Pakistan'ın Hindistan'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan etmesinin ardından milyonlarca Müslüman, Hindu ve Sih'in mübadelesi başlamış, sınırın her iki yanındaki toplam 12 milyon kişi yer değiştirmiştir. 1947'de kurulan Pakistan'ın kurucusu ve ilk devlet başkanı Muhammed Ali Cinnah'ın 11 Eylül 1948'deki ölümüne kadar ...
15 Ağustos 1947'de Hindistan ve Pakistan, İngiltere'den bağımsızlığını kazandı.
1972'de imzalanan Şimla Anlaşması ile belirlenen Kontrol Hattı (LoC) ile Keşmir'de, Hindistan ve Pakistan kontrolündeki bölgeler ayrıldı. Son yıllarda sıkça karşılıklı ihlallere sahne olan Kontrol Hattı'ndaki çatışmalar nedeniyle iki ülke, zaman zaman savaşın eşiğine gelebiliyor.
İşte, tüm detaylar... Pakistan Nerede? Pakistan hangi kıtada yer almaktadır sorusuna verilecek cevap Asya kıtası olacaktır. Asya'nın güneyinde yer alan ve sahip olduğu nüfusla dünyanın en büyük beşinci ülkesi konumunda olan Pakistan; doğuda Hindistan, batıda Afganistan, güneybatıda İran, güneyde ise Çin ile çevrilidir.
Pakistan'ın kurucusu Muhammed Ali Cinnah, Hindistan'ın kurucusu Gandi ile birlikte 1944'te Bombay'da.
İlgili 38 soru bulundu
14 Ağustos 1947 tarihinde Muhammed Ali Cinnah, Pakistan Genel Valisi olmuş ve Pakistan bağımsızlığını kazanmıştır.
Yardım kampanyaları
Pakistan, Türkiye'ye arama kurtarma ekiplerinin yanı sıra gönderdiği insani yardımlarla öne çıkan ülkelerden oldu. Pakistan'dan bugüne kadar 26 uçuşla yaklaşık 400 ton insani yardım Türkiye'ye ulaştırıldı.
Bu gerilim ülkeyi 1971 yılında bir iç savaşa sürüklemiş, çatışmalar esnasında Bengal bölgesindeki Hinduların sınırı geçmesini gerekçe gösteren Hindistan'ın müdahalesi sonucu Pakistan güçleri geri çekilmek zorunda kalmış ve böylece 16 Aralık 1971 tarihinde Bangladeş, Pakistan'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan etmiştir.
Pakistan'da gayrimüslimlere eğlence mekanları ve otellerde alkol satışı serbest ama Müslümanların alkol alınması kesinlikle yasaklanmış durumda.
Nükleer silahlanma yarışı
İlk başlarda Hindistan-Pakistan arası silahlanma yarışıydı. Hindistan'ın nükleer silah üretmesiyle nükleer silahlanma yarışına dönüştü. İki ülke arasındaki savaşlar nükleer alana da yansımış ve iki ülke arasında nükleer mücadele başlamıştır.
Türkiye Cumhuriyeti ile Pakistan arasındaki resmi ilişkiler, 15 Ağustos 1947 tarihinde Hindistan'ın bölünerek iki bağımsız devletin, Hindistan ve Pakistan'ın, kurulmasıyla başladı.
İki ülkede yaşayan halkların birbirleri ile ilişkileri ülkelerin kuruluşlarından öncesine dayanmaktadır. 1920'lerde, Pakistan müslümanları Türk Kurtuluş Savaşı'nda Anadolu halkına hem maddi hem de manevi yönden yardımlarda bulundu. 1947'de Pakistan'ın bağımsızlığından sonra ikili ilişkiler resmî olarak başladı.
Hindistan da en yaygın mezhep Sünniliktir. En yaygın fıkhi mezhep olarak ise Hanefi mezhebi yaygındır. İslam, 12. yüzyılda Kuzey Hindistan'a Türk seferleriyle yayılmaya başladı ve o zamandan beri Hindistan'ın dini ve kültürel mirasının bir parçası haline gelmiştir.
Commonwealth bölgesi (İngilizce: Commonwealth realm) Milletler Topluluğu'na üye olan ve devlet başkanı olarak III. Charles'ı kabul eden, dolayısı ile anayasal monarşi ile yönetilen egemen devlettir. Diğer bölgelerden farklı bir şekilde kraliyeti sürdürür. 2021 yılı itibarıyla 15 Commonwealth bölgesi bulunmaktadır.
Birleşik Krallık (Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı / “United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland”); İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda olmak üzere dört kurucu ülkeden oluşan bir devlettir.
Pakistan devlet başkanı Kraliçe Elizabeth'ti. 1956 yılında parlamenter cumhuriyet sistemine geçince Kraliyet Milletler Topluluğundan ayrıldı ama Milletler Topluluğuna üye kalmaya devam etti. Yine Kraliçe İkinci Elizabeth 1960 – 1963 yılları arasında Nijerya Kraliçesi'ydi.
Pakistan'da çoğu kadın, bacaklarını ve vücudunu örten tunik üst ve bol olan şortlu pantolon seti olan shalwar kameez giyiyor. Toplumsal duruma ve şehre bağlı olarak, omuzlarda ve göğüs çevresinde, sadece omzunda gevşek bir dupatta fular giyilir veya hiç kullanılmaz.
Diğer yandan İslamizasyon destekçilerine göre ise Pakistan bir Müslüman devlet olarak kurulmuştur ve statüsünde (1956'dan itibaren hali hazırdaki mevcut anayasal durumuna göre) bir İslam Cumhuriyeti'dir, bu nedenle şeriat olarak bilinen İslami yasaları uygulamalıdır.
İslamabad (Urduca: اسلام آباد; Islām ābād), Pakistan İslam Cumhuriyeti'nin başkentidir. Şehir, 1960'lı yıllarda Karaçi'nin yerine başkent olması için inşa edilmiştir.
Hindistan 15 Ağustos 1947 tarihinde İngiltere'den bağımsızlığını kazanmış ve 26 Ocak 1950 tarihinde kabul ettiği Anayasa ile bugünkü Hindistan Cumhuriyeti'ne dönüşmüştür.
14 Ağustos 1947'de bağımsızlık ilan edildi
O tarihte, Kadir Gecesi 14 Ağustos'a denk geldiği için Pakistan'ın bağımsızlık günü 14 Ağustos olarak kabul edildi.
Dışişleri Bakanlığı Türkiye'nin Pakistan'la ilişkileri, Pakistan'ın bağımsız bir devlet olarak kurulduğu 14 Ağustos 1947 tarihinden itibaren yakın dostluk ve kardeşlik anlayışı temelinde şekillenmiştir. 2022 yılında Türkiye ile Pakistan arasında diplomatik ilişkilerin tesis edilmesinin 75. yıldönümü kutlanmaktadır.
Türk Kurtuluş Savaşı'nda bazı ülkeler tarafından Türkiye'ye yardım edilmiştir. Bu ülkeler Sovyet Rusya, Fransa, İtalya, Hindistan, Hindistan, Azerbaycan ve Kıbrıs'tır.
Çoğunlukla Türkiye'ye kaçak gelip kaçak barınmaya başladıkları için Pakistanlıların sayısına dair net bilgi olmasa bile Sıddıkoğlu, 2021 yılı içerisinde Türkiye'de 150 bin civarında Pakistanlının bulunduğunun tahmin edildiğini öne sürdü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri