- Tedavi yardımına ilişkin Bütçe Uygulama Talimatında kamu personeli için hasta katılım payından muaf olduğu belirtilen hastalık grupları ve ilaçlar için, sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi kaydıyla, yeşil kart sahiplerinden de hasta katılım payı alınmayacaktır.
Yeşil Kartın Kapsamı Genişletildi, İlaç Giderlerini De Devlet Karşılayacak.
Katılım paylarını geri alabilmem için hangi belgeler ile müracaat etmeliyim? Başvuru sahiplerinden katılım payı ile ilgili herhangi bir belge veya evrak talep edilmeyecektir. Sadece kimlikleri ile ikamet ettikleri il/ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına müracaat etmeleri yeterli olacaktır.
İlaç katılım payı oranı nedir? Ayakta tedavide sağlanan ilaçlar için ilaç bedelinin Kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler için %10'u, diğer kişiler için %20'si oranında katılım payı alınır.
İlgili 26 soru bulundu
Yeşil reçete:
1971 “Psikotrop Maddeler Sözleşmesi” uyarınca bağımlılık ve kötüye kullanma potansiyeli olan ilaçlar için düzenlenen reçetedir.
REÇETE ÜCRETİ
Hasta ister sigortalı çalışan/yakını ister sigortadan emekli/yakını olsun her reçete başına 3 kutuya kadar 3 TL, 3 kutu sonrası için ise her kutu ilaç için 1 TL ücret alınır. Eğer acil çıkışlı bir reçeteyse bu ücret alınmaz.
Kapsam dahilindeki vatandaşlar özel hastaneler, özel muayeneler ve özel polikliniklerde ayaktan veya yatarak tedavi görmeleri halinde ise tedavi ve reçete bedelleri tedavi gören şahıslar tarafından karşılanacaktır.
Herhangi bir şekilde Kanunu'nun dışında sağlık güvencesi sağlanan yahut aylık geliri veya gelir payları Kanun kapsamı dışında kalan, başka il veya ilçelere nakleden Yeşil Kart sahipleri Yeşil Kartlarını aldıkları makama geri vererek iptal ettirmek zorundadırlar.
Yeşil kart herhangi bir sağlık güvencesi olmayan maddi durumu yetersiz vatandaşlara verilen bir belgedir. Yeşil kart günümüzde "60/1(c-1)" olarak geçmektedir. Vatandaşlar bu kart ile sadece Sağlık Bakanlığına bağlı aşağıdaki kurumlardan ücretsiz bir şekilde hizmet alabilirler: Hastane.
Yeşil kart verilerek tedavisi sağlanan kişilere sağlık kurum ve kuruluşları tarafından reçete düzenlenmemesi veya bu kişilerce eczaneye müracaat edilmemesi halinde muayene katılım payı alınmaz. Acil poliklinik muayene ücretinden katılım payı alınmaz.
-Diş çekimi, diş protezi, dolgu ve kanal tedavilerini, ücretsiz olarak yaptırabilmektedirler.
Genel Yazı uyarınca; - Yeşil kart sahiplerinin ayakta veya meskende tedavisi sırasında resmi sağlık kurum ve kuruluşlarındaki hekimlerce gerekli görülen ilaçlara ait bedellerin %20'si yeşil kart sahipleri tarafından karşılanacaktır.
SGK'ya Başvuru
Bu başvuru Sosyal Güvenlik Kurumu İlaç Geri Ödeme Yönetmeliği ve Sosyal Güvenlik Kurumu İlaç Geri Ödeme Başvurularına İlişkin Usul Ve Esaslar'a uygun olarak yapılması gerekmektedir. Başvuru dilekçesi özenle hazırlanmalı ve her detaya dikkat edilmelidir.
* Yeşil Reçeteye Tabi ilaçların tüm formlarının (ampul, tablet, damla formları da dahil) reçetelendirilmesinde her bir yeşil reçeteye aynı etkin maddeyi içeren ilaçlardan en fazla 2 (iki) kutu yazılabilecektir. Ancak bu miktarın üstündeki ilaçların reçetelendirilmelerinde ilgili tek uzman hekim raporu gereklidir.
Madde 21 - (Değişik:RG-13/6/2003-25137) Yeşil Kart alındığı tarihten itibaren normal hallerde (ölüm, maddi durumda değişiklik vb haller dışında)bir yıl geçerlidir. Bir yılın sonunda vize edilmesi gerekmektedir.
Yeşil Kart başvuru sonucu sorgulama işlemi yapabilirsiniz. Bunun için e-Devlet sistemine şifrenizle giriş yapmalısınız. e-Devlet'e giriş yaptıktan sonra arama alanına “Gelir testi” yazmalısınız. Ardından “Gelir testi sonucu sorgulama” kısmına tıklamalısınız.
İster Devlet Hastanesinde olun ister Özel Hastanelerde olun, estetik amaçlı yapılan operasyonlar hiçbir sigorta kapsamına dahil edilmez.
Yeşil Kart, Türkiye'de ilk kez 1992 yılında, DYP ile SHP'nin oluşturduğu 7. Demirel Hükûmeti tarafından sosyal güvencesi olmayan ve maddi durumu yetersiz olan vatandaşların sağlık giderlerini karşılamak amacıyla uygulamaya konulmuş ve 2008 yılında sona ermiş sistemdir.
Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) yapılan değişiklikle, 1 Ocak'tan itibaren Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamına alınan Yeşil Kartlıların özel hastanelerin acillerine müracaatlarının önündeki engel kaldırıldı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) SUT Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlandı.
gazetenin bahsettiği yeşil kartlılar değil 60/g GSS olanlar. 60/g GSS'lı olanlar ayda 53 tl ödeyerek sağlık hizmetelrinden yararlanıyorlar. bunlar üiversite hastanesinden de özel hastaneden de yararlanabilir elbette. ama yeşil kart diye bilinen 60/c 3 ve 60/c 1 GSS'lılar aynı avantaja sahip değiller.
İhtiyacı olan serbest hekimler, aile hekimleri, veteriner hekimler, diş hekimleri, özel hastaneler, tıp merkezleri, kamu kurum ve kuruluşları kırmızı ve yeşil reçeteleri bulundukları ilin sağlık müdürlüklerinden zimmet karşılığında temin edeceklerdir.
Emekli SSK ve Bağkurlu hastaların muayene ücretleri ve ilaç katılım payları maaşlarından kesilecektir.
Özellikle İlaç Katılım Payı insanların bütçesine olumlu yönde dokunmaktadır. Yüzdelik dilimi verilerek Sigorta ilaçların yüzde kaçını karşılıyor olduğunu açıklamak mümkündür. Dolayısıyla SGK ilaç fiyat farkı nedir için %10 ve %20 şeklinde bir oran verilmektedir. İlaçlar üzerinden yapılan başka işlemlerde vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri