Hurma ağacının ömrü ise yaklaşık 80 yıl kadar sürmektedir. En fazla meyve verdiği zamanlar ise 20-40 yıl arsasındaki zamanlar olarak bilinmektedir. Hurma ağacının gövde kısmı diğer pek çok ağaca göre oldukça kalındır. Yetişme sürecinde çekirdekten yetişebilir.
Trabzon hurması fidanları çok yıllık bir ağaç olup ekonomik ömrü ise bakım şartlarına bağlı olarak değişmektedir. Bakım şartları sağlanan Trabzon hurması fidanlarının ortalama ömrü 40-50 yıl olup yoğun yetiştiriciliği yapılan bölgelerde ise ekonomiye değer katan meyve çeşitleri içinde yer almaktadır.
Hurma Ağacı Kaç Yılda Meyve Verir? Hurma ağacı bakımı düzgün yapıldığında, ortalama 8 yılda büyür ve meyve vermeye başlar. Hurma ağacının ömrü ortalama 60-70 yıl, en fazla ise 110 yıldır.
Hurma ağaçları kumlu, hatta killi toprakta bile yetişebilir. Ağaç kuraklığa tole- ranslıdır ancak çiçeklenme ve meyve verme döneminde bol suya ihtiyaç duyar.
Her ağaçtan 40-100 kg meyve elde edilir. Hurma ağcının ömrü de tıpkı insan ömrü gibi 60-70 sene, en fazla 130 senedir. En verimli yılları ise 15-40 yılları arasındadır. Hurma ağacı birçok ağaca nispeten daha kalın ve dik bir gövdeye sahiptir.
İlgili 17 soru bulundu
Hurma Ağacı Cinsiyeti Nasıl Anlaşılır? Hurma ağaçları dişi ve erkek olmak üzere 2 cinsiyete sahiptir. Genellikle 5 veya 6 adet dişi hurma ağacının arasında 1 adet de erkek hurma ağacı yer alır. Dişi hurma ağaçları daha zarif ve ince; erkek hurma ağaçları ise daha iri olur.
Çekirdekten yetiştirilebilir ancak daha sıhhatli olması açısından kendi bünyesinden çıkan filizlerden (yavru) yetiştirilir. Bu yavrular bizzat ağacın gövdesinden çıkarlar ve belli bir zaman sonra yavru filiz sanki bir sezaryen ameliyatı gibi bir ameliyatla alınır, annenin yakınına bir yere dikilir.
Bir bardağa doldurduğunuz ılık suyun içine çekirdekleri koyduktan sonra üç gün geçmesini bekleyin. Bu süre sonunda çekirdeklerin şiştiğini göreceksiniz. Şişen hurmaları bir kaba, ıslak talaş içerisine ekin ve talaşın nemli kalmasını sağlayın. Bir ay sonra hurma ağacınız filizlenmeye başlayacaktır.
Türkiye'de de hurma üretimi yapılmaktadır ve özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilmektedir. Adana, Mersin, Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman, Siirt ve Hakkari gibi illerde hurma bahçeleri bulunmaktadır. Türkiye'de yetiştirilen hurmaların çoğu tüketilmez, ihracat için üretilir.
Erkek hurma ağacından alınan polenler(tal) bir yerde kurutulur. Sonra dişi hurma ağacının tepesinde bir yarık açılmaya başlar. Bu yarık bölgeye belli oranda tal denilen kurutulmuş polenler konulur ve üzeri zarar görmeyecek bir şekilde sarılır. Böylece döllenme işlemi tamamlanır.
Neredeyse bir zeytin büyüklüğünde olan acve hurması, dünyadaki en kaliteli hurmalar arasında yer almaktadır. Fruktoz zengini olduğu için oldukça tatlı ve enerji kaynağı bir hurma çeşididir. Potasyum, kalsiyum, sodyum, fosfor, demir, A, B1, B2, C vitaminleri, magnezyum bakımından zengindir.
İklim ve toprak yapısından dolayı dünyada en lezzetli hurmalar Medine, Bağdat ve Kudüs'te yetişmektedir.
Amerikan hurmaları -35 derece soğuklara dayanıklıdır. Kazık kök yapıları nedeniyle susuzluk ve nem düşüklüğüne daha dayanıklıdırlar.
Hurma ağaçlarında budama, genelde kış dinlenme döneminde havaların çok soğuk olmadığı zamanlarda yapılır. Ege ve Akdeniz Bölgeleri gibi kışın çok soğuk geçmediği bölgelerde sonbaharda, ağaçlar yapraklarını döktükten itibaren budamaya başlanır. Kış sonunda ağaçlar uyanıncaya kadar devam edilebilir.
Lina: Cennetteki hurma ağacı, hurma fidesi anlamına gelir. Melinda: Hoşgörülü ve nazik kişi demektir. Belinay: Cennette peygamber çiçeği demektir. Suden: Peygamber efendimizin cennette en sevdiği ağacın adıdır.
Yarı dik ve ağaç formunda gelişen Trabzon hurması fidanlarının Albenisi yüksek ve kaliteli meyve oluşturabilmesi için fidan arası dikim mesafesi doğru bir şekilde yapılması gerekir. Bodur üretimi olmayan Trabzon hurması fidanlarının üretimi klasik anaçlı olup dönüme 40 fidan dikilebilmektedir.
Hangi Hurma Pahalı? En kaliteli hurma çeşitlerin Acve yani Peygamber hurması pahalıdır. Lezzeti, dokusu ve aromasıyla damakta farklı bir iz bırakan Acve hurması diğer çeşitlere göre yüksek fiyatlıdır.
Yaş hurma çeşitleri arasında Medjool, Deglet Noor, Barhi, Halawi ve Zahidi gibi popüler çeşitler bulunmaktadır. Medjool hurması, iri ve karamel tadıyla bilinirken Deglet Noor hurması ise daha küçük ve daha tatlı bir tada sahiptir. Barhi hurması ise sarımsı yeşil renkli, tatlı ve sulu bir yapısıyla öne çıkar.
Rick Sopher, 1400 yıldır Medine'ye hurma ağacı diken ilk Yahudi'nin kendisi olduğunu söyledi. Hz. Muhammed'in kendi elleriyle diktiği acve hurması, hadislere konu olması bakımından hurmalar ve meyveler arasında özel bir öneme sahip.
Özellikle günümüzde iyi bir salon bitkisi olarak bilinir. Hurmanın gelişim göstermesi bol güneş alan bir noktada durmasına bağlıdır. Hurma çekirdeği saksıya ekilmeden önce, çekirdeğin çimlendirilmesi gerekir. Tohum olarak kullanılan çekirdek, ılık bir suyun içinde şiştikten sonra ıslak talaşın içine koyulur.
Hurma çekirdeği özellikle safra taşı ve böbrek taşı oluşumunu da engellemektedir. Hurma çekirdeği özellikle bağışıklık sistemine iyi gelir. Ayrıca öksürüğü de hızlı bir şekilde keser. Öğütülmüş hurma çekirdeği düzenli tüketildiği takdirde böbrek taşlarının da hızlı bir şekilde erimesini sağlayacaktır.
Hz. Âdem'in yaratıldığı toprağın arta kalan kısmından hurma ağacının yaratılması Rivayetlere göre, Hz. Âdem (as)'in yaratıldığı toprağın arta kalan kısmından hurma ağacı yaratılmıştır. "Halanız olan nahleye saygı gösteriniz. Çünkü bu ağaç, Âdem aleyhisselâmın çamurundan kalan artıktan yaratılmıştır."
Doğum insanlardan uzakta, bir hurma ağacının altında gerçekleşir.
Hurma Neden Kutsaldır? Hurma, İslam dininde kutsal bir meyvedir ve Ramazan ayında sık sık tüketilir. Hurmanın kutsallığı, peygamberimizin hurmayı sık sık tüketmesi ve hurmanın Kuran'da geçen birçok ayette bahsedilmesiyle ilgilidir. İslam'da hurma, bereket, sağlık ve şifa sembolü olarak kabul edilir.
Eski Yunanlılarda hurma ağacı, yeni doğanların koruyucusuydu. Mitolojiye göre; Leto, Apollon ve Artemis'i bir çayırda çöküp kutsal bir hurma ağacına tutunarak doğurmuştur (Eliade, 2003).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri