Bu yasa, aynı zamanda uzman eczacılık unvanının kullanımını da sınırlamaktadır. Buna göre sadece iki dalda, Klinik Eczacılık ve Fitofarmasi dallarında uzmanlık eğitimi alanlar “Uzman Eczacı” ünvanını kullanabilecek, bunun dışında hiçbir şekilde mümkün olmayacak.
Bununla birlikte eczacılar Yabancı Dil Sınavı ve Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı'nda başarılı olduğu takdirde Klinik Eczacılık veya Fitofarmasi (bitkisel ilaçlar) Eczacılığı alanlarında 3 yıllık bir eğitimi tamamladıktan sonra bu alanlarda uzman eczacı unvanı alırlar.
Öğrenciler tarafından sıklıkla aratılan Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı nedir sorusuna kısaca üniversitede eğitim vermek için girilmesi ve kazanılması gereken sınav cevabı verilebilmektedir. Bu sınav doğrultusunda yalnızca eczacı olmayıp eğitim vermenize yardımcı olunmaktadır.
3 yıl süreli uzmanlık eğitimi verilmesi planlanan eczacılık branşları şu şekilde olacak: Klinik Eczacılık.
Hastane eczacısının görevleri arasında hastaneye ilaç ve serum gibi maddeleri tedarik etmek ve bunları ihtiyaç duyan hastalara güvenli bir şekilde sunmak bulunur. Bu süreçlerde hastane eczacısı, envanter yönetimi ve işletme kurallarına uygun olarak hareket etmelidir.
İlgili 44 soru bulundu
Bu sınava kimler başvurabiliyor? Tıp, veteriner, eczacılık, kimya, biyoloji veya tıbbi biyolojik bilimler fakültesinden mezun olanlar başvurabilir.
Madde 10 – Vefat eden eczacının varisleri arasında, karı, koca veya çocuk yoksa eczane bunların haricindeki mirasçılar tarafından nihayet bir sene zarfında tasfiye edilir. Bu müddet içinde eczanenin bir mesul müdürle idaresi mecburidir.
Eczacılık fakültesi mezunları Yüksek Lisans Derecesi ile mezun olduğundan direkt doktoraya yukarda belirtilen şartları ve üniversite senatolarının belirlediği özel şartları yerine getirdikleri taktirde başlayabilirler. Doktora'dan sonra Yard. Doç. Üniversite kurallarını yerine getirdiği takdirde ataması yapılabilir.
Eczacı olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Eczacı maaşı 2023 verilerine göre ortalama 34.100 TL civarındadır.
Kamu sektöründe çalışan eczacıların maaşları, Devlet Personel Başkanlığı tarafından belirlenen maaş skalasına göre belirlenir. Bu skalaya göre, 2023 yılı itibarıyla en düşük maaş 19.583 TL, en yüksek maaş ise 48.000 TL arasında değişebilir.
Eczacılıkta uzmanlık eğitim süreleri resmi gazetede belirtildiği üzere 3 yıldır. Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliğinde belirtilen eğitim süreleri; Sağlık Bakanlığınca, Eczacılıkta Uzmanlık Kurulunun kararı üzerine üçte bir oranına kadar arttırılabilir.
Eczacılık bölümü eğer iyi bir üniversitede okumak isteniyorsa alınacak olan puan 400 puanın üzerinde olmalıdır. Bununla beraber puana bağlı şekilde sıralamanın da ilk 35 binin içerisinde olması gerekmektedir.
MADDE 9 – (1) (Değişik:RG-28/3/2016-29667) Eczane açmak isteyen eczacılar, Kurum tarafından ilân edilen yerler için ilân tarihinden itibaren otuz gün içerisinde, ikinci fıkrada belirtilen belgeleri eklemek suretiyle elektronik ortamda başvurularını yaparlar. Bu başvurularda en fazla yirmi beş tercih yapılabilir.
Doktorların yazdıkları ilaçları satan ve ilaçların nasıl kullanılacağı ile ilgili hastalara bilgiler veren sağlık çalışanına eczacı denir. ''Eczane sorumlusu'' ve ''eczane teknisyeni'' adıyla da bilinen eczacıları denetleyenlere ise ''baş eczacı'' denir.
"Yardımcı eczacı" tanımı getirilen yönetmeliğe göre, 2013 ve sonrasında eczacılık fakültesine girenler, mezuniyet sonrası serbest eczane açmak veya mesul müdür olmak isterse bir yıl süreyle yardımcı eczacı olarak çalışacak. Eczane açmak, işletmek ve ecza deposu mesul müdürlüğü yapmak için eczacı olma şartı getirildi.
Genel olarak eczacılık fakültelerinden yeni mezun öğrenciler için yurtdışında eczacı maaşları ortalama şu şekildedir: Amerika: 133.014$ İsviçre: 127.000$ Kanada: 80.700$
Eczacılık, derslerden de anlayacağınız üzere kimya ağırlıklı ve zor bir bölümdür.
Bunun yanı sıra, ülkemizde henüz az sayıda olan klinik eczacılık akademisyenlerini yetiştirmek üzere doktora programına hazırlık çalışmalarını da kapsamaktadır. Tezli yüksek lisans programını başarı ile tamamlayan öğrenciler uzman eczacı unvanı kazanır.
Eczacılık mesleğine yönelik adayların Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Kimya, Biyoloji veya Moleküler Biyoloji ve Genetik gibi sağlık ve bilim alanlarından mezun olmaları gerekmektedir.
Ayrıca, eczacılar, Adli Tıp Kurumlarındaki laboratuvarlarda da kadrolu eleman olarak çalışabilmektedirler.
ECZACININ ECZANEDE BULUNMA ZORUNLULUĞU
Konuyla ilgili olarak; Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmeliğin 14. Maddesinde “1- Eczanenin hizmet verdiği saatlerde mesul müdür eczacı, varsa ikinci eczacı ve yardımcı eczacıların görevi başında bilfiil bulunması gerekir.
Yetkinin ötesinde, eczacılık mesleğinin gereklerinden biri olarak eczacı, hekimin hastasına reçete ettiği ilaçları, bilimsel bilgiye dayanarak, o ilacın o anda bulunmaması, hastanın ödeme gücü, sosyal güvenlik olanakları gibi koşulları dikkate alarak eşdeğer bir ilacı verebilir.
Serbest eczane sayıları, ilçe sınırları içindeki nüfusa göre, en az 3 bin 500 kişiye bir eczane olacak şekilde düzenlenecek. Eczane açmak isteyen bir eczacı, en az bir yıl süreyle, bir eczanede ''yardımcı eczacı'' olarak çalışmak zorunda olacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri