Buna göre yan yatarak ve namaz dışında secdedeymiş gibi durarak uyumak abdesti bozar. Ancak, uyku ile uyanıklık arasındaki hâlde veya yere sağlam bir surette oturmuş ve mafsalları gevşememiş bir haldeyken uyumak abdesti bozmaz (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 53).
Özellikle bazı pozisyonlar üzerinde uyumak ya da uyuklamak abdesti bozabilir. Bu sebepten dolayı uzman alimler ve hocalar, her daim uyuduktan sonra mutlaka abdestin alınması ve yenilenmesi gerektiğini söyler. Özellikle uyuklama anında yan yatmak abdesti bozan önemli durumlardan biridir.
Halkımızın merak ettiği "Uyumak abdesti bozar mı?" sorusuna Diyanet İşleri Başkanlığı'nın verdiği yanıt şöyle; "Uykunun abdesti bozup bozmamasındaki ölçü, bir yere sağlam bir pozisyonda oturup oturmamaktır. Buna bağlı olarak yan tarafımız üzerine, sırtüstü veya yüzüstü yatarak uyumak abdesti bozar.
Az veya hafif uyku abdesti bozmaz, ağır uyku ise abdesti bozar. Malikîlerin kullandıkları ifadeler şöyledir: Ağır uyku kısa zaman sürse dahi abdesti bozar. Hafif uyku ise uzun zaman sürse dahi abdesti bozmaz.
Abdesti Bozan Durumlar Hangileridir, Ne Zaman Abdest Tazelenir? İdrar, dışkı, meni, kan gelmesi ve gaz çıkarmak abdesti bozar. Vücudun herhangi bir yerinden kan ya da irin gelmesi, çıktığı yere dağılması abdesti bozar. Eğer vücuttan çıkan kan ya da irin dağılmazsa ve nokta şeklinde kalırsa o zaman abdest bozulmaz.
İlgili 38 soru bulundu
Birine bakmak veya birine dokunmak neticesinde eğer şehvetle meni gelirse bu, guslü gerektirir. Akan şeyin rengi ve kokusundan meni olup olmadığını anlayabilirsiniz. Eğer akan şey beyaz renkli ince bir sıvıysa bu meni değil, mezidir. Dolayısıyla boy abdestini gerektirmez, sadece abdestinizi bozar.
Küçük ve büyük abdest sıkıştırırken ve yel zorlarken namaza durmak mekruhtur (harama yakındır). Bunlar, namazda kalb ve zihni meşgul ederek huzura engel olduklarından mekruh sayılmışlardır. Namaz arasında abdest sıkışıklığı zorlarsa, namazı bozmalıdır. Cemâat kaçırılacak bile olsa, namazı bozmak efdâldir.
SORU: Uykuya dalmak abdesti bozar mı? CEVAP: Eğer böyle yan tarafa uzanırsanız ya da sırtınızı bir yere dayarsanız abdestiniz bozulur. Ama diyelim ki bağdaş kuruyorsunuz ve hafif uykuya dalıyorsanız bu durumda abdest bozulmaz.
SESSİZ VE KOKUSUZ YELLENME ABDEST BOZAR MI? Ancak net bir şekilde yellendiğini bilip yine de ses ve koku yoksa abdest alınmalıdır. Çünkü her yellenme sessiz ve kokusuz olacak diye bir şey yoktur.
Peygamberimiz (salat ve selam olsun) şöyle buyurmuştur: "Kim, yatağa abdestli yatarsa, o gece bir melek sabaha kadar “Ya Rabbi bu kulunu affet… | Dualar, Yama, Gece.
Ağızdan öpmekle bozulur. Zorla öpülse de lezzet duysa bozulur. Dokunulan bâliğ ise ve lezzet duyarsa onun da abdesti bozulur.
Yani bir erkek, hanımını öperse veya eline dokunursa veya onu kucaklarsa ve bu sırada kendisinden (penisinden) bir sıvı gelmezse ve abdestini de bozmazsa, bu takdirde ne kendisinin, ne de hanımının abdesti bozulur.
el Cevab: Avretin bir şekilde görülmesi sebebiyle abdest bozulmaz.
Cevap metni. Allah'a hamd olsun. Elbiseyi değiştirmek, abdesti bozan şeylerden değildir.
Küfretmek, kötü söz söylemek, dedikodu yapmak ve benzeri şeyler abdesti bozmaz. Çünkü abdest ancak vücuttan çıkan kan, irin, idrar, dışkı ve benzeri şeylerden dolayı bozulur (Mevsılî, İhtiyâr, İstanbul, ts. I, 9-10).
Böylece Diyanet bu konuya açıklık getirmiştir. Diyanete göre sigara içmenin abdeste bir zararı yoktur. Yani sigara içmek abdesti bozmamaktadır.
Burnun koku hissetmesi veya kulağın bir ses duymasından maksat, abdestin bozulduğunu kesin olarak bilmektir. Yoksa ses duymadığı veya koku hissetmediği halde yel çıkardığını bilen bir kimsenin abdesti bozulur.
Bu durum çok nadir de olsa bazı kimselerin başına gelebilmektedir. Ancak bu abdesti bozmaz ve namaza da bir zararı yoktur.
Nitekim İlmî Araştırmalar ve Fetvâ Dâimî Komitesi'ne, namaz sırasında kadının fercinden yel çıkmasının hükmü sorulmuş, bunun üzerine komite şu cevabı vermiştir: "Bu durum, abdesti bozmaz.
Hanefîlere göre kişi namaz kılarken kahkaha ile gülerse hem namazı hem de abdesti bozulur. Ancak kişi teşehhüde oturduktan bir süre sonra ve selâm vermeden önce bu şekilde gülerse namazı bozulmaz.
Namazda veya namaz dışında ağlamak abdesti bozar mı? Her ne sebeple olursa olsun namaz dışında ağlamak ve buna bağlı olarak gözden yaş akması abdesti bozmaz. Ancak namaz esnasında, dünyalık bir endişe ile ses çıkararak ağlamak kişinin namazını bozar, abdestini bozmaz (Mergînânî, el-Hidâye, 1/62).
Değerli kardeşimiz, Koltuk altına dokunmakla abdest bozulmaz.
Şayet yapılan banyo, temizlik ve serinlemek amacıyla yapılırsa bu gusül abdest yerine geçmez. Çünkü bu ibadet sayılmaz. Ve normal davranış sayılır.
Klozet kullanmak, çatal kaşık kullanmak veya masada yiyip içmek gibi âdettir. İbadette değişiklik değildir. Dinen hiçbir mahzuru yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri