Değerli kardeşimiz, Hayır, bu su asla necis değildir, dokunduğu yeri de necis yapmaz; endişeniz olmanız, temizdir.
Cevap metni. Allah'a hamd olsun. Şüphesiz taharet alırken musluktan elbiseye bulaşan su temizdir. Fakat elbiseye bulaşan su necaset giderilen sudan gelirse, ayrıca necasetten gelen suyun bazı özellikleri değişmişse bu durumda su, necistir.
Necaset olan bir yere dökülen temiz su, necasete bulaştığı için temiz değildir. Fakat bu sudan insanın bedeni veya elbisesinin üzerine sıçradığı takdirde bakılır, deydiği elbisenin dörtte birinden fazla değilse veya değdiği uzvun dörtte birinden fazla değilse bağışlanır. Bununla kılınan namaz sahih olur.
Klozet kullanmadan necaset bulaştıran olabileceği gibi, klozet kullanıp da necasete dikkat eden de olur. Bir başka husus da, imamın üstünde necaset olsa da veya imam abdestsiz, hattâ kâfir olsa, cemaatin namazı sahih olur.
Kür su miktarında veya daha fazla olsa da vacip ihtiyata göre yine necis olur. 49- Kan ve idrar gibi necasetlerin değmesiyle tadı veya kokusu yahut rengi değişen su, kür su veya akarsu olsa bile necis olur.
İlgili 23 soru bulundu
Necaset, her temiz su ile, abdest ve gusül alınmış su ile, sirke ve gül suyu gibi akıcı mayılerle temizlenir. Abdestte, gusülde kullanılan suya (müstamel su) denir.
Cevap: Abdest ve gusülde kullanılan suya Müstamel, kullanılmış su denir. Bu su, İmam-ı a'zam hazretlerinin içtihadına göre kaba necasettir. İmamı Ebu Yusuf hazretlerinin içtihadına göre, hafif necasettir. İmam-ı Muhammet hazretlerinin içtihadına göre ise temizdir ve fetva da böyledir.
- Mezi normal abdesti bozar mı ve elbise değiştirilmeli mi yani namaz kılınabilir mi o elbiseyle? Değerli kardeşimiz, Mezi gelirse namaz abdesti bozulur, ancak gusül abdesti bozulmaz.
Değerli kardeşimiz, Hayır, bu su asla necis değildir, dokunduğu yeri de necis yapmaz; endişeniz olmanız, temizdir. Unutmamak gerekir, tuvalet ihtiyacından sonra yıkamayı el ile yapınca, o el zaten yıkanmaktadır ve elde hiçbir necaset kalmamaktadır.
Temiz olmayan (necis) sular
Az veya çok, durgun ya da akıcı olsun içine düşen pislikten dolayı rengi, tadı veya kokusu değişen suyun temiz olmadığı hususunda fakihler görüş birliği içindedir.
Su ile temizliğin İslam toplumlarının en belirgin özelliklerinden birisi olduğunun altını çizen Diyanet, “Taharet için su bulunmadığında, diğer temizlik malzemeleriyle de taharet yapılabilir.
Bu idrarda birkaç damla kadardır. Dolayısıyle elbiseye veya bedene değmesinden dolayı namaza engel teşkil etmez. Elbette idrar damlayan yeri yıkamak veya kağıt kullanarak damlayı elbiseye bulaştırmamak daha güzeldir. Ama idrar damladı diye namazı terk etmek, hiç doğru değildir.
Bu çerçevede özür sahibi kimsenin çamaşırına özür yerinden çıkarak bulaşan kan, irin, idrar, cerahat gibi şeyler özür hali devam ettiği müddetçe namaza engel olmaz.
Bu bakımdan ise taharet muslukları da su akışını sağlayarak sizlere tamamen temiz suyu sunar. Böylece temiz hissetmenize de yardımcı olur.
Her abdestten önce taharet almak şart değildir. Tuvalet ihtiyacı görüldükten sonra taharet alınır. Namazın farzlarından birisi de necasetten taharettir. Yani bedenimizde veya elbisemizde bulunan necasetin giderilip o şekilde namaza durulması gerekir.
Taharetten arta kalan yaşlığı kurulamak müstehaptır, iyidir. Kurulanmasa da mahzuru olmaz.
Yağmur kesildikten sonra, dökülmekte olan suyun necasete değdiği anlaşılırsa necistir. 38- Necis olan yere (toprağa) yağmur yağarsa temiz olur.
Vücuttan çıkan her türlü kan, irin, akıntı, önden ve arkadan çıkan her şey abdesti bozar. Aynı şekilde anüsten (makattan) çıkan tenya ve benzeri kurtlar da abdesti bozar. Çünkü bunlar, necaset mahalli olan yerden çıkmaktadırlar (Merğinânî, el-Hidâye, 1/18).
Abdest almış olduğunuz su, akıcı olup, çamura veya toprağa göre daha galip ise bu suyla abdest alınabilir. Buna göre, toprak karışmış akıcı su ile abdest ve gusül alınabilir. Bazen musluklardan renkli suyun akması da abdest ve gusle engel olmaz. Onlar hem temizdir hem de temizleyicidir.
İslam açısından on bir necaset (idrar, dışkı, kan, leş, şarap, arpa suyu, kâfir, köpek, domuz, necaset yiyen devenin teri) ve bu necis şeylerden biriyle teması olmuş ve necasetin kendisine geçtiğini insanın kesin bilgiyle bildiği şeyler dışında her şey temizdir.
Özetle, görülemeyen bir pisliğin bulaşmış olduğu eşya, bir kap içine konarak üç kez yıkanır ve her defasında sıkılmakla temiz olur.
Değerli kardeşimiz, Şafii mezhebine göre, insanın ön ve arka menfezlerinden meni hariç çıkan her şey necistir. İdrarın her çeşidi necis olduğu için yıkanması vaciptir.
- Herhangi bir ortamda, bayanlarda oluşan akıntının (meni değil) iç çamaşırları lekeletmesi söz konusu olduğunda, bu çamaşırla namaz kılınabilir mi? Değerli kardeşimiz, Âdet dönemlerinde akıntı geldiğinde, zaten namaz kılınmamaktadır. Hayız ve lohusa halleri dışında kadınların döl yolundan gelen kana, isihaza denir.
Cevap: Şayet banyo, cenabetten taharet amacıyla yapılırsa abdestin yerine geçer.
-Tuvalette abdest bozarken, önü ve arkayı kıbleye getirmemeli, sağa ve sola dönülmelidir. -Tuvalet sonrası temizlikte pisliği parmakla alınıp el yıkanmalı. Sonunda pislik kalırsa oda su ile yıkamalı. -Erkekler, taharet temizliği yaparken arkadan öne; kadınlar da önden arkaya doğru yıkamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri