Sıra aralarında hava akımını sağlamak için sıralar hâkim rüzgâra paralel olmalıdır. Yukarıda belirtilen faktörler dikkate alınarak sıra arası 2-3 m; sıra üzeri de 1,5-2,5 m olmalıdır. Ancak son yıllarda şaraplık üzümlerde uygulanan sık dikimlerde sıra üzeri mesafeler 1 m'ye kadar düşmüştür.
1 Dönüme Kaç Üzüm Ağacı Yetiştirilir? Dönüm başına dikimi yapılacak üzüm fidanının sayısı arazinin yapısına ve üzüm çeşidine göre değişmektedir. 2*4 metre aralıklarla dikim yapılan araziye 125 fidan dikim yapılırken 5*5metre aralıklarla dikim yapılan araziye ise 40 fidan dikim yapılmaktadır.
Hektar başına 3000 ila 4000 omca sayısı olan bağlarda, birçok üretici omca sıraları arasında 2 – 2,5 m ve sıranın üzerinde omcaların arasında 1,25 – 1,35 m arasında bir dikim mesafesi tercih ederler. Diğer üreticiler ise omca sıraları arasında 2,5m, omcaların arasında ise 1,15 m mesafe bırakırlar.
Üzüm Fidanı Ne Zaman ve Hangi Ayda Dikilir? Üzüm fidanı dikimi, çoğunlukla Kasım ayını 1. ile 2. haftasında yapılmaya başlanmakta olup, bölgelere ve rakıma göre Nisan ayının son haftasına kadar sürmektedir.
Aşılı Açık Kök Bağ(üzüm) Fidanları Ne Zaman Dikilir?-Dikilmelidir? Aşılı açık kök bağ(üzüm) fidanları yaprak dökümüyle beraber (Genelde Kasım ayı 1 ile 2. Haftasından itibaren) , Bölgelere ve rakıma göre Nisan ayının son haftasına kadar dikilebilmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
Üzüm Ağacı Kaç Günde Bir Sulanır ? Üzüm fidanlarının sulama aralığı dikim yapılan bölgenin iklim yapısına bağlı olarak değişmektedir. Dikim yapılan yerin iklim koşuluna bağlı olarak fidanın dip kuruluğuna göre ortalama 15 günde bir sulanması üzüm fidanları için yeterlidir.
Üzüm Fidanı Dikimi: Sonbaharda krizma yapılmış arazi ilkbaharda düzeltildikten sonra, hayvan veya makina gücü ile işlenebilecek aralık ve uzunlukta çukurlar açılır. Bölgemiz iklimi sıcak olduğundan güneş zararlarını azaltmak için sıralamanın doğu-batı yönünde yapılması, meyilli arazilerde dik olması gerekir.
Genel bir kural olarak, şaraplık çeşitler ekimden yaklaşık 7-8 yıl sonra olgunlaşır ve iyi bir verim verirler. Öte yandan ise, günümüzün sofralık üzüm çeşitleri ekim işleminden iki yıl sonra maksimum verim verebilirler.
Tınlı topraklar; verimli ve kaliteli ürün için en uygun topraklardır. Kireç oranı yüksek olan topraklarda; verim çok yüksek olmaz, fakat üzümleri kalitelidir. Total kireç oranı % 60'a kadar çıkan topraklarda bile, Fercal, 41B gibi anaçlar kullanılmak suretiyle bağcılık yapılabilir.
Asma optimum koşullarda 100 yıldan fazla yaşayabilse de ekonomik ömrü 25-30 yıldır. Asma diğer meyve türleri gibi büyüme dönemi sonunda tepe tomurcuğu oluşturarak büyümeyi durdurmaz. İyi bir ilkbahar uyanması için yeterli bir kış dinlenmesine ihtiyaç vardır.
-Verime Geçmiş Bir Üzüm Fidanı Kaç Kilo Meyve Verir: Üzüm fidanı tarlada ağaç başı 20-30 kg meyve verebilir. Saksıda bu verim düşecektir.
Ne zaman dikilir? Tüplü asma fidanı Mayıs-Temmuz ayları arasında dikilebilir. Eğer arazide hububat varsa hasattan sonra da dikim yapılabilir.
Dikilen Bağ(üzüm) Fidanı Ne zaman Meyve Verir? Uygun koşullar altında dikilen 2 yaşlı bir bağ(üzüm) fidanından 1-2 yıl içerisinde meyve görmeniz gerekir.Verime oturması ise 5. Yıldan sonra olmaktadır. Bu bilgi 2 yaşlı fidanlar için geçerlidir.
Dekara verim 1000- 2400 kg arasındadır. Eylül ayında olgunlaşmaktadır.
Üzüm fidanlarının meyve verme yılı çeşidine ve bakım şartlarına bağlı olarak değişmektedir. Özenli bir şekilde dikimi ve bakımı yapılmış 1 yaşlı üzüm fidanı dikildikten 2 yıl sonra meyve vermeye başlar tam verime ise 5 yıl sonra oturmaktadır.
Kök gelişmesinin sınırlanmadığı derin kumlu-tınlı topraklarda olgun asma kökleri 5 m ya da daha derinlere ulaşabilir. Ancak genellikle kökler 0.5-1.5 m derinlikte yoğunlaşmıştır.
Tesis gübrelemesinde asmanın kök sistemini iyi geliştiren fosfor ve bunun yanında potasyumlu gübreler esas alınmaktadır. Toprak çok kumsal bünyeye sahip ise yıkanmadan dolayı yeterli düzeyde magnezyum bulunamayacağı için magnezyumlu gübrelerin de tesis gübresinde kullanılması gerekebilir.
Bağlarda yüksek verim elde edebilmek için iklim, toprak, çeşit ve kültürel işlemlere bağlı olarak büyüme mevsimi boyunca 300–1400 mm arasında suya ihtiyaç duyarlar. Çiçeklenme döneminde havaların kurak gitmesi asmaların susuz kalması, tane tutma oranının düşük olmasına ve tanelerin küçük kalmasına neden olmaktadır.
Bir asmanın tomurcuk patlamasından çiçeklenmesine kadar, bir çok gelişme faktörünün büyük ölçüde asmanın kalıcı yapısında depolanan rezervlere bağlı olduğunu unutmamak gerekmektedir. . İdeal olarak gübre, hasattan yaklaşık iki ila üç hafta sonra uygulanmalıdır.
Eski sistemde bir dönüm bağdan 200-300 kilo verim alırken şimdiki sistemde bir dönümden 2 ton üzüm verim alabiliyoruz.
"Bağdaki üzümler albenisi yüksek ürünler"
O dönem Tarım ve Orman Bakanlığının üreticilere yüzde 75 hibeyle fidan desteği verdiğini ifade eden Balcı, "Projeyi asmada da uyguladık ve yüzde 75 hibeyle üreticimize fidan desteği sağladık.
Sofralık üretimde bayrak olarak nitelendirilen uzun çubuk üzerinde 10-11 göz bırakılırken kurutmalıkta 14-15 göze kadar çıkabiliyor, bırakılan bayrak sayısı ise asmanın gelişme durumuna göre altı yedi arasında değişirken her bayrağa iki üç gözle bir yedek bırakmanın da unutulmaması gerekiyor.
Saksıyı bol güneş ışığı alan bir yerde konumlandırın
Üzüm gün içinde bolca güneş ışığı almayı seven bir bitki olduğundan mümkün olan en bol güneş ışıklı alana saksınızı yerleştirin. Yalnız dikkat, bu alanın şiddetli rüzgarlara, hava akımlarına açık olmaması da önemli.
Kırmızı frenk üzümünün gelişimi diğer türlere göre daha yavaş olduğu için dikim mesafesi 2,5 metre x 3 metre olmalıdır. Ortalama dekara 133 fidan dikilmesi gerekmektedir. Siyah ve diğer türler için dikim mesafesi 2 metre x 4 metre olmalıdır. 1 dönüme ortalama 83 fidan dikimi yapılabilir.
Budama ne zaman yapılmalıdır? Budama yaprakların tamamen döküldüğü, yıllık sürgünlerin tamamının kahverengileştiği ve odunlaştığı dönemden gözlerin uyanmasına 15 gün kalana kadar olan dinlenme (uyku) döneminde yapılır. Erken budanan asmada gözler erken uyanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri