şiddetteki sesler ise kulak zarını delebilecek seviyede kulak yapılarına ciddi hasarlar vermektedir.
Yani gürültü, insanda yalnızca işitme kaybına neden olmaz psikolojik ve fizyolojik etkileri de vardır.
Ses şiddeti işitme için önemlidir. Ses şiddeti, sesi duyabilmemizi sağlayan özelliktir. Ancak her ses, insan kulağı tarafından işitilemez. Örneğin karıncanın yürüme sesini duyamayız.
Frekans: 1 saniyede oluşan ses dalgası sayısına frekans denir. Bir kaynaktan bir saniyede üretilen dalga sayısı ne kadar fazla ise sesin frekansı o kadar büyük olur. Dalga sayısı arttıkça frekans artar, frekans arttıkça ses incelir. Dalga sayısı azaldıkça frekans azalır, frekans azaldıkça ses kalınlaşır.
Sesin kulak tarafından duyulan yüksekliğine sesin şiddeti denmektedir.
Ses, akciğer organlarından gelen havanın ses tellerine çarpmasıyla oluşan, hassas aletlerle veya kulakla algılanabilen titreşimlerdir. Titreşen cisimlerin başlatmış olduğu titreşim dizisine ses denmektedir. Ses oluşabilmesi için mutlaka titreşim hareketi olmalıdır.
Ses, kaynaklarından çıktığı zaman havada yayılıp kulağa kadar gelerek kulak zarını titreştirir. Kulak zarında oluşan titreşimler kulağın iç bölümüne iletilir. Bu titreşimler belli bir ileti taşır. Bu iletiler ise beyne ulaştığında ses duyulmuş olur.
Boş uzayda sesler duyulamaz. Çünkü ses dalgalarının içerisinde yol alabileceği bir ortam yoktur. Ses bir mekanik dalgadır ve yayılmak için bir ortamın varlığına ihtiyaç duyar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri