Dolayısıyla uzayda ısı enerjisi iletim ya da konveksiyon yoluyla değil sadece ışıma yoluyla yayılır. Sonuç olarak Güneş'ten ya da başka bir yıldızdan yayılan ışınları soğurarak enerji kazanan moleküllerin bulunduğu bölgelerin dışında uzay çok soğuk kalır.
Uzayın yoğunluğu çok düşük yani moleküller arasındaki mesafe çok fazla olduğu için uzaydaki moleküller birbirleriyle nadiren çarpışır. Bu yüzden ışık ışınlarını soğurarak enerji kazansalar bile bu enerjiyi birbirlerine aktaramazlar.
Dünya'nın bakış açısından dış uzayın yaklaşık olarak deniz seviyesinden 100 kilometre yukarıda başladığını söyleyebiliriz. Gezegenler, yıldız sistemleri ve galaksiler arasındaki boşlukta yani uzaydaki sıcaklık genellikle 2.725 Kelvin ya da -270.4 °C olarak kabul edilir.
Uzay kıyafeti olmayan bir insan uzayda ancak 15 saniye hayatta kalabilir. Uzayda vakum ortamı, yüksek enerjili radyasyon, oksijensiz ortam, çok düşük ve çok yüksek sıcaklıklar gibi farklı zorlayıcı koşullar olsa da bu durumun temel nedeni boğulma.
Uzaydaki cisimler belli bir kütleye sahip olduklarından birbirlerini çekmeleri, dolayısıyla düşmeleri gerekirdi. Ancak uzaydaki cisimler döndüklerinden ortaya çıkan merkezkaç kuvvet diğer cisimlerin çekim kuvvetini dengeler. Dünyada yerçekimi vardır ve cisimleri kendine çeker.
İlgili 35 soru bulundu
Mesela geceleri Ay'ı ışık yansıması sayesinde görürüz. Uzayın çok büyük bir kısmı insan aklının kavramakta zorlandığı devasa bir vakumdur. Gök cisimlerinin araları birbirine çok uzaktır, o yüzden eğer yıldız, galaksi yada başka bir gökcisminin olmadığı bölgeler tamamen karanlık görünür.
Deneysel Cevap. Cevabı hemen verelim; çünkü uzay boşluğunda suya ne olacağını zaten deneysel olarak biliyoruz: Kaynayacaktır. Astronotlar uzaydaki idrarlarını uzay boşluğuna bıraktıklarında, idrar hızlıca kaynayarak buharlaşır.
Tuvaletlerde vakumlu bir sistem söz konusu ve su kullanılmıyor. Atıklar farklı bir yerde biriktirilir ve uzay boşluğu ile buluşan bir tankta toplanır, böylece donduğu için kötü koku da olmaz.
İnsan derisi, vücudumuzu sıkı bir şekilde saran bir “basınç kıyafeti” gibidir. Sadece uzay boşluğundaki sıfır basıncı değil, deniz altındaki 3-4 kat fazla basınçtan da bizi korur. Yani, basınç sıfıra düşünce kanınız kaynamaz, gaz haline geçmez.
Yani ışık hızının yüzde 99,9'u kadarlık bir hız ile 1 saat boyunca hareket edersek dünyadakiler için 22,36 saat (neredeyse 1 gün) geçiyor. Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir.
Dolayısıyla uzayda ısı enerjisi iletim ya da konveksiyon yoluyla değil sadece ışıma yoluyla yayılır. Sonuç olarak Güneş'ten ya da başka bir yıldızdan yayılan ışınları soğurarak enerji kazanan moleküllerin bulunduğu bölgelerin dışında uzay çok soğuk kalır.
Uzayda en uzun kalma rekorunu hali hazırda 1994 ve 1995 yıllarında Rus Mir uzay istasyonunda 437 gün uçan Valeri Polyakov elinde bulunduruyor.
Bilim insanları, evrenin şu ana kadar keşfedilen en soğuk yeri olarak bilinen 5 bin ışık yılı uzaklıktaki Bumerang Nebulası'nın yeni bir fotoğrafını elde etti. Erboğa Takımyıldızı'ndaki nebula (bulutsu), mutlak sıfır sıcaklığından (-273,15 derece) sadece 1 derece daha yüksek, yani -272 derece.
Aydınlanma olayının gerçekleşebilmesi için iki kriter gerek: ışık kaynağı ve o kaynaktan çıkacak ışığın çarpıp yansıyacağı materyal. Uzay boşluğu ise bir madde değildir. Dolayısıyla aydınlanamaz. Çünkü ışığın çarpıp yansıyabileceği bir şey değildir.
Bu durum merminin hareket hızına göre değişim gösterir. Ancak kabaca bir tahminle; saniyede birkaç santimetre kadar bir hızla geriye gitmeye başlayacağınız söylenebilir. Bir kez ateş edildiğinde, mermi sonsuza dek yoluna devam edecektir. Asla durmaz çünkü evren mermiden çok daha büyük bir hızla genişliyor.
Uzayda en fazla miktarda bulunan elementler; hidrojen, helyum ve oksijen olarak bilinir. Eğer uzaya herhangi bir oksijen salınımı yapılacak olursa muhtemelen bu gaz, uzaydaki akıma kapılarak savrulacaktır.
Uzay çöpleri, uyduları yörüngeye fırlatan roketlerin parçaları ve kullanım dışı uyduların dışında; cihazlar, somunlar, cıvatalar, sökülebilir bağlantı parçaları, çöp torbaları, tornavidalar, pul pul dökülen boya parçaları ve hatta yörüngedeki uzay aracından atılan donmuş idrar yığınlarını bile içerir.
“Hidrojen ve döteryum hâlâ uzaya kaçıyor, ama artık bu çok yavaş gerçekleşiyor. Günümüzde hayatın varlığı sayesinde atmosfer oksijen bakımından zengin. Bitkilerin ürettiği oksijen sayesinde Dünya'daki su kütlesinin büyük kısmı kapalı bir sistem halinde korunuyor ve bu da gezegenin zamanla kurumasını önlüyor.”
Peki ya uzayda regl olmak? Orada bulunan kadınlara göre "Tıpkı Dünya'da regl olmak gibi." 'Görünüşe göre regl kanı bir itme ile çıkıyor. Yerçekimi bunu hızlandırabilir ama çok da gerekli değil.
Su yerçekimi olmadığı için yere düşmüyor. Bu yüzden astronotların soyunması gerekmiyor. Başka bir torbadan özel sabun alan astronotlar, bunu suyla karıştırıp vücutlarına sürüyor. Saçlarını yıkamak için astronotlar yine kafalarına su sıkıyor, ardından özel şampuanı kafalarına sürüyor ve saçlarını kurutuyor.
Astronotlar uzay aracında sabahları, suyla nemlendirilen kağıtla el-yüz temizler. Uyurken yüzlerinin çevresinde biriken karbondioksit vantilatörle uzaklaştırılır. Uzay istasyonu dünya çevresinde yaklaşık 90 dakikada bir tur attığı için astronotlar günde 15 kez güneşin doğuşunu ve batışını izler.
Dünya dışı yaşam, kökeni Dünya olmayan yaşamdır. Halihazırda dünya dışında basit bakteri formunda yaşam olabileceği yönünde hipotezler bulunmakla birlikte, günümüze kadar gözlemlenebilen herhangi bir dünya dışı yaşam bulunmamaktadır. Dünya dışı yaşam üzerinde araştırma yapan bilme astrobiyoloji denir.
Evet. Suyu bardağa dökemezsiniz, ancak pipetle torbadan içebilirsiniz. Üstelik çok da lezzetlidir; ne de olsa sizin ve mürettebatın diğer üyelerinin terinden ve idrarından geri dönüştürülüyor.
Bu nedenle astonotların uyku bölmeleri uzay aracının duvarlarına dikey ya da yatay biçimde monte edilmiştir. Yerçekimsiz ortam söz konusu olduğunda, uyurken yatmanız veya ayakta durmanız arasında fark olmaz. Astronotlar bu nedenle dikey uyku bölümlerinde bağlanmış biçimde ayakta uyurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri