Cep telefonunu borcu bitmeden satmak konusunda yasal düzenlemeler yapılmakta ve borç süresi boyunca hat sahibi tarafından kullanılmasının planlaması yapılmaktadır. Fakat şu anda böyle bir şey yürürlükte olmadığından telefonunuzu bize nakit satabilir, borcunu kapatabilir ve para artırabilirsiniz.
Evet, taksitli veya kontratlı aldığın cihazı satabilirsiniz.
Yapılan yeni düzenleme ile torba yasa kapsamında telefonlarla ilgili yeni karar meclisten geçti. Yasanın yürürlüğe girmesiyle faaliyete geçecek olan karar sonrası kullanıcılar, GSM operatörlerinde tarifeye ek taksitle aldıkları telefonu taksiti bitene kadar satamayacak.
Düzenlemede, satın alınan telefonun borcu ödenmezse cihazın IMEI numarası kara listeye alınarak kullanıma kapatılması da yer alıyor. İşte ayrıntılar... Operatörlerin taahhütlü kampanyalarla sattıkları cep telefonları, tüketicinin borcunu ödememesi üzerine cihaz kara listeye alınacak ve haberleşme hizmeti verilmeyecek.
Faturaya Ek Telefonlar. Kullandığınız mobil hat faturasına ek taksitlendirme seçenekleri ile cep telefonu satın alabilirsiniz.
İlgili 17 soru bulundu
Devir için işlem ücreti alınmaz, devir alan müşteri yeni abonelik yapmış sayıldığı için hattı devir alan müşteriden ilk abonelik vergileri devlet adına tahsil edilir. Devir alınan hat Faturalı olarak açılacak ise; Devralan müşterinin ilk faturasına Özel İletişim Vergisi yansıyacaktır.
Faturalı hat üzerinden tarifeye ek telefon alma yöntemleri:
Kullandığınız GSM operatörünün size en yakın bayisine gidin, Bayideki görevliye cep telefonu almak istediğinizi belirtin, Görevli sizden nüfus cüzdanınızı alarak işlemi yapacak, Bütçenize uygun telefonu alarak tarifenize ek olarak ödeyebilirsiniz.
Faturanızı ödemeniz için size GSM operatörü tarafından belirli bir süre tanınır ve aynı zamanda ödemediğiniz süre için bir gecikme bedeli yansıtılır. Size tanınan ek süre boyunca da faturanızı ödemediğiniz zaman hattınız tamamen iletişime kapatılır.
Kamu borçları vadesinde ödenmedikleri zaman vadenin olduğu yılı takip eden yılın başından itibaren 5 yıl içinde de ödenmezse bu borç zamanaşımına uğrar ve ortadan kalkar.
Yasal olarak fatura 1 gün gecikirse 1 günlük faiz ya da zam alınır.
Çünkü sizin satın aldığınız akıllı telefon, borcunuz bitene ve sistemde borç bilginiz bulunmayana kadar bir başkasına ait hattı çalıştıramayacak. Kısacası artık satmak istediğiniz telefon satın alınan hat sahibi üzerine borcu bitene kadar kullanılmak zorunda.
Evet, faturasız ürün satmak kadar faturasız ürün almak da suçtur. Satıcıya olduğu kadar tüketici için de cezai yaptırımlar söz konusudur.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK), yürüttüğü çalışmalara göre kredi kartına taksitli satışı yapılamayan cep telefonundaki yasak kalkıyor.
Bazı vatandaşların nakit ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla GSM operatörlerinden taksitle aldığı ve ambalajlarını bile açmadan ucuz fiyata sattıkları cep telefonları, artık borcu bitmeden ikinci kişilere satılamayacak.
Üründen kaynaklanan herhangi bir kusur/arıza/hasardan dolayı yapacağınız iadelerde ise, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve ilgili sair mevzuatta yer alan ayıp hükümleri kapsamında iade ve değiştirme haklarınızı kullanabilirsiniz.
Güvenlik açısından telefonun faturasını da sorgulamanız oldukça önemli. Faturası olmayan telefonların çalıntı olma ihtimali olduğu için, bu telefonları satın almak da suç teşkil eder.
Eğer 10 yıl içerisinde bir işlem yapılmaz ise borcunuz düşer. Eğer ki 1 yıl içerisinde hiçbir işlem yapılmayan ve takipten düşen icra dosyası için karşı taraf yenileme başvurusu yapar ise dosya aktifleşir ve zamanaşımı süresi durur. Zamanaşımının devam etmesinin tek şartı dosyanın tekrardan düşmesini beklemektir.
İcranın kapanması için dosyanın borcunun tamamen ödenmesi veya zamanaşımının geçmesi gerekmektedir. İcra takibi 10 yıllık süre geçmekle kapanmaktadır. Haciz dosyasına 1 yıl işlem yapılmazsa icra takibi kendiliğinden takipsiz kalır ve düşer.
Alacaklar için zamanaşımı süresi, Borçlar Kanunu 146. – 161. maddelerde düzenlenmiştir. Kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça, her alacak on yıllık zamanaşımına tabidir.
Kişi herhangi bir kuruma ya da bir bankaya borçlu olarak kalmışsa ve bu borcunu ödememişse evine ya da maaşına haciz gelir. Belirli bir süre içerisinde borç ödenmediği takdirde ilk olarak maaşa haciz işlemi uygulanır. Ardından kişinin ikametgâh evine haciz işlemi başlatılır.
Müşterilerin almış olduğu hizmete ait faturasının borcunu faturada belirtilen son ödeme tarihinde ödenmemesi halinde son ödeme tarihinden itibaren asgari 10 gün içinde müşteriler öncelikle bilgilendirilerek hizmeti kısıtlanır.
Faturanızın son ödeme tarihi geçtiği halde ödenmemesi durumunda internet hizmetinizin erişimi kullanıma kısıtlanabilir ya da durdurulabilir. Kısıtlama/durdurma işleminden önce aboneye bilgilendirme yapılmaktadır. Erişimin kullanıma kısıtlanması halinde mevcut tarifeniz üzerinden faturalandırma devam eder.
Taksitli ödeme tutarı, alışveriş için belirlediğiniz vade süresine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. iPhone 11 12 ay taksit seçenekleri, peşin fiyatına ödeme fırsatlarıyla uzun vadede daha düşük fiyatlarla vade yapma imkanı sunar.
Tarifeye ek sunulan tekliften 6 ay taahhütle faydalanılabilir.
Sıkça Sorulan Sorular. Kaç taksite kadar kredi kullanabilirim? Akıllı Telefon ve Notebooklarda 12 ay, Tabletlerde 6 ay, Aksesuar ürünlerinde ise 36 aya varan taksit avantajlarından faydalanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri