Özellikle bir şeker olan üvez şeker hastaları rejimi için iyi bir tatlandırıcıdır. Meyveleri ve yaprakları kabız edicidir.
b) Halk arasında; Kuş üvezi meyvesi hem ishal hem de kabızlık yapıcıdır. Şayet tazesi yenilirse ishal yapar, kurutulmuş veya kaynatılmışı yenirse kabızlık yapar.
Sorbus sözcüğü Latince "Sorbum" sözcüğünden gelir ve "meyve" anlamı taşır. Anadolu' da üvez ismi sadece Sorbus domestica türü için kullanılır. Diğer üvez türlerinin yaygın adı "geyicek elması, geyik elması, kuş elması ya da kuş armutu" şeklindedir.
Sarbus aucuparia türünden olan üvez ağacı, daha çok Kuzey Anadolu'da yetişen bir bitki türüdür. Özellikle de meyveleri için birçok farklı bölgede yetişen bir tür olduğunu söylemek mümkün. Türkiye'de özellikle Marmara ile Karadeniz Bölgesi'nde yetiştirilir.
İlgili 34 soru bulundu
Üvez ağacı Latince "Sorbus Aucuparia" olarak ifade edilir. Latince'de sorbus kelimesi "Sorbum" kelimesinden türetilmiştir. Sorbum Latince meyve anlamına gelen bir kelimedir. Üvez ağacı, mayıs ve haziran aylarında beyaz renkli çiçekler açarken kış aylarında yapraklarını döker.
1810'larda Almanya'nın Spornau beldesine bağlı Altvatergebirge'de aromatik ve hoş tadı olan ve normalinden iki kat daha büyük turuncu meyvelere sahip moravya yabanî üvez ağacı (Sorbus aucuparis edulis) keşfedilmiştir. Meyveleri bilhassa mutfakta takdire şayandır; aynen kırmızı yaban mersini gibi lezizdir.
Muşmulanın 100 gramında 49 kalori bulunmaktadır. 1 adet (20 gr) muşmula 10 kaloridir.
1.2 S. aucuparia L. (Kuş üvezi): 15-20 m, boylanabilen bir orman ağacıdır. Özel bir toprak ve iklim isteği yoktur. Kurak ibreli ormanlarda yetişebildiği gibi, nemli-ılıman yapraklı ormanlarda da yaygındır. Gölgeye oldukça dayanıklı bir türdür.
İtiraf edelim, taze meyvelerinden büyük miktarda alındığında, tadı acı ve ekşi gelebilir; ishal ve keyifsizlik gibi şikâyetlere yol açabilir, ancak zehirli değildir. Yabanî kuş üvezi fidanı, daha çok orman kenarlarında, 2.400 m yüksekliğe kadar olan kayalık fundalıklarda yetişir.
Antioksidan içeriği sayesinde kansere karşı koruyucudur. Yine barındırdığı antiosidan özelliği ile yaşlanma emarelerini azaltır. Lif içeriği yüksek olan hünnap sindirimi düzenler, kabızlığa karşı iyi gelir. İçerdiği A ve C vitaminleri ile hünnap karaciğer için de koruyucudur.
Yapılan araştırmalarda üvez meyve kurusunun kaynatılıp içildiğinde ya da yenildiğinde yapraklarının kabız yapıcı etkisi bilindiğini anlatan Prof. Dr. Gerçekçioğlu, ''Taze meyvesi de bol tüketilirse müshil etkisi gösterebilir.
Şekere İyi Gelen Meyve ve Sebzeler
Şeftali glisemik indeksi ve yükü düşük olan bir meyvedir. Aynı şekilde portakal, çilek, erik, armut, çarkıfelek meyvesi, elma, guava meyvesi, avokado, kiraz gibi meyveler glisemik yük ve glisemik indeksi düşüktür. Böylece şeker hastalarının beslenmesi için en uygun meyvelerdir.
Bu hastalık türünde ise daha çok beslenme düzeninde değişiklik yapılmakta ve gerektiği durumlarda oral antidiyabetik ilaçlar tavsiye edilmektedir. Bu ilaçlar sayesinde insülin hormonu salgılanma seviyesi yükselecektir. Sinirsel şeker hastalığında tedavi yöntemi ise psikoterapi yönteminden geçmektedir.
Portakal, karalahana, limon, lahana, ıhlamur, brokoli şalgam, , ıspanak, turp, greyfurt, çilek, böğürtlen gibi meyve ve sebzeler iyi gelen gıdalardır. Ancak konserveleri önerilmez. Tarçın: 1-6 arası tarçın tüketilmesi kan şekerinin yanında kolesterolü de düşürmeye etki etmektedir.
Gülgiller familyasına mensup olan meyveler arasında yer almaktadır. Üvez meyvesinin bir diğer ismi de sorbierdir. Sorbier olan bu meyve oldukça faydalı bir meyvedir. Orta boylu ağaçlarda yetişen üvez meyvesinin birkaç tane de çeşidi bulunmaktadır.
Evet, faydaları ile dikkat çeken kuru dut, kontrolsüz tüketildiğinde kilo aldıran bir besin olur. Çünkü yaklaşık 1 avuç kuru dut 100 kaloriye denk gelmektedir.
Ülkemizde Karadeniz bölgesinde yetişen üvez meyvesi genellikle kış aylarında toplanıp hasadı yapılmaktadır.
Üvez denilen meyvesi, muşmula gibi olgunlaştığı zaman yenir. Türkiye'de 11 kadar üvez türü bulunur.
Taze üvez meyveleri pişirilmeden fazla miktarlarda tüketildiğinde mide ağrısı, diyare, kramp, kusma, mide bulantısı ve hatta böbrek hasarı gibi bir dizi probleme neden olabilir. Meyveler ciltte tahrişe ve kızarıklığaneden olabilir. Hamile kadınlar ve emziren annelerözellikle dikkatli olmalıdır.
-Muşmulanın kalsiyum, demir, fosfor, potasyum içermesinin yanı sıra askorbik asitte içermesi sebebiyle vücuda çok faydalıdır. -Serinletici olması sayesinde vücuda ferahlık verir. -Antioksidan özelliği sayesinde zararlı toksinleri yok eder. -Muşmula yaprağı ekstresi bağışıklık sistemini güçlendirir, vücuda güç verir.
aktaral.com üzerinden aldığınız üvez yaprağını 1 tatlı kaşığı yaprağı 1 fincan suyu içerisine koyun. 2 dakika kaynattıktan sonra süzüp içebilirsiniz. Aşırı tüketimden kaçının. Kullanmadan önce lütfen doktorlara danışarak kullanın.
Üvezleri cam kavanoza koyup eziyoruz ve içine tuzu, sirkeyi ve suyu ilave edip tülbent ve ya kağıt havluyla kapatıp mayalanmasını bekliyoruz. Kavanozun üzerinde beyaz denizanasına benzer mayalanma işlemi olduğunda artık sirkemiz olmuş demektir, süzüp kullanabiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri