Bağlarda yüksek verim elde edebilmek için iklim, toprak, çeşit ve kültürel işlemlere bağlı olarak büyüme mevsimi boyunca 300–1400 mm arasında suya ihtiyaç duyarlar. Çiçeklenme döneminde havaların kurak gitmesi asmaların susuz kalması, tane tutma oranının düşük olmasına ve tanelerin küçük kalmasına neden olmaktadır.
Üzüm fidanlarının sulama aralığı dikim yapılan bölgenin iklim yapısına bağlı olarak değişmektedir. Dikim yapılan yerin iklim koşuluna bağlı olarak fidanın dip kuruluğuna göre ortalama 15 günde bir sulanması üzüm fidanları için yeterlidir.
Asma ağaçları sıcak iklimleri sever. Kuraklığa karşı dayanıklıdır. Özellikle şaraplık üzüm asmalarının kuraklık karşısında daha dayanıklı olduğu söylenebilir. Yaz aylarında yağan yağmur üzümlere zarar verebilir.
Bu tip hastalıkların sonunda bağınızı kaybetmeye kadar gider.Bu sorunun oluşmaması için 100 de 100 Gübre Siyah toprak kullanarak Üzüm bağınız tekrardan canlanır ve yaprakları yeşillenmeye başlar.Üzüm bağınızın kuruma sorununu ortadan kaldıran 100 de 100 gübre siyah toprak kullanımıda bir o kadar basit ve kolaydır.
Asma optimum koşullarda 100 yıldan fazla yaşayabilse de ekonomik ömrü 25-30 yıldır. Asma diğer meyve türleri gibi büyüme dönemi sonunda tepe tomurcuğu oluşturarak büyümeyi durdurmaz. İyi bir ilkbahar uyanması için yeterli bir kış dinlenmesine ihtiyaç vardır.
İlgili 36 soru bulundu
Asmanın büyüme mevsimi boyunca toplam 500-1200 mm arasında suya ihtiyacı vardır.
Her ne kadar bağlarda toprak altı gübre uygulamaları olarak dap gübresi, üre gübresi gibi gübreler de yoğun şekilde uygulanıyor olsa da damlama gübreleme sistemleri ile humik asit uygulamaları, NPK içerikli gübreler ve yukarıda bağ gübreleme programındaki damlama gübreleri kullanılmaktadır.
Üzüm bağlarının kuruma nedenleri hayli fazladır. Hastalıklar, yanlış budama, yanlış gübreleme gibi sebepler üzüm bağlarını yakından ilgilendirmektedir. İşte sizler de bir bağ sahibi iseniz bu hususların hepsini göz önünde bulundurarak ciddi bir şekilde bakım yapmanız gerekmektedir.
Özellikle asmanın büyüme noktaları ve genç yapraklarında demir noksanlığı görülebilmektedir. Noksanlık belirtileri önce damar aralarında yeşil rengin azalması ve daha sonra sararması ile ortaya çıkarken yapraklar normale nazaran daha küçük ve ince yapıya sahip olmaktadır.
Üzüm kesimlerinin bitmesiyle birlikte bağlarda kışlık bakımın sürdürüldüğünü belirten Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, üreticilerin kaliteli üzüm yetiştirmek için bağlarda koyun gübresi kullandığını dile getirdi.
Asmaların dinlenme döneminde kök bölgesi suya doymuş olmalıdır, ilkbaharda gelişme başladıktan sonra, kök bölgesindeki toprak solma noktasına gelinceye kadar kurumazsa susuzluk belirtileri görülmez. Fakat bağlarda bu noktaya kadar beklemeye gerek yoktur, daha önceden sulamaya başlanmalıdır.
Tesis gübrelemesinde asmanın kök sistemini iyi geliştiren fosfor ve bunun yanında potasyumlu gübreler esas alınmaktadır. Toprak çok kumsal bünyeye sahip ise yıkanmadan dolayı yeterli düzeyde magnezyum bulunamayacağı için magnezyumlu gübrelerin de tesis gübresinde kullanılması gerekebilir.
Üzüm gün içinde bolca güneş ışığı almayı seven bir bitki olduğundan mümkün olan en bol güneş ışıklı alana saksınızı yerleştirin. Yalnız dikkat, bu alanın şiddetli rüzgarlara, hava akımlarına açık olmaması da önemli.
üzerindeki günlük sıcaklıkların toplamıdır. Yağış : Asma bitkisi yıl içerisinde 500-600 mm yağış alan yerlerde sulama yapmadan yetiştirilebilmektedir. Yıllık yağışın 300 mm'nin altına düştüğü bölgelerde sulama yapmak gereklidir.
Bir asmanın tomurcuk patlamasından çiçeklenmesine kadar, bir çok gelişme faktörünün büyük ölçüde asmanın kalıcı yapısında depolanan rezervlere bağlı olduğunu unutmamak gerekmektedir. . İdeal olarak gübre, hasattan yaklaşık iki ila üç hafta sonra uygulanmalıdır.
Budama için en uygun dönem, şubat sonu ve mart başıdır. Yaprağı dökülmeyen bağ asla budanmamalıdır, yoksa asma yeterince organik bileşik depolayamaz. Bundan dolayı kışa dayanıklılığı azalır, zayıf sürgünler oluşur ve verim düşer.” Asmanın uyanma tarihi de 25 Mart civarındadır.
Üzüm bağlarında yaşanan hastalıklar ile gül hastalıkları arasında fevkalade bir bağlantı vardır. Ancak güller bu hastalıklara karşı çok daha hassastır. Yani bağda görülebilecek bir hastalık çok daha önce gül üzerinde kendini göstererek üreticiyi önlem alması için ikaz eder. Bu doğal bir erken uyarı sistemidir.
Günümüzde, hassas tarım ile üreticiler asmanın su ihtiyacını teknolojinin sunduğu imkanlarla takip ederler. Genel olarak, asma gelişmeye başladığı andan itibaren birçok sofralık üzüm üreticisi haftada bir kez iyi sulama uygular. Çoğunlukla, damlama sulama kullanılırlar ve vanaların arasındaki mesafe 50 cm'dir.
Bağda külleme hastalığı için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onaylı ilaçlar kullanılabilir. Bu hastalık için Azoxystrobin, Proquinazid, Kresoxim-Methyl, Metrafenone ve Dinocap gibi ilaçlardan yararlanabilirsiniz. İlaçlama işlemleri sırasında ilacın, asmanın tüm yeşil bölümlerine nüfuz ettiğinden emin olmalısınız.
Taban ve nemli yerlerde ve yazı serin geçen yerlerde Haziran ve Temmuz olmak üzere iki kükürtleme daha yapmak gerekmektedir. Üçüncü ve dördüncü uygulamalarda dekara 10 kg kükürt kullanılır. Ege ve Akdeniz bölgelerinde en az 4 uygulama yapılmalıdır. Diğer bölgelerde 2 uygulama yeterli olabilmektedir.
Bağ Salkım Güvesi (Harab, kurtlanma, çürüme) : Bağlarda çiçek, koruk ve olgun tanelerde zarar yapar. Üzümün zarar görmesi sonucu akan tatlımsı sıvı üzerine çürütücü mantarlar kolayca yerleşerek salkımların çürümesine sebep olur. Bu hastalık ve zararlı ile mücadeleyi zamanında yapmak gerekir.
Uygun koşullar altında dikilen 2 yaşlı bir bağ(üzüm) fidanından 1-2 yıl içerisinde meyve görmeniz gerekir.Verime oturması ise 5. Yıldan sonra olmaktadır.
Genç bağların gübrelenmesi dip veya taban gübrelemesi şeklinde yapılmasına karşın verime yatmış bağlarda asmanın gelişmesi ve verim değerleri ile orantılı verim çağı (mevsimsel) gübrelemenin yapılması gerekmektedir.
Üzümün Toprak İsteği
Toprağın içerisindeki besin miktarı çok yüksek olmasa da üzüm yetişebilir. Ancak gübreleme işlemi ile topraktaki besinlerin arttırılması elişim için fayda sağlar. Genel olarak killi topraklarda yetiştirilmesi tercih edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri