Uzlaştırmacı, Cumhuriyet savcısı tarafından atanmış avukat veya hukuk eğitimi almış uzmandır. Uzlaştırmacı, suçla ilgili taraflar arasında gerçekleşen uzlaştırma görüşmelerini yöneterek hukuki anlaşmazlıkları çözmeye çalışır.
Uzlaştırmacı ne demektir? Şüpheli veya sanık ile mağdur veya suçtan zarar gören arasındaki uzlaştırma müzakerelerini yöneten, Cumhuriyet savcısı tarafından görevlendirilen avukat veya hukuk öğrenimi görmüş kişidir.
/ MÖ 6.-MS 2. yüzyıl felsefesi, felsefe tarihinin ilk dö- nemidir ve Antik Çağ felsefesi olarak da bilinir. / Felsefenin, geleneksel açıklamaların dışına çıkılarak din ve mitolojiden ayrışarak ortaya çıktığı dönemdir.
1.Yeniden doğuş anlamına gelen Rönesans ile birlikte MÖ 6-MS 2. YY felsefesi yeniden ele alınmış; o dönemin aklı temele alan yapısı, Rönesansın esin kaynağıdır. 2. Çevirilerle kazanılan birikimle, Rösesansın zemini oluşturulmuştur. 3.Platon ve Aristoteles in etkisini bu dönemde görmek mümkündür.
Atomculuk Okulu, maddeci filozoflar Empedokles ve Anaksagoras'ın ardından Leukippos ve onun öğrencisi Demokritos tarafından benzer bir materyalizm doğrultusunda oluşturdukları ve geliştirdikleri atom düşüncesiyle anılan felsefe okulu.
İlgili 24 soru bulundu
Tanım (Uzlaştırıcı): ''Şüpheli veya sanık ile mağdur veya suçtan zarar gören arasındaki uzlaştırma müzakerelerini yöneten, avukat veya hukuk öğrenimi görmüş kişidir''.
Uzlaşma, taraflardan her birinin kendi talebinden ödün vermesi sonucunda farklı taraflar arasında varılan anlaşmadır. Tartışmalarda ise iletişim yoluyla, şartların karşılıklı kabulüyle anlaşmaya varma konseptidir.
Önce kime uzlaşma teklifinde bulunacağı ile ilgili yasal bir düzenleme bulunmamakla birlikle değerli hocam Dr Cengiz Apaydın tarafından yasal düzenlenme olması teklif edildiği üzere öncelikle mağdur yada suçtan görene uzlaşma teklifinde bulunmak faydalı olacaktır.
Uzlaştırma müzakereleri ve uzlaşma anlaşması, şartları varsa hem soruşturma aşamasında hem de kovuşturma aşamasında yapılabilir (CMK md.253, md.254). Herhangi bir suç ile bağlantısı olmayan özel hukuk uyuşmazlıklarının mahkeme dışı çözüm yöntemine uzlaşma değil, “arabuluculuk” denilmektedir (Arabuluculuk Kanunu md.2).
Uzlaştırma süreci tarafların kabulüyle başlar, taraflardan biri kabul etmezse süreç işlemez. Taraflar uzlaşma sağlanana kadar bu yöndeki iradelerinden her zaman vazgeçebilirler.
Ceza muhakemesi kanunun 253. maddesinde, uzlaşmaya tabi suçlar düzenlenmiştir. Bu suçlar arasında, hırsızlık, dolandırıcılık, yaralama, hakaret, tehdit gibi suçlar yer alır. Uzlaşmaya tabi suçlar kapsamında, suçun mağduru tarafından şikayet edilmesi gerekmektedir.
10-Uzlaşma paralı mıdır,devlet ekstradan bir ücret alır mı? Uzlaşma dolayısıyla devlet sizden hiçbir şekilde para talep etmez.Ekstra bir ücret almaz.Uzlaştırma ücretsizdir.
Uzlaşma Kabul Edilmezse Ne Olur? Uzlaşma teklifi reddedilirse genel hükümlere göre Şüpheli hakkında hakkında İddianame tanzim edilerek kamu davası açılır. Soruşturma ve kovuşturma genel hükümler çerçevesinde 5271 sayılı CMK hükümlerine göre yürütülür.
Uzlaşma gerçekleştiği takdirde, mahkeme, anlaşmanın tarafların özgür iradelerine dayandığını ve hukuka uygun olduğunu tespit eder ve uzlaşma konusu yükümlülükler de yerine getirilirse, ceza davasının düşmesine karar verir.
(3) Uzlaştırmanın gerçekleşmemesi hâlinde uzlaştırmacı ücreti ve diğer uzlaştırma giderleri hakkında Kanunun yargılama giderlerine ilişkin hükümleri uygulanır. (4) Uzlaşmanın gerçekleşmesi hâlinde uzlaştırmacı ücreti ve diğer uzlaştırma giderleri Devlet Hazinesi tarafından karşılanır.
Uzlaştırma kovuşturma ve kovuşturma evrelerinde olabilmektedir. Ek olarak uzlaştırma süreci iki tarafın da sürecin başlamasını kabul etmesiyle başlamaktadır. Taraflardan biri bu durumu kabul etmezse süreç başlamayacaktır. Bu noktada önemli olan iki tarafın da uzlaşma sürecine girmeye onay vermesidir.
Hangi suçlar uzlaştırmaya tabidir
Devlet ve kamu kurum ve kuruluşlarına karşı işlenen suçlar uzlaşma kapsamına dahil değildir. Ayrıca, ön ödemeye tabi suçlar, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar ile etkin pişmanlık hükümlerine yer veren suçlar uzlaşma kapsamı dışında tutulmuştur.
Uzlaşma teklifi kabul edilmezse ya da uzlaşma teklifi kabul edilmesine rağmen yapılan müzakerelerde taraflar anlaşamazsa, uzlaşamama tutanağı düzenlenerek, dosya uzlaştırma savcısına iade edilir.
MADDE 254.- (1) Kamu davasının açılması halinde, uzlaşmaya tâbi bir suç söz konusu ise, uzlaştırma işlemleri 253 üncü maddede belirtilen usule göre, mahkeme tarafından da yapılır. (2) Uzlaşmanın gerçekleşmesi halinde davanın düşmesine karar verilir.
Kural olarak soruşturma(savcılık) aşamasında uzlaştırma kapsamına giren suçlar için uzlaştırma yoluna gidilmesi zorunludur. Uzlaştırmaya tabi bir suç için uzlaştırma yolu denenmeden kamu davası açılamaz.
Önemle belirtmek gerekir ki kendisine uzlaşma teklifinde bulunulan kişinin tekliften hemen sonra karar vermesi şart değildir. Dilerse uzlaştırmacıdan düşünmek için süre isteyebilir. Ancak bu süre en fazla 3 gün olabilir.
Madde 9- (Değişik:RG-24/08/1999-23796) Uzlaşma talebinin vergi ve ceza ihbarnamesinin mükellefe tebliğ tarihini takip eden günden itibaren 30 gün içinde yapılması şarttır.
Her iki taraf da uzlaşma istediğini belirtirse bir uzlaştırmacı tarafından yürütülecek uzlaşma süreci başlar. Taraflar uzlaştırmacı aracılığı ile görüşür ve uzlaşmayı sağlayacak bir sonuca varılırsa, suç şüphelisinin ortaklaşa kararlaştırılan şeyi yapmasıyla uzlaşma süreci tamamlanır, ceza kovuşturması biter.
Hangi suçların şikayete bağlı olduğu ise ilgili suçun kanun maddesinin lafzından anlaşılmaktadır. Bu kapsamda; BTM ile giderilebilecek kasten yaralama suçu, kullanma hırsızlığı suçu, mala zarar verme suçu, taksirli iflas suçu gibi suçlar uzlaştırmaya tabidir.
Ceza hukukunda uzlaştırma hükümleri Ceza Muhakemesi Kanunu'nda düzenlenmiştir. Adalet Bakanlığı nezdinde tarafsız kişiler aracılığıyla şüpheli ile mağdur veya suçtan zarar gören gerçek veya özel hukuk tüzel kişisinin uzlaştırılması ile uyuşmazlık çözümlenmeye çalışılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri