Gök bilimci Jonathan McDowell'a göre Temmuz 2023 itibarıyla Dünya'nın yörüngesinde 4 bin 519 uydu bulunuyor. Bunların 4 bin 487'si operasyonel. Mevcut V2 Starlink uydu versiyonu ağırlığı, fırlatış anında ortalama 800 kilogram çekiyor. Bu ağırlığın eski nesil uyduların neredeyse üç katından fazla olduğu belirtiliyor.
Güneş sistemindeki doğal uydular
Güneş sistemi içinde bilinen 240 doğal uydu vardır. Bunların 163'ü gezegenlere, 4'ü küçük gezegenlere ve düzinelercesi de küçük gök cisimlerine (İngilizce: sssb, small solar system bodies) aittir. Diğer yıldız sistemleri de uydulara sahiptir.
SPACEX ŞİMDİYE KADAR 5 BİN STARLİNK UYDUSU FIRLATTI
SpaceX bugüne kadar Dünya yörüngesine yaklaşık 5.000 Starlink uydusu fırlattı.
Türkiye'nin halen 5'i haberleşme (Türksat 3A, Türksat 4A, Türksat 4B, Türksat 5A, Türksat 5B), 3'ü gözlem (Göktürk-1, Göktürk-2 ve RASAT) olmak üzere aktif 8 uydusu bulunuyor. Türkiye aktif 8 uydu ile dünyada uydu sahibi olan 30 ülkeden biri konumunda.
Starlink, SpaceX'in dünyanın yetersiz hizmet alan bölgelerine internet erişimini kolaylaştırmak için yıllardır üzerine çalıştığı uzay tabanlı bir sistem olarak biliniyor. Takımyıldızı, yer istasyonları ile birlikte çalışacak ve seri olarak üretilen binlerce küçük uydudan oluşacak.
İlgili 41 soru bulundu
Erdoğan, Elon Musk ile görüştü, Tesla'nın yedinci fabrikasının Türkiye'de kurulmasını istedi. TOGG'un Türkiye'de yollara çıkmasıyla birlikte Tesla'nın da Türkiye pazarına girdiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tesla'nın yedinci fabrikasını Türkiye'de kurması için çağrı yaptı. BM 78.
Elon Musk, deprem bölgesinde iletişimin sağlanması için Türkiye'ye Starlink uydusunu gönderebileceğini açıkladı Elon Musk, Starlink'in henüz Türk hükümeti tarafından onaylanmadığını, onaylanır onaylanmaz gönderileceğini açıkladı.
Tasarım ömrü 3 yıl olmasına rağmen yörüngesinde 11 yıl boyunca görev alarak, Türk mühendis ve teknisyenlerinin uzay alanındaki başarısının en büyük göstergelerinden olan RASAT Uydumuza, yapılan tüm denemelerde hiçbir sağlık verisi alınamaması ve operasyonlarına devam edememesi sebebiyle artık veda ediyoruz.
Roket patlaması sonucu okyanusa düştü. Türksat A.Ş.; 42.0° Doğu ve 50.0° Doğu yörüngesinde sahip olduğu Türksat 3A, Türksat 4A ve Türksat 4B haberleşme uydularını işletmektedir. Türksat A.Ş. ayrıca 31.0° Doğu yörüngesinde kiraladığı Eutelsat 31A uydusuyla faaliyetlerine devam etmektedir.
Daha önce fırlatma operasyonu hava şartları nedeniyle 3 kez ertelenen İMECE uydusunun Türkiye'deki fırlatma programı, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar ile TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal'ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Tesla, SpaceX ve Twitter'ın sahibi Musk ise elektrikli otomobil şirketi sayesinde bu yıl 55,3 milyar dolardan fazla kazandı. Teknoloji milyarderinin serveti 192 milyar dolara ulaştı. LVMH'nin hisselerinin değeri bu yıl yüzde 19,7 arttı. Tesla hisselerindeki artışsa yüzde 65,6'yı buldu.
2020-Günümüz. Mart 2020 yılında yayınlanan habere göre günde 6 uydu üretebilmektedir. Aralık 2021 tarihine kadar 11 sefer yapılacak ve 660 uydu daha yerleştirilmiş olacak. 26 Mayıs 2021 tarihi itibarıyla gönderilen uydularla 1. faz tamamlanmıştır.
Yani ışık hızının yüzde 99,9'u kadarlık bir hız ile 1 saat boyunca hareket edersek dünyadakiler için 22,36 saat (neredeyse 1 gün) geçiyor. Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir.
Amerika Birleşik Devletlerinin yörüngede halen aktif 576 uydusu bulunuyor. ABD'nin 576 uydusundan 12'si sivil, 286'sı ticari, 132'si devlet ve 146'sı ise askeri amaçlı faaliyette. İkinci sırada ise 181 aktif uydu ile Çin yer alıyor.
Ay, sabit yıldızlara göre Dünya yörüngesinde her 27,3 günde bir tam tur atar. Ancak Dünya'da kendi yörüngesinde Güneş'in çevresinde döndüğü için Ay'ın evrelerinin dönüşümü için biraz daha uzun bir zaman, 29,5 gün gerekir.
Türksat 3A, Türkiye'nin 13 Haziran 2008 tarihinde uzaya gönderdiği yeni nesil haberleşme uydusudur. 42 derece doğu yörüngesinde görev yapmaktadır. Uydunun yapımı Thales Alenia Space şirketi tarafından üstlenilmiştir.
Uydu alıcısının “Kurulum” veya “Ayarlar” menüsünden, “Tek Kanal Arama” alt menüsünde, “Uydu” kısmında “Türksat 42° E” ve Türksat Ankara Paket parametrelerini manuel olarak girilerek, “Şebeke Arama” (Network Search) açık seçilmelidir. Otomatik tarama sonucunda, güncel kanal bilgileri uydu alıcınıza eklenmektedir.
Türkiye'nin mevcut uydu filosunda hâlihazırda 3 haberleşme uydusu ile 3 gözlem uydusu bulunuyor. Türksat 3A, Türksat 4A ve Türksat 4B haberleşme uyduları haberleşme ihtiyacını karşılarken Göktürk 1, Göktürk 2 ve Rasat gözlem uyduları gözlem yapıyor.
RASAT Araştırma Uydusu, Türkiye'nin ve TÜBİTAK UZAY'ın BiLSAT uydusundan sonra sahip olduğu ikinci uzaktan algılama uydusudur. Yüksek çözünürlüklü optik görüntüleme sistemine ve Türk mühendislerce tasarlanıp geliştirilen yeni modüllere sahip olan RASAT, Türkiye'de tasarlanıp üretilen ilk yer gözlem uydusudur.
Türkiye'de tasarlanıp üretilen ilk gözlem uydusu RASAT
RASAT uydusu, tasarım ömrü 3 yıl olmasına rağmen yörüngede halen hizmet veriyor.
Uzayda 10 yılını başarıyla tamamlayan RASAT'ın bir maketi, bu yıl 15'incisi düzenlenen Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda (IDEF 2021) sergilenmeye başlandı.
ALÇAK YÖRÜNGEDE YER ALAN İLK UYDU KÜMESİ
Starlink, Dünya yüzeyine çok daha yakın, yaklaşık 550 km yükseklikte dolaşan binlerce uydudan oluşan bir uydu kümesidir ve tüm dünyayı kapsar. Starlink uyduları alçak yörüngede olduğundan, gecikme süresi önemli ölçüde daha düşüktür - yaklaşık 20 ms karşısında 600+ ms.
Mevcut V2 Starlink uydu versiyonu ağırlığı, fırlatış anında ortalama 800 kilogram çekiyor. Bu ağırlığın eski nesil uyduların neredeyse üç katından fazla olduğu belirtiliyor. Mega takım uydusu yaratmayı hedefleyen SpaceX, projenin sonunda yörüngeye 42 bin uygu göndermeyi planlıyor.
- Alçak yörünge uydularından olan Starlink uyduları, bulundukları yörüngenin özelliği gereği dünyayı günde 8-10 kez dolanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri