Muğla'nın Bodrum ilçesinde yaklaşık 5 kiloluk zehirli denizanası sahile vurdu. Denizanasına temas eden bir kişi yaralandı. İlçeye bağlı Torba Mahallesi sahilinde Bodrum Belediyesine ait Torba Kafe önünde, denizde sabah saatlerinde denizanası görüldü. Denizanasını fark eden vatandaşlar, endişeli gözlerle hayvanı izledi.
Muğla'nın Milas ilçesine bağlı Kıyıkışlacık Köyü Zeytinlikuyu Plajı ile Bodrum'un Torba Mahallesi Demirbükü koyundaki plajlarda şeffaf görünüşte çok sayıda deniz anası görülmeye başlandı.
Muğla'nın Milas ve Bodrum ilçelerinin koylarında görülen yüzlerce denizanası panik yarattı. Koylarda denizin içinden küreklerle denizanası toplayan vatandaşlar şoke olurken, bilim insanları ciddi uyarılarda bulundu.
Besinlerini çoğunlukla zooplankton adı verilen küçük deniz canlıları oluşturur. Türkiye'de en sık rastlanan denizanası türü ay denizanasıdır. Atlantik, Pasifik ve Hint okyanuslarında ve Türkiye'nin bütün denizlerinde bulunurlar. Vücut çapları en fazla 50 cm'ye kadar ulaşabilir.
Chrysaora hysoscella / Pusula Denizanası
Ömürleri yaklaşık bir yıl olan ve tüm dünya denizlerinde bulunan bu tür Türkiye sularında da; Akdeniz ve Ege Denizi'nde yaygın olarak görülmektedir. Marmara Denizi'nde de 2000'li yıllardan itibaren varlığını göstermektedir.
İlgili 26 soru bulundu
Hem eşeyli hem de eşeysiz olarak çoğalabildiği için oldukça yüksek üreme potansiyeline sahiptir. Böylece kısa sürede ve özellikle haziran-eylüle kadar olan yaz aylarında daha fazla görülür ve yüzücüler, balıkçılar ve dalgıçlar için potansiyel tehlike oluşturur.
-Akşam ve gece saatlerinde yüzmeye, dalışa ya da şnorkel yapmaya gidiyorsanız yüzeyde bulunan deniz analarına dikkat etmeniz gerekmektedir. Deniz anaları ışıktan yararlanmak için ışığın azaldığı zamanlarda yüzeyde toplanırlar.
Denizanalarının beyinleri yoktur. Bunun yerine sinir sistemleri ışığa ve kokuya duyarlı şekilde gelişmiştir. Küçük balıklarla ve diğer küçük deniz canlılarıyla beslenirler.
Denizanaları neden Karaya Vurur? Uzmanlar; denizanalarındaki artışın küresel ısınma, evsel ve endüstriyel kirlilik, aşırı balıkçılık ve kıyısal alanda yapılan yapılaşmaya bağlı olduğunu belirtirken, ayrıca lodos ve poyrazın da artışta etkili olduğunu aktarıyor.
Sümen, denizanalarının yoğun olduğu ve özellikle zehirli türlerinin bulunduğu yerlerde denize girilmemesi gerektiğini vurguladı.
Özellikle Karadeniz, Marmara ve Ege kıyılarında yaz aylarında sayıları yüksek boyutlara ulaşır. Dolayısıyla normal bir durumdur. Dalga ve akıntıların etkisiyle de körfez ve koylara doğru sürüklenerek buralarda birikirler. Hayat döngüleri bittiğinde medüzler sahile vurmaktadır."
Ölüdeniz Lagünün'de yerleşik populasyon varlığı rapor edilmiştir. Cassiopea andromeda ilk olarak Ağustos 2000'de Ölüdeniz lagününün kuzeyinde sığ kısımda gözlemlendi.
Akdeniz esintilerinin de yer aldığı bölgede, tatil sezonu oldukça uzun sürecektir. Denize girmek isteyenlerin Mayıs ayında başlayan deniz sezonu Ekim ortalarına kadar devam eder. Deniz tatili yapmak isteyenler için altı aylık uzun bir süreç bu yörenin tercih edilme nedenleridir.
MUĞLA'nın Marmaris İlçesi'nde yapılan deniz araştırması sonucunda, dipte yaşayan 'çiçek denizanası' türüne rastlandı. Latince adı 'Cassiopea andromeda' olan canlının, deride 1-2 ay süren lekeler bırakıp, kaşıntı ve döküntüye neden olduğu belirtildi.
ÇEŞMEDE DE GÖRÜLDÜ
Dr. Doğan Yaşar, sıcaklık artışı ve denizlerdeki kirlilikle birlikte denizanalarının daha sık görüldüğünün altını çizdi.
Irukandji denizanaları dünyadaki en küçük ve en zehirli kutu denizanalarıdır. Irukandji denizanaları Avustralya denizlerinde yaşarlar ve iğnelerini kurbanlarına fırlatarak Irukandji sendromu olarak bilinen semptomlara yol açabilirler. Yaklaşık bir santimetre küp büyüklüğündedirler.
Denizanası, canlılar türünde beyni olmayan bir deniz hayvanı. Kirli deniz ve okyanuslarda yaşamayı seven bu canlılar, aynı zamanda denizi temizler.
Kuzey Denizi ve Akdeniz'de görülen Pusula Denizanaları, Marmara Denizi'nde de görülmeye ve popülasyonları artmaya başladı. Özellikle Büyükçekmece Sahil kesimlerinde daha çok rastlanan bu denizanalarının zehirli oldukları biliniyor.
Çoğu zaman denizanası sokmaları ciltte ani ağrıya ve iltihaplı izlere neden olur. Bazı sokmalar daha fazla tüm vücutta (sistemik) hastalığa neden olabilir. Ve nadiren de olsa hayati tehlike arz ederler. Çoğu denizanası sokması, evde tedavi ile birkaç gün veya hafta içinde iyileşir.
Çıkar çıkmaz ölürler. Karaya vurdukları anda hızlı bir ölüm gerçekleşir, kurtulma olasılıkları yoktur. Önce kuruma gerçekleşir, bu süreçte ağır bir su kaybı yaşanır ve en sonunda acı verici bir biçimde ölürler.
Zehirlenmeler genel olarak lokal deri tahrişiyle kendini gösterir. İlk anda ortaya çıkan kaşıntı hissi birkaç saat içinde sona erer. Denizanasının uzantılarına temas eden bölge kızarır; su toplaması veya hafif bir kanama da görülebilir.
Çoğu insan denizde karşılaştığı bütün jelimsi ve yüzen denizel canlıları “denizanası” olarak tanımlar ve dahası hepsinin acı verdiğini düşünür. Fakat tüm denizanaları acı vermez; çoğu insanlar için zararsızdır, fakat dokunmaktan kaçınmak her zaman iyidir.
Denizanalarına herhangi bir şekilde temas edildiğinde nematosistler yakıcı kapsüllerinden dışarı çıkar ve dokundukları bölgede zehir etkisi gösterirler. Bu durumda denizanasının temas ettiği bölgeyi, patlamamış yakıcı hücrelerin bulunma olasılığına karşın, kesinlikle kaşımamak gerekir.
Benim deneyimlerime göre sokması çok hafif bir kaşıntı yada bir ağrıya neden olabilir. Vücutta yara izi bırakmaz. Ancak bulunduğu bölgeye ve büyüklüğüne göre zehir etkisi değişebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri