Üzüm, yaprak döken odunsu asmaların vitis cinsinden çiçekli bitki meyvesinin adıdır. Üzüm dünyada kültürü yapılan en eski meyve türlerinden biridir. Üzümler sofralık üzüm olarak taze yenebilir veya şarap, reçel, üzüm suyu, jöle, üzüm çekirdeği özü, kuru üzümler, sirke ve üzüm çekirdeği yağı yapımında kullanılabilir.
Üzüm, yaz mevsiminde sıklıkla taze olarak tüketilmesinin yanı sıra kurutularak ya da pekmezi yapılarak tüketilebilen değerli bir meyve. Taze üzümün 100 gramında yaklaşık 71 kilokalori (kkal) enerji, 81,3 g su, temelde glikoz ve fruktoz olmak üzere 15,6 g karbonhidrat, 0,7 g protein, 0,3 g yağ ve 0,8 g posa bulunuyor.
70 gramlık bir küçük salkım üzüm besin değerleri; 12.67 gr karbonhidrat, 0.5 gr protein, 0.11 gr yağ, 0.63 gr lif, 1.4 mg sodyum, 133.7 mg potasyum, 7 mg kalsiyum, 46.2 iu A vitamini, 2.24 mg C vitamini ve 0.25 oranında demir içerir.
Diyet Yaparken Üzüm Yenir Mi Aşırı miktarda tüketilmediği sürece üzüm metabolizmayı hızlandırır, tatlı krizlerini önler ve içerdiği lif sayesinde tokluk hissi verir. Bu nedenle diyette uygun miktarlarda (bir avuç kadar) üzüm tüketilebilir.
Açık renkli üzümlerin kurutulmasıyla elde edilen beyaz olarak da bilinen sarı kuru üzüm kalori değerleri ise detaylarıyla şu şekildedir: 1 avuç (40 g) sarı kuru üzüm 122 kcal. 1 çorba kaşığı (10 g) sarı kuru üzüm 30 kcal. 1 orta kase (120 g) sarı kuru üzüm 365 kcal.
İlgili 27 soru bulundu
Neredeyse hiç yağ içermeyen havucun 100 gramıda 69 mg sodyum, 320 mg potasyum ve 10 gram karbonhidrat var. Havuçta ne kadar şeker var sorusu da özellikle diyette havuç tüketenler için önemli. 1 havuçtaki şeker miktarı yaklaşık olarak 4.7 gram.
- Siyah üzüm lif ve su içeriği bakımından zengin olduğu için ishal, kabızlık ve hemoroit gibi sorunların giderilmesine yardımcı olur. - Uykudan önce siyah üzüm yemek uyku kalitesini artırabilir. - Siyah üzümdeki C vitamini seviyeleri hücrelerin yenilenmesine yardımcı olur.
Üzüm, içinde bulunan polifenoller sayesinde obeziteyi önlemeye yardımcı olur. Kilo vermeyi de önemli ölçüde kolaylaştırır. Bu nedenle yaş ya da kuru üzüm fark etmeksizin pek çok diyet listesinde üzüm de yemeniz tavsiye edilir. Fakat üzümü fazla tüketirseniz kilo almaya neden olabilir.
Eğer ölçülü ve doğru biçimde tüketirseniz muz kilo aldırmayacak, aksine sindirim ve boşaltım sisteminize katkıda bulunacaktır. Ayrıca muz kalori ve besin değerlerinin yanı sıra düzenli olarak tüketmek isteyebileceğiniz bir meyve.
1 Adet (Orta) Muz 151,30 kaloridir. Muz içeriğinde 38,83 Karbonhidrat(g), 1,85 Protein(g), 0,56 yağ(g), 4,42 lif(g), 1,70 Sodyum(mg), 608,60 potasyum(mg), 8,50 Kalsiyum(mg), 108,80 A Vitamini(ui), 14,79 C Vitamini(mg), 0,44 ve Demir barındırır.
21 adet kuru üzüm yemek, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v) çok sevdiği alışkanlıkları arasında yer alır. Sünnet olmasının yanı sıra kuru üzüm tüketmek, birçok sağlık sorununa da iyi gelir.
Portakal Besin Değeri
Orta boy portakalda bulunan vitamin ve mineraller şu şekildedir: 25.85 gram karbonhidrat. 2.07 gram protein. 0.26 gram yağ
Balın kimyasal bileşimi coğrafi ve botanik kaynağına göre değişiklik göstermektedir. Ancak temel olarak bal; yaklaşık %82 karbonhidrat, %17 su, %0.7 mineral ,%0.3 protein, vitamin, organik asit, fenolik bileşikler ve serbest aminoasit gibi makro ve mikro bileşenlerden oluşmaktadır.
Yaklaşık olarak 100 gram pekmezde 0,98 gram lif bulunur. İçerisinde bulunan lif, bağırsak florasının korunmasına yardımcı olurken sindirim sisteminin normal fonksiyonunu destekler. 100 gram pekmez içerisinde yaklaşık olarak 65,67 gram karbonhidrat bulunur.
İşte 100 gram kayısı besin değeri incelemesi; Karbonhidrat: 11,12 g. Protein: 1,4 g. Yağ: 0,39 g.
Kahvaltıda haşlanmış yumurta kilo aldırır mı sorusuna yumurtanın kalori değerleriyle yanıt verelim. 1 adet haşlanmış yumurta ortalama 155 kaloridir. Bu değer ise kahvaltıdaki diğer ürünleri düşündüğünüzde yeterli olacaktır. Ölçülü miktarda tüketilen haşlanmış yumurta kilo alımına neden olmaz.
Çünkü suyun kalorisi yoktur. Bunu şu şekilde de açıklayabiliriz: Canlılar yalnızca karbonhidratları, proteinleri ve yağı parçalayarak enerji sağlar, fakat suyun içerisinde bunların hiçbirisi yoktur. Bu sebeple kilo almaya etkisi de yoktur.
100 gramında sadece 55 kalori bulunan yoğurt hem düşük kalorili hem de besleyici olmasıyla zayıflamaya yardımcı oluyor; içinde bulundurduğu karbonhidrat, protein ve yağa ek olarak kalsiyum açısından da çok zengin olması sebebiyle sağlıklı bir şekilde kilo vermenize yardımcı oluyor.
Uzmanlar, 21 kuru üzümün kolesterol seviyesinin düşürmesinin yanı sıra damar tıkanıklığını da önleyerek kalp rahatsızlığının yaşanma olasılığını azaltır. - Kanda artan trigliserit hücreleri vücuttaki şeker ve yağlanma oranını da artırır. Bu durum da obezite ve şeker hastalıklarının yaşanmasına davetiye çıkarır.
Sarı leblebi kilo aldırmayan bir besindir; fakat bir öğünde koca bir kase yerseniz; hem mide problemi yaşarsanız hem de fazla karbonhidrat alımından dolayı kilo almaya doğru yaklaşabilirsiniz. Bu nedenle tüm besinlerde uyguladığınız sistemi, sarı leblebi için de uygulayarak ölçülü şekilde tüketebilirsiniz.
Bilhassa diyette olan kişiler adına belirtilmesi gereken en önemli husus, zeytinin kilo aldırmadığıdır. Zeytin; hem zengin içeriği hem de düşük kalorisi ile sağlık bakımından önemli besinlerden birisi olarak tanımlanabilir.
Kandaki kolesterol seviyesini dengeleyerek kalp ve damar sağlığına katkıda bulunur. Yüksek oranda sıvı içeren üzüm, böbrek üstü bezlerinin çalışmasını destekler. Hücreleri hızla yenilediğinden kanser hücrelerinin oluşmasının önüne geçer. Özellikle meme ve kolon kanserini engelleyici bir besindir.
Aşırı miktarda tüketilmediği sürece üzüm metabolizmayı hızlandırır, tatlı krizlerini önler ve içerdiği lif sayesinde tokluk hissi verir. Bu nedenle diyette uygun miktarlarda (bir avuç kadar) üzüm tüketilebilir. Yeşil üzüm faydaları arasında en başta sayılan özelliği solunumu rahatlatmasıdır.
Siyah üzüm, vücudumuza görmenin iyileştirilmesi, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, enfeksiyonların önlenmesi ve kusursuz bir cilde sahip olmak gibi sayısız avantajlar sunar. Siyah üzüm ayrıca diğer üzümlere göre daha yüksek bir antioksidan içeriğine sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri