Mide yanması; hastaların genel anlamda karnın sol üst kısmı veya göbek deliğinin hemen üst kısmında yanma, ekşime veya batma şeklinde hissettiği ağrı şekline verilen isimdir. Yanma şikayeti bazı vakalarda göğüs veya boynu da etkileyebilir ve göğüs ağrısı ya da karın ağrısı ile karıştırılabilir.
Mide yanması, ya da diğer adıyla mide ekşimesi bireyin göğsünde, göğüs kemiğinin hemen arkasında yer alan yemek borusunda yanma hissi olarak ortaya çıkan ağrıya verilen isimdir. Bir çok vakada bu ağrı özellikle yemek yedikten sonra, akşamları, veya uzanma ya da eğilme sırasında daha da ağır bir hal alır.
Reflü hastalığının en yaygın belirtisi, göğüste yanma olarak bilinen “heartburn” semptomudur. Mide dışında omuzlarda, boyun bölgesinde, sırt ve kolda da hissedilebilen bu yanma hissi, zaman zaman kalp ağrısı ile karıştırılmaktadır.
En sık on iki parmak bağırsağının başlangıç kısmında ve midede görülür. Açlık ağrıları şeklinde veya özellikle gece uyandıran ve sırta yayılan karın ağrıları, yanma, kaynama, hazımsızlık, halsizlik şeklinde ortaya çıkabilir. Ağrılar midenin boş olduğu zamanlarda, öğün aralarında veya yemekten sonra belirginleşir.
İlgili 30 soru bulundu
Akut gastrit, midede ve sırtta şiddetli ağrı, bulantı, kusma ve iştahsızlık ile karakterizedir. Kronik gastrit ise genellikle herhangi bir belirti vermez ya da sadece üst karında rahatsızlık hissi, hazımsızlık, şişkinlik ve öğünlerden sonra dolgunluk hissi gibi hafif belirtiler gösterir.
Mide Kanserinin Ağrısı Nereye Vurur? Hastalar genellikle mide bölgesinde rahatsızlık, yanma hissi veya ağrı yaşarlar. Mide kanseri ağrısı nerede hissedilir sorusuna göbek deliği ile göğüs duvarı arasında kalan bölüm olan epigastrik bölge olarak cevap verilebilir. Mide kanserinde görülen ağrı bu bölgede hissedilir.
Tek başına hazımsızlık veya göğüste yanma hissi gibi belirtiler kansere işaret etmez. Ancak şikayetler çok fazlaysa ve birden fazla belirti görülüyorsa mide kanseri risk faktörleri açısından hasta muayene edilir ve bazı testler istenebilir.
Gastrit belirtileri ve semptomları arasında öncelikle üst karın bölgesinde kazınma, yanma hissi veya ağrı bulunur. Bu rahatsızlıklar yemek yenilmesi sonucunda hafifleyebilir ya da artabilir. Aynı zamanda mide bulantısı, kusma ve yemek yedikten sonra karın bölgesinde dolgunluk hissi de gastrit belirtileri arasındadır.
Mide yanması, midede aşırı asit oluşumunun neden olduğu bir rahatsızlıktır. Mide yanması, yemeklerden sonra ya da yatarken daha sık görülür ve genellikle birkaç saat sürer. Mide yanmasının teşhisi, kişinin şikayetleri, fizik muayene ve bazı testlerle yapılabilir.
Reflü ağrısı, göğsün orta bölümünde bazı hallerde ise karın kaslarının üst kesiminde ve yemek borusunun boyuna yakın bölgelerinde hissedilmektedir. Hatta bu ağrılar, sırta kadar vurabilmektedir.
Reflü atağı genellikle birkaç saat veya birkaç gün sürebilir, ancak bazı durumlarda semptomlar haftalar veya aylar boyunca devam edebilir. Reflü atağı sırasında en sık görülen semptomlar arasında mide ekşimesi, yanma hissi, boğazda yanma veya ağrı, yutma güçlüğü, öksürük, geğirme, hazımsızlık ve diş ağrısı bulunabilir.
Mide ağrısının en tehlikeli vurma bölgesi bel ve sırt bölgelerinedir. Bu durumda ciddi bir sağlık sorununun ortaya çıktığına işarettir. Mide ağrısı nedeniyle mideye bağlı olan kan damarlarında kasılmalar sonucu kramplar girebilir.
Mide ağrısının sırt ya da bel bölgelerine vurması tehlikeli bir işaret olarak kabul edilebilir. Sırta vuran her mide ağrısı ciddi bir rahatsızlık nedeniyle olmasa da doktora danışılmasında her zaman fayda vardır. Mide ağrısı sebebiyle, mideye bağlı kan damarlarında kasılmalar ortaya çıkabilir.
Mide yanması tedavisi için antasitler, H2 blokerleri, proton pompa inhibitörleri ve alginatlar gibi ilaçlar kullanılabilir. Ayrıca yaşam tarzı değişiklikleri de etkili bir tedavi yöntemi olabilir.
Yemeklerinize hazmı kolaylaştıran, gaz giderici özelliğe sahip kekik, kimyon, kişniş, tarhun, kakule, rezene, zencefil, zerdeçal, tarçın ekleyebilirsiniz. Daha az gaz ve şişkinlik yaptığı için ananas, armut, ayva, elma, muz, şeftali, elma suyu, ananas suyu, havuç suyu tüketebilirsiniz.
Yemek borusu, onikiparmak bağırsağı ve mide hastalıklarından şüphelenilen durumlarda endoskopi işlemi yapılmaktadır. Ağıza acı su gelme, yutkunma, ekşime, kazınma, şişkinlik veya hazımsızlık ya da kanama şüphesi olan hastalara mutlaka endoskopi yapılması gereklidir.
Mide ağrısı ne zaman tehlikeli olur? Uzun süreli tekrarlayan mide ağrıları önemlidir. Özellikle 1-2 günü aşan ve devamlı olan mide ağrısında mutlaka doktora gidilmelidir.
Kısa sürede anormal kilo kaybı, mide ve karın ağrısı, iştahsızlık, bulantı, dışkıda siyahlık mide kanserinin belirtileri arasında yer alıyor. Bu belirtilerin olması durumundaysa bir gastroenteroloji uzmanına başvurulması gerekiyor.
Glüten ve laktoz intoleransı, sıklıkla mide yanması şikayetinin ortaya çıkmasına yol açar. Ayrıca alkol ve sigara kullanımı, hazımsızlık, ülser ve fıtık gibi farklı rahatsızlıklar da mide yanmasına sebep olabilir.
Türkiye'de sık görülen mide kanseri, rutin bir tarama testi ile tespit edilemiyor. Dışkıda bulunan gizli kan, tanıya yardımcı oluyor.
Oldukça sinsi seyreden ve genellikle hastalığın ilerlemiş evrelerinde bulgu veren bu kanser çeşidine teşhis için başta mideye yapılan endoskopik inceleme(gastroskopi) olmak üzere batın ultrasonu, tomografisi gibi bazı görüntüleme yöntemlerini yapmak gerekmektedir.
Hastalarda başlangıçta belirgin klinik bulgu yoktur. Ancak tümör büyüyüp ilerledikçe ilaçlarla geçmeyen sırta ve bele vuran mide ağrısı, bulantı, kusma, kabizlık, koyu kahve renkli kanama veya siyah renkli dışkılama alarm verici özelliklerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri