Gençlik besini olarak kabul edilen üzüm çekirdeği günde iki tane düzenli yuttuğunuzda hücrelerin yenilenmesinde yardımcı olur. Mide asidini dengeler. Ağrı ve kramp riskini azaltır. Yapılan araştırmalarda göz nezlesi, alerjiye bağlı oluşan durumların etkilerini ortadan kaldırır.
-Enfeksiyon ve iltihaplanma tedavisi için doğal ilaç şeklinde kullanılan üzüm çekirdeği, etkenlere bağlı şekilde gelişen; cilt sorunları, egzama, kireçlenme, kolit, sinüzit, idrar yolu enfeksiyonu ve gastrit gibi hastalıklara iyi gelir.
İçeriğinde bol miktarda antioksidan yer aldığı için vücuda dışarıdan girmeye çalışan oksidanlara karşı korur. Pıhtılaşmanın önüne geçen siyah üzüm çekirdeği aynı zamanda da zayıf olan damarların güçlenmesini destekler.
-Kara üzüm çekirdeğinin içinde yüksek miktarda E vitamini bulunur. -Vücutta bulunan kolajen miktarını önemli ölçüde artırarak kemik ve cilt sağlığına destekler. -Beyin işlevlerini desteklemeye yardımcı olur. -Siyah üzüm çekirdeği, kalp sağlığını korumaya yardımcı olur.
İlgili 31 soru bulundu
Kuru üzümün kendisi kadar çekirdekleri de önemlidir. Kuru üzüm çekirdeği antioksidan açısından zengindir. Kuru üzüm çekirdeği faydaları arasında çevre kirliliğinden koruması, kan dolaşımını hızlandırması ve kanı temizlemesi, iltihap sökücü olması, cilt, saç ve göz sağlığını koruması sayılabilir.
Antioksidan etkiye sahip olan siyah üzüm, cildin yıpranmasını önleyecek mineraller ile doludur. Siyah üzümün cilde faydaları sayesinde anti-aging etki oluşurken, cildin dinç kalması da kolaylaşır. Cildin zararlı maddelerden arınmasını sağlayan siyah üzüm, sivilce ve siyah nokta oluşumuna da engel olur.
Üzüm çekirdeğinin en önemli özelliği ise antioksidan bir yapıda olmasıdır. İşte, merak edilen tüm detaylar." Antioksidan cildin ve vücudun yaşlanmasını geciktirmektedir. Antioksidanlar hücre yapısını onararak, sağlıklı kalmamıza yardımcı olur.
Sindirim sisteminin daha iyi çalışmasına, vücudun toksinlerden arınmasına ve kanser hücrelerinin en doğal şekilde atılmasına yardımcı olan üzüm çekirdeği tozu, sabahları aç karnına 2-3 çorba kaşığı yoğurda 1 tatlı kaşığı eklenerek tüketilebilir.
Üzüm çekirdeği direk olarak üzümü yerken tüketilebilmektedir. Farklı olarak üzüm çekirdeği toz haline getirilerek yoğurt ya da bal gibi ürünlerin içerisinde de tüketilebilir. Üzüm çekirdeğinin çiğnenerek de tüketimi sağlanabilir.
ABD'deki son bir araştırmaya göre(*); şimdiye kadar antioksidan özelliğiyle öne çıkan üzümün depresyona karşı da iyi geldiğini göstermiş.
Üzüm çekirdeğinin içindeki ana antioksidan; proantosiyanidinlerdir. Ayrıca yüzde 15 protein, yüzde 25 yağ, yüzde 45 posa (lif), bol aminoasit, mineral (demir, kalsiyum, çinko, bakır) ve bir miktar da vitamin (özellikle E vitamini) içerir.
Ancak üzüm çekirdeksiz cins olarak seçildi. Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. İbrahim Saraçoğlu geçen hafta TBMM'de, kuru üzümün çekirdeklisinin faydalı olduğunu açıklamış ve ''Çekirdekli üzüm her derde deva. Özellikle çocukların ağzında bulunan ve diş çürümesine sebebiyet veren bakteriyi yok eder.
Kahvaltıda yutulan 1-2 zeytin çekirdeği, selülozu eriten enzim aktivasyonunu sağlayarak sindirim sistemini güçlendiriyor ve selüloz içeren birçok yiyeceğin sindirimini kolaylaştırıyor. Ülser ve gastrit gibi mide problemlerine iyi geliyor.
Üzüm tüketmek midede gaz oluşmasına neden olur. Günlük üzüm tüketimi fazlalaşır ise kişi ishal de olabilir.
Magnezyum eksikliğini en doğal şekilde karşılayan kabak çekirdeği, magnezyum eksikliğinden kaynaklı görülen mide bulantısına iyi gelir. Faydalı yağ asitleri sayesinde mide kanserinin oluşmasına engel olur. Mide ağrısına iyi gelir. Lif bakımından oldukça zengin olan kabak çekirdeği, mide yanmasını rahatlatır.
Siyah üzüm çekirdeği çok etkili bir kan yapıcıdır' sözlerini kaydetti. Üzüm çekirdeğinin çok ciddi bir kan sulandırıcı etkiye sahip olduğunu kaydeden Abdullah Yakar, varis tedavisine de yardımcı olduğunu dile getirdi.
Kurutulmuş olan üzüm çekirdeğini de toz hâline getirerek yoğurda ya da bala karıştırarak tüketilebilir. Üzüm çekirdeği tüketirken miktarına dikkat göstermek gerekir. Üzüm çekirdeğinin günde bir tatlı kaşığı kadar tüketilmesi önerilir.
Üzüm çekirdeği direk üzüm tüketerek kullanabilirken aynı zamanda yoğurt ya da bal gibi yardımcı besinler ile karıştırılarak da tüketilebilir. Yarım bardak yoğurt için, bir çay kaşığı üzüm çekirdeği kullanılabilir. Diğer kullanım şekli de çekirdeklerinde çiğnenerek tüketilmesi yöntemidir.
Üzüm çekirdeği yutularak tüketilebilir. Bunun yanı sıra üzüm çekirdeği çiğnenirse de faydasını etkili bir şekilde gösterecektir. Üzüm çekirdeği oldukça güçlü bir antioksidan olarak bilinmektedir. Sağlığa pek çok yararı bulunan bu üzüm çekirdekleri istenildiği takdirde çiğnenerek ve ya yutularak tüketilebilir.
Üzüm çekirdeği direk üzüm tüketerek kullanabilirken aynı zamanda yoğurt ya da bal gibi yardımcı besinler ile karıştırılarak da tüketilebilir. Yarım bardak yoğurt için, bir çay kaşığı üzüm çekirdeği kullanılabilir. Diğer kullanım şekli de çekirdeklerinde çiğnenerek tüketilmesi yöntemidir.
Tatlı ihtiyacını gidermek için küçük bir kase yoğurda veya 2 tatlı kaşığı kuru üzüm ve 3 tam ceviz eklenebilir. Böyle bir ara öğün hem mutluluk hormonlarımızı harekete geçirir hem de iş ortamının stresini daha az hissetmemize yardımcı olur.
Yüksek tansiyonu düşürür. Ülser ve gastrit gibi mide sorunlarına iyi gelir. Karaciğer hastalıklarında tedavi edici özelliğe sahiptir.
Kara üzüm İçerdiği bioflavonoidler nedeniyle C vitamini aktivitesini çoğaltır. Kara üzüm Alerji ve kireçlenmelerde iltihap oluşumuna engel olur.
21 adet kuru üzüm yemek, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v) çok sevdiği alışkanlıkları arasında yer alır. Sünnet olmasının yanı sıra kuru üzüm tüketmek, birçok sağlık sorununa da iyi gelir. Üzümün kurutularak elde edilen bu besin özellikle sindirim hastalıklarına iyi gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri