Mısır Unu Nedir? Tam tahıllı mısırdan yapılan bir un şeklidir.
Meksika ve Orta Amerika kökenlidir.
Mısır unu, Mısırın öğütülmesiyle elde edilen ince toza verilen addır. Başta ekmek ve hamur işleri olmak üzere pek çok gıdada kullanılır.
Mısır unu - Artvin
Mısırın öğütülmesiyle elde edilen ince toza verilen addır. Bazı Kullanım Alanları: Ekmek yapımında kullanılır. Başka tür unlarla karıştırılıp hamur işi yapımında kullanılır. Dolgu macunu, yapıştırıcı olarak kullanılır.
Tanelere ayrılan mısırlar değirmenlere götürülür ve iyice öğütüldükten sonra un halini alırlar. Başta ekmek ve hamur işleri olmak üzere tercihe göre birçok gıdada kullanılabilen mısır unu, üretim aşamasındaki etmenlere göre değişebilmekle birlikte genellikle açık sarı renkte, ince, yumuşak yapıda ve kokusuzdur.
İlgili 36 soru bulundu
Ununuzun güvenli olup olmadığını belirlemenin en iyi yolu onu koklamaktır. Taze un nötr bir kokuya sahip olsa da bozulmak üzere olan un kötü kokar. Hatta bayat, küf veya ekşi kokabilir. Aynı zamanda renksiz görünebilir.
Faydalı Bilgiler: Mısır Ekmeğinin İçinde Ne Var? Mısır ekmeği hamuru için mısır unu, beyaz un, yoğurt, kabartma tozu ve su kullanmanız yeterlidir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 40 dakika pişirdiğinizde yumuşacık ve lezzeti tam yerinde olacak.
Mısır unu, glutensiz ürünlerdendir.
Mısır unu doğal olduğu için genel olarak herhangi bir zarar teşkil etmez. Fakat elbette her türlü besin kaynağı da olduğu gibi, mısır ununu yoğun şekilde kullanmak birtakım problemler meydana getirebilmektedir. Özellikle kan şekerini yükselttiği için diyabet hastalarının çok fazla kullanmaması gerekir.
Siz de beyaz un ya da buğday unu gibi seçeneklerin yerine mısır unu kullanabilir, sağlığınızı koruyabilirsiniz. Özellikle vegan beslenme çeşidini benimseyen biriyseniz ihtiyacınız olan proteini karşılamak için güçlü alternatifler bulmanız gerekebilir. Mısır unu da bu güçlü alternatiflerden biridir.
Beyaz ekmek ile kıyaslandığında mısır ekmeği daha iyi bir protein kaynağıdır. Bağırsak sistemi için gerekli olan lif, mısır ekmeğinde bulunmaktadır. Mısır ekmeğinin yapısında doğal mısır yağı bulunur. Mısır yağı ölçülü tüketildiğinde cilt için de etkili sonuçlar vermektedir.
Her ne kadar emniyetli bir kapta saklasanız da un uzun süre hava almazsa da böceklenebilir. Bundan dolayı unu sakladığınız kabın kapağını arada bir açarak hava almasını sağlamakta fayda var. Güneş gören, sıcak ve nemli ortamlar unun böceklenmesine yol açabilir.
Yerli Mısır (3 adet)
Atalık tohumlardan üretilmiş yerli mısırlarımız düpdüzgün değildir, inci gibi dişleri yoktur, şekerli bir tadı yoktur, tanelerindeki tokluğu yerken farkedeceksiniz, farkını hem tadından hem görünüşünden anlayacaksınız.
Ayrıca Anadolu'da mısır en çok Doğu Karadeniz bölgesinde ekildiğinden ve Karadeniz bölgesine mısırı Laz denizciler yaydığından dolayı mısıra "Laz otu" ya da kısaca "lazut/lazot" da deniyordu.
Ğodiş: Mısır / koliva.
– Kan şekerini yüklettiği için diyabet hastalarının tüketmemesi gereken bir yiyecektir. – Fazla tüketilen mısır bağırsaklarda gaz problemine neden olur. Biriken gaz hem bağırsaklara zarar verir hem de karında şişkinliğe neden olur.
İçerisinde bulundurduğu A, B, C, E vitaminleri ile son derece zengin bir içeriği bulunur. En ideal besin kaynakları arasında yer alan bu gıda türü glutensiz diyetlere de dahil edilebilecek birçok gıdadan biridir. Mısır doğal hali ile yetiştirildiğinde gluten içermeyen bir tahıl ürünüdür.
Sorunun özüne bakıldığı zaman mısır unu, kalori aldıran ancak yeterli ve dengeli bir şekilde tüketildiği zaman vücutta büyük bir değişim ortaya çıkarmayacak olan bir besin olarak bilinir. Bunların yanı sıra mısır unu, oldukça faydalı ve vücut için de tüketilmesi önerilen besinler arasında yer alır.
Tahılların çok azı gluten içermez. Bunlar; mısır, pirinç, kinoa, keten, karabuğday gibi ürünlerdir. Ayrıca et, deniz ürünleri, yumurta, süt ürünleri, meyve ve sebzeler, bakliyatlar ve sert kabuklu kuru yemişlerde gluten bulunmamaktadır.
Mısır İrmiğinin Faydaları
Mısır irmiği, düşük glisemik indeksli karbonhidrat içeriği sayesinde hayatı fonksiyonların ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlar ve pankreas sağlığını tehdit etmez. Önemli miktarda lif içerdiği için bağırsak sağlığını korur ve kabızlığı önler. İçeriğindeki A vitamini sayesinde göz sağlığını korur.
Mısır unu kalınsa küçük bir elekle elemeliyiz. Unu kullanmamızdaki amaç, balığın hassas olan etinin kızgın yağdan korunmasıdır. Un topakları kalın olursa tavada yanar ve balığın lezzetini bozar" diye konuştu.
Ekmeğe kabarıklığını veren, mayanın ekmeğin içerisindeki o küçük gözenekleri oluşturmasına yardımcı olan gluten proteini mısırın içerisinde bulunmuyor. Sadece mısır unundan mayalı ekmek yapmaya çalıştığınızda ise sert kabuklu, kabarmamış ve gözeneksiz bir ekmek elde ediyorsunuz.
KUYMAK - MUHLAMALIK MISIR UNU Fırınlanmış Mısır Unu odun fırınında kavrulan mısır tanelerinin öğütülmesiyle elde edilir ve mısır ekmeği, balık, çorba çeşitleri, kuymak gibi bir çok yemeğin yapımında kullanılır ve kullanıldığı yemeklere lezzet katar.
Mısır ekmeği 200 derecede pişer. Fakat pişirmede dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, mısır ekmeğinin içinin daha iyi pişmesi ve pişerken daha güzel kabarması için fırınınızı alt üst ayarda, fansız olarak çalıştırmanız gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri