Elektromanyetik kuvvet tüm evrende çalışmakta (tekilliklerde çalışıp çalışmadığını bilmiyoruz ,tıpkı diğer kuvvetler gibi). Bu sebeple elektrik alan oluşan herhangi bir yerde manyetik alan da oluşur. Yine uzaydaki parçacıklar da içsel özellikleri sebebi ile bu alanı oluşturabilir. Dolayısı ile sorunuzun cevabı evet.
Ay'ın dış manyetik alanı bir ile yüz nanotesla arasındadır yani 30-60 mikrotesla büyüklüğündeki Dünya'nın manyetik alanından yüz kat daha küçüktür. Diğer önemli farklılıklar çekirdeğindeki jeodinamo tarafından üretilmiş bir dipolar manyetik alanı yoktur ve var olan manyetik alanların kaynağı tamamen aykabuğudur.
Güçlü bir manyetik alan, yüksek enerjili parçacıkları saptırarak bir gezegeni güneş rüzgarından ve koronal kütle atımlarından koruyabilir. Merkür, Dünya, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün'ün her biri, iç manyetik alanları nedeniyle içsel bir manyetosfere sahiptir.
Dünya'nın yarıçapı yaklaşık 3.480 kilometre olan çekirdeğinde büyük oranda demir ve az miktarda nikel eriyik hâlde bulunur. Dünya'nın manyetik alanı da çekirdekteki elektrik yüklü demir ve nikel atomlarının hareketlerinden kaynaklanır.
Dünyanın manyetik alanı olmazsa, zamanla güneşten gelen yüklü parçacıklar şu anki atmosferimizi yok ederdi. Atmosfer olmazsa canlıların yaşaması mümkün değildir. Bizim bildiğimiz anlamda canlılığın sonu gelirdi.
İlgili 42 soru bulundu
Aslında yerkürenin manyetik alanı o kadar değişken ki, dünyanın oluşumundan bu yana kuzey ve güney kutupları birçok defa yer değiştirdi.
Mars'ın küresel manyetik alanının yaklaşık 4 milyar yıl önce yok olması- nın, güçlü Güneş rüzgârlarının etkisiyle atmosferinin te- mizlenmesine veya incelmesine yol açtığı düşünülüyor. Mars'ın ve Dünya'nın manyetik alanlarını karşılaştıran vi- deo https://youtu.be/6u3ZYgbkXZg adresinde izlenebilir.
Venüs Dünya'ya benzer bir iç yapıya sahip olmasına rağmen Dünya'ya kıyasla zayıf bir manyetik alana sahip. Bunun nedeni Venüs'ün çok yavaş dönüyor olması.
Jüpiter'in iç manyetik alanı, gezegenin dış çekirdeğinde bulunan sıvı metalik hidrojenin oluşturduğu elektrik akımları tarafından üretilir. Jüpiter'in uydusu İo'da meydana gelen volkanik patlamalar, uzaya büyük miktarda kükürt dioksit gazı fırlatarak gezegenin çevresinde büyük bir torus oluşmasına sebep olur.
Tarihçe. Megneteslerce kurulmuş Grek kolonisi Magnesia'da (bugünkü Manisa yakınları) M.Ö. 6. yy.da Yunan filozof Thales, mıknatıs taşlarının demir tozlarını çektiğini bulmuştur. Magnetik kelimesi, Magnesia kentinden türemiştir.
İngiliz kimyacı ve fizikçi Michael Faraday (1791-1867) mıknatısların elektrik akımı yarattığını ve değişen manyetik alanın elektrik alanı doğurduğunu buldu.
Dünya zamanla soğudukça, sıvı haldeki alaşımın içindeki demir iç çekirdeğin yüzeyinde katılaşıyor. Bu da sıvı haldeki alaşımın bileşiminin değişmesine neden olur. Ayrıca Dünya'nın kendi etrafındaki dönme hareketi nedeniyle sıvının sarmal şekilde hareket etmesi de manyetik alanın dengesizleşmesine neden oluyor.
Güneş'in manyetik alanının düzenli bir yapısı yoktur. Çok sayıda ufak tefek manyetik bölgeden oluşur. Güneş beneklerinin ortaya çıkmasının nedeni de bu ufak manyetik bölgelerdir. Bir bölgedeki güçlü manyetik alan o bölgeye ısı akışını engellediğinde, görece daha soğuk ve karanlık benekler oluşur.
Dünyanın manyetik alanı, gezegenin dış çekirdeğinde bulunan sıvı demirin çalka- lanmasıyla üretiliyor. Demir elektriği ilettiğinden deği- şen elektrik akımı manyetik alan oluşturuyor. Sıvı demir yukarı ve aşağı hareket ederken gezegenin merkezinden mantoya kadar ısı taşıyarak tekrar merkeze doğru batı- yor.
Manyetik alan, bir mıknatısın kuvvetinin etkili olduğu alandır. Mıknatısın çevresine demir tozları dökülür. Bu tozları, kutupların bölgesinde yoğun olmak üzere mıknatısın çevresinde çizgiler oluşturmasından anlaşılır. Manyetik alan, alan çizgileri veya manyetik kuvvet çizgileri şeklinde de tanımlanır.
Merkür'ün Manyetik Alanı
Merkür'ün küçük boyutuna oranla önemli sayılabilecek bir manyetik alanı bulunmaktadır.
Mars'ın yörünge ve dönüş süreleri ne kadar? Mars'ta 1 gün 24.6 saat sürer ve bu süre Dünya ile benzerdir. Mars, Güneş etrafında bir tam turunu yaklaşık 687 Dünya gününde tamamlar.
Venüs, kendi ekseni etrafında, Güneş Sistemi'ndeki diğer tüm gezegenlerin aksi istikametinde döner. Güneş etrafındaki dönüşünü 224,7 Dünya gününde tamamlar. Büyüklüğü açısından Dünya ile benzerlik gösterdiğinden Dünya ile kardeş gezegen veya dünyanın ikizi olarak da bilinmektedir.
Hava basıncı azalınca Mars denizleri buharlaşarak kurudu ve geri kalan su donarak kutuplarda toplandı.
Mars'ın uyduları Phobos ve Deimos adında iki küçük uydu olup nasıl oluştukları ve Mars'ın yörüngesine ne zaman geçtikleri bilinmemektedir.
Mars, Dünya hariç tutulursa, hâlen Güneş Sistemi'ndeki gezegenler içinde sıvı su ve yaşam içermesi en muhtemel gezegen olarak görülmektedir.
Manyetizmanın kaybı bir anda yaşanmaz, yavaş yavaş zamanla mıknatıslar manyetikliklerini kaybederler. Sıcaklık ne kadar yüksek olursa, mıknatısın gücünü kaybetme süresi o kadar hızlı olur. Aynı zamanda, mıknatısın hacmi de sıcaklıkla birlikte gücünü kaybetme süresinde bir faktördür.
Fiziksel kökeni. Dünya'nın manyetik alanının, Dünya'nın çekirdeğinden kaçan ısı nedeniyle konveksiyon akımları tarafından oluşturulan kendi iç iletken malzeme elektrik akımları tarafından üretildiğine inanılmaktadır.
Mıknatıs, demir, kobalt ve nikel gibi madenleri çekmektedir. Bakır- alüminyum gibi maddelere ve radyum, paladyum, altın, gümüş ve platini çekmemektedir. Pek çok alanda kullanılan değerli madenler gurubunda bulunan mıknatıslar, soy metal özelliğine karşı çekim gücünden yoksundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri