Evet. Suyu bardağa dökemezsiniz, ancak pipetle torbadan içebilirsiniz.
Uzayda kalınan süre boyunca yiyeceklerin bozulmadan saklanabilmesi için özel paketler kullanılır. İçecekler de kapalı paketlerden pipetler yardımıyla içilir.
NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki astronotların idrar ve terlerinin yüzde 98'ini içilebilir suya dönüştürüyor.
"MÜRETTEBAT İDRAR İÇMİYOR FİLTRELENMİŞ SU İÇİYOR"
Ayrıca astronotların idrar içtiklerini düşünenler için Williamson, "Mürettebat idrar içmiyor; onlar, dünyada içtiğimizden daha temiz olacak şekilde filtrelenmiş ve temizlenmiş içme suyunu tüketiyor" diye belirtti.
Astronotlar, uzayda genellikle besin değeri yüksek dondurulmuş kuru gıdalar tüketiyor.
İlgili 21 soru bulundu
Peki ya uzayda regl olmak? Orada bulunan kadınlara göre "Tıpkı Dünya'da regl olmak gibi." 'Görünüşe göre regl kanı bir itme ile çıkıyor. Yerçekimi bunu hızlandırabilir ama çok da gerekli değil.
Uzay kıyafetleri içindeki tuvalet problemleri bir yana uzay istasyonun da bu sistemlerde bir değişim söz konusu oldu. Tuvaletlerde vakumlu bir sistem söz konusu ve su kullanılmıyor. Atıklar farklı bir yerde biriktirilir ve uzay boşluğu ile buluşan bir tankta toplanır, böylece donduğu için kötü koku da olmaz.
Su yerçekimi olmadığı için yere düşmüyor. Bu yüzden astronotların soyunması gerekmiyor. Başka bir torbadan özel sabun alan astronotlar, bunu suyla karıştırıp vücutlarına sürüyor. Saçlarını yıkamak için astronotlar yine kafalarına su sıkıyor, ardından özel şampuanı kafalarına sürüyor ve saçlarını kurutuyor.
Uluslararası Uzay İstasyonu'nda Uyumak Zordur
Astronotların uykusu dünyaya göre düzenlenir ve dünyada akşam saat 9.30 olunca astronotlar uyur ve sekiz saat sonra zil sesiyle uyanır. Böylece dünyaya dönünceye kadar uyku düzenleri bozulmaz.
Evet. Suyu bardağa dökemezsiniz, ancak pipetle torbadan içebilirsiniz. Üstelik çok da lezzetlidir; ne de olsa sizin ve mürettebatın diğer üyelerinin terinden ve idrarından geri dönüştürülüyor.
tabi astronotlar sadece küçük tuvaletlerini yapmıyorlar. onun için de aynı vakum sistemine sahip olan küçük bir klozet var. astronotlar tuvaletlerini kendilerini klozete sabitleyerek yapıyorlar. katı atıklar da alt bölmede bulunan katı atık torbalarında toplanıyor.
Ama uzayda astronotlar bir şekilde havada asılı şekilde duran bir kova suyun içinde kalırlarsa boğulurlar. Çünkü su uzayda akmaz. Su yüzey gerilimi yüzünden küremsi bir şekle bürünmeye çalışır. Nerdeyse boğulabilecek bir astrontun hikayesi eklediğim linklerden birinde bulunmaktadır.
11- Uzayda su yoktur.
Burada uzaydan kastın ne olduğunu irdelemek gerek. Başka gezegenlerde, hatta başka uydularda su molekülleri var. Sıvı su da olabilir, katı buz ya da buhar da olabilir.
Yani ışık hızının yüzde 99,9'u kadarlık bir hız ile 1 saat boyunca hareket edersek dünyadakiler için 22,36 saat (neredeyse 1 gün) geçiyor. Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir.
Uzay kıyafeti olmayan bir insan uzayda ancak 15 saniye hayatta kalabilir. Uzayda vakum ortamı, yüksek enerjili radyasyon, oksijensiz ortam, çok düşük ve çok yüksek sıcaklıklar gibi farklı zorlayıcı koşullar olsa da bu durumun temel nedeni boğulma.
Dolayısıyla uzayda ısı enerjisi iletim ya da konveksiyon yoluyla değil sadece ışıma yoluyla yayılır. Sonuç olarak Güneş'ten ya da başka bir yıldızdan yayılan ışınları soğurarak enerji kazanan moleküllerin bulunduğu bölgelerin dışında uzay çok soğuk kalır.
Kozmonotlara ayrıca görev yılı ve test uçuşları üzerinden ekstra ücret veriliyor. Uzayda geçirdikleri süreye bağlı olarak aldıkları maaş 25000 dolara çıkabiliyor. Bir NASA astronotunun maaşı ise 170000 dolara ulaşabiliyor.
NASA'da eğitim süreci yaklaşık 2 senedir. Bu rakam ESA astronotları için ise 40 ay olarak planlanmıştır. Bu eğitimde, astronot adayları; matematik, astronomi, fizik, jeoloji, meteoroloji, denizbilimi, navigasyon, yörünge mekaniği, materyal işleme ve uzay mekiği gibi teorik bilgiler üzerine eğitim alırlar.
Ayla ilgili merak edilenlerden biri de Aya kaç günde gidildiğidir. Aya giden Apollo uzay aracı, bu yolculuğunu 3 gün 3 saat 49 dakikada tamamlamıştır. Aya yapılan yolculuklar insanlı olarak yapılabileceği gibi insansız şekilde de yapılmıştır.
Bu nedenle astonotların uyku bölmeleri uzay aracının duvarlarına dikey ya da yatay biçimde monte edilmiştir. Yerçekimsiz ortam söz konusu olduğunda, uyurken yatmanız veya ayakta durmanız arasında fark olmaz. Astronotlar bu nedenle dikey uyku bölümlerinde bağlanmış biçimde ayakta uyurlar.
ABD'li kadın astronot Karen Nyberg, Uzay'da saç yıkamanın Dünya'daki kadar keyifli olmasa da eğlenceli olduğu gösterdi. Nyberg, yaklaşık 3 dakika süren videoda, çok az miktarda sıcak su, şampuan, tarak ve havlu ile saçını yıkadı.
Uzay gemisinde oksijen üretimi
METS ve WETS kimya reaktörleri, Mars atmosferindeki karbondioksiti parçalayıp hidrojen-karbon atomlarıyla birleştirerek bize gerekli su, moleküler oksijen ve metan akaryakıtını sentezleyebilirler.
Amerikalı astronot, dönüşüyle birlikte NASA'nın uzayda kesintisiz geçirilen gün sayısı rekorunu elde etmiş olacak ama dünya rekoru, 1994 ve 1995'te Rus Mir uzay istasyonunda 437 gün kalan Valeri Polyakov'a ait.
Gezegenler arası uzayda, yani Güneş Sistemi'nin sınırları içinde, metreküpte ortalama 5 ila 100 milyon (106-108) kadar atom olur. Bunun yanında kilometreküpte 1.000 dolayında toz parçacığı bulunur.
Yer çekimi olmadığı için burada suyu bardağa dökmek yok. Sıvı gıdaları, küçük alüminyum paketlerde taşırlar. İçmek istediklerinde ise dağılmadan süzülen suyu havaya döküp “hüp” diye yutabilirler veya pipet yardımıyla içebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri